Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Νέο μπαράζ επενδύσεων στον τουρισμό - Κορυφαίοι ξενοδοχειακοί όμιλοι ερίζουν για την είσοδο τους στην Ελλάδα

Νέο μπαράζ επενδύσεων στον τουρισμό - Κορυφαίοι ξενοδοχειακοί όμιλοι ερίζουν για την είσοδο τους στην Ελλάδα
του Χάρη Ντιγριντάκη
Σε προμετωπίδα τουριστικής ανάπτυξης στην Ευρώπη και όχι μόνο εξελίσσεται η Ελλάδα. Ήδη κορυφαία ξενοδοχειακά brands ερίζουν για την είσοδο τους στην ελληνική ξενοδοχειακή αγορά.
Πέραν του προορισμού της Μυκόνου που αναμένονται επενδύσεις άνω του 1 δις. ευρώ, επί θύραις δρομολογούνται ανά την Ελλάδα projects άνω των 2 δις. ευρώ, ενώ είναι κοινός τόπος ότι η χώρα μας βρίσκεται στο μικροσκόπιο δεκάδων funds που αναζητούν υψηλές αποδόσεις.
Ήδη το επενδυτικό γαιτανάκι έχει ξεκινήσει ο όμιλος Accor, h Wyndham και η ισραηλινή Brown Hotels. Ξενοδοχειακοί κολοσσοί, όπως η Radisson Hotels, η Hilton Hotels and Resorts (λήγει φέτος η σύμβαση με το Hilton των Αθηνών), o όμιλος Fosun Tourism, Γερμανοί επενδυτές, καθώς και ευρωπαϊκά επενδυτικά funds βολιδοσκοπούν την αγορά και αναζητούν την κατάλληλη ευκαιρία ώστε να τοποθετηθούν στον ελληνικό ξενοδοχειακό χάρτη ή και να διευρύνουν την παρουσία τους στη χώρα μας. Eκτός από την Αθήνα, βρίσκονται προορισμοί πρώτης γραμμής, όπως η Κρήτη, η Κέρκυρα και η Ρόδος.
H Brown Hotels που διαρκώς επεκτείνεται ακούγεται ότι προχώρησε στην απόκτηση του Golden View στο Γυαλισκάρι και του συγκροτήματος Αλθέα στην Αγία Μαρίνα ενώ στα πλάνα της είναι η απόκτηση τουλάχιστον 10 ακόμη μονάδων μικρότερης δυναμικότητας.
Στο άνοιγμα τριών ακόμη νέων ξενοδοχείων της στην Ελλάδα αναμένεται να προχωρήσει το επόμενο έτος η Fosun Tourism. Συγκεκριμένα, τον Μάιο του 2022 έχουν προγραμματιστεί τα εγκαίνια του νέου ξενοδοχείου της Casa Cook στη Σάμο και μέσα στο 2022 αναμένεται να ανοίξουν το νέο Casa Cook στη Μύκονο, όπως και το νέο Cook’s Club στην Ιαλυσό της Ρόδου.
Υπενθυμίζεται ότι τη φετινή τουριστική σεζόν τέθηκαν σε λειτουργία τα πρώτα τέσσερα ελληνικά ξενοδοχεία υπό τα brands Casa Cook και Cook’s Club της Fosun Tourism, σε Ρόδο, Κρήτη και Κω, με τους επικεφαλής της εταιρείας να στοχεύουν να αναπτύξουν στην Ελλάδα μία από τις κορυφαίες αλυσίδες ξενοδοχείων αναψυχής.
Mε το brand MGallery της γαλλικής Accor αναμένεται να λειτουργήσει το 2022 στον Αγιο Νικόλαο της Κρήτης το Niko Seaside Resort Crete. Πρόκειται για το πρώην ξενοδοχείο Coral, το οποίο απέκτησε πέρυσι η Hines από την οικογένεια Μαμιδάκη και αναμένεται να λειτουργήσει ως παραθαλάσσιο πεντάστερο θέρετρο, δυναμικότητας 141 δωματίων.
Παράλληλα λέγεται ότι Accor θα έχει το brand της τουλάχιστον σε ένα από τα 3 ξενοδοχεία που θα λειτουργήσουν από το ίδιο Fund στην Αγία Πελαγία στο τελευταίο της απόκτημα Out of the Blue.
Στην ομπρέλα της Accor πρόκειται να ενταχθεί και το Banyan Tree Varko Bay Resort που θα αναπτυχθεί στην Αιτωλοακαρνανία. Το ύψος του project που έχει ενταχθεί στις Στρατηγικές Επενδύσεις και πριν από λίγες ημέρες έλαβε θετική γνωμοδότηση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για την υλοποίησή του, ανέρχεται σε 107 εκατ. ευρώ. Το Varko Bay Resort θα είναι το δεύτερο συγκρότημα που θα φέρει το brand Banyan Tree μετά από εκείνο που λειτούργησε φέτος στην Κέρκυρα.
Στις Στρατηγικές επενδύσεις έχει ενταχθεί ένα ακόμη επενδυτικό project που θα φέρει brands της Accor, καθώς η εταιρεία White Mulberry Development ΙΚΕ, στην οποία συμμετέχουν ελληνικά αλλά και ξένα κεφάλαια, δρομολογεί την ανάπτυξη ενός τουριστικού συγκροτήματος στην περιοχή Καλαφάτη στη Μύκονο, συνολικού προϋπολογισμού 104 εκατ. ευρώ. Οι δύο ξενοδοχειακές μονάδες του συγκροτήματος θα ενταχθούν στο portfolio του γαλλικού κολοσσού και θα φέρουν τα brands Raffles και Fairmont.
Μέχρι σήμερα, στο ελληνικό χαρτοφυλάκιο της Accor περιλαμβάνονται τέσσερα ξενοδοχεία που βρίσκονται στην ελληνική πρωτεύουσα και τρία ακόμη που βρίσκονται σε πρωτοκλασάτους τουριστικούς προορισμούς της χώρας. Πρόκειται για το νέο Αthens Capital Hotel – MGallery Collection (που ανήκει στον όμιλο Λάμψα), το οποίο βρίσκεται σε προνομιακή θέση στο Σύνταγμα και μόλις μέσα στην εβδομάδα πραγματοποιήθηκαν τα επίσημα εγκαίνιά του, το Novotel Athenes που βρίσκεται κοντά στο Μεταξουργείο, το Sofitel Athens Airport (ανανεώθηκε πρόσφατα η συμφωνία με τον όμιλο Μήτση για 20 έτη) που βρίσκεται στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» και το ibis Styles Athens Routes στη λεωφόρο Βουλιαγμένης
Την υπογραφή της αμερικανικής αλυσίδας 1 Hotels θα φέρει ένα από τα ξενοδοχεία που αναπτύσσει, μέσω της Mirum Hellas, ο Ρώσος μεγιστάνας Βιτάλι Μπορίσοφ στην Ελούντα της Κρήτης. Το ξενοδοχείο εντάσσεται στο project Elounda Hills, ένα έργο, ύψους 504 εκατ. ευρώ, που έχει ενταχθεί στις Στρατηγικές Επενδύσεις. Επί της ουσίας, η Mirum Hellas θα προχωρήσει στην ανάπτυξη του ξενοδοχείου 1 Hotel & Homes Elounda Hills, με την 1Hotels να αναλαμβάνει τη διαχείρισή του.
Πρόσφατα, μάλιστα, η Mirum Hellas, η οποία πραγματοποιεί επαφές και με τη Fairmont Hotels and Resorts για την ανάληψη διαχείρισης ενός από τα υπόλοιπα 3 ξενοδοχεία που αναπτύσσονται στο κύριο τμήμα του project, προχώρησε στην εξαγορά μίας ακόμη έκτασης 100 στρεμμάτων, όμορης με εκείνη των 840 στρεμμάτων όπου δημιουργείται το Elounda Hills, στην οποία αναμένεται να δημιουργηθούν πολυτελείς παραθεριστικές κατοικίες.
Υπενθυμίζεται ότι το φιλόδοξο project που θα αναβαθμίσει έτι περαιτέρω το τουριστικό προϊόν της Κρήτης, υλοποιείται σε έξι αυτοτελείς ενότητες (Τσιφλίκι, Ελληνικά, Κούνδουρος, Ακρωτήρι, Μικρό Βαθύ και Βαθύ) έκτασης 840 στρεμμάτων.
Tο πρώτο τρίμηνο του 2022 θα κάνει το ντεμπούτο του στη Θεσσαλονίκη το νέο πεντάστερο boutique ξενοδοχείο στο διατηρητέο ακίνητο «Ολυμπος Νάουσα» της λεωφόρου Νίκης, το οποίο για περισσότερα από 60 χρόνια στέγαζε το φερώνυμο εστιατόριο. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ύψος της επένδυσης ανέρχεται συνολικά σε 20 εκατ. ευρώ.
Το νέο ξενοδοχείο, που αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της Θεσσαλονίκης και στην περαιτέρω ανάδειξη του παραλιακού μετώπου της πόλης, θα είναι δυναμικότητας 52 δωματίων και 8 σουιτών και τη διαχείρισή του θα αναλάβει ο όμιλος TOR Hotel της οικογένειας Τορνιβούκα.

Στρατηγικές επενδύσεις

Τον δρόμο για την υπαγωγή της στις Στρατηγικές Επενδύσεις, στο λεγόμενο fast track, έχει πάρει η νέα επένδυση, προϋπολογισμού 119 εκατ. ευρώ, που βρίσκεται στα σκαριά στην περιοχή της Ερμιονίδας.
Ο φάκελος του project, το οποίο υλοποιείται από την εταιρεία Plepi Land Development Ltd., που έχει έδρα την Κύπρο, έχει ήδη κατατεθεί στην Enterprise Greece και θα βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου.
Στόχος των επενδυτών αποτελεί η προσέλκυση ταξιδιωτών υψηλού εισοδηματικού επιπέδου και η αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της περιοχής. Η επένδυση, που φέρει την επωνυμία «Hydra’s Art Residencies», θα πραγματοποιηθεί σε μία έκταση 303.674,70 τ.μ. στη θέση «Πλέπι» του δήμου Ερμιονίδας.
Τέλος μετά την απόκτηση του νέου asset στην Μαγιόρκα επί ελληνικού εδάφους, ο όμιλος Sani/Ikos έχει δρομολογήσει την ανάπτυξη του Ikos Odisia επίσης στο νησί των Φαιάκων, με στόχο την περαιτέρω αναβάθμιση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, ενώ, σύμφωνα με τις πληροφορίες, δρομολογεί ένα ακόμη project το οποίο προβλέπει την ανάπτυξη ενός ακόμη πολυτελούς resort στην Κίσαμο Χανίων, με σκοπό τη δημιουργία ενός υψηλών προδιαγραφών ξενοδοχειακού συγκροτήματος κατά τα πρότυπα των μονάδων που λειτουργούν ήδη υπό το brand των Ikos Resorts.

Πηγή: www.tourismtoday.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης