Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Στη μέγγενη της πανδημίας ο Τουρισμός - Ο κορωνοϊός ακυρώνει συνέδρια στον Βόλο και στο Πήλιο

Στη μέγγενη της πανδημίας ο Τουρισμός - Ο κορωνοϊός ακυρώνει συνέδρια στον Βόλο και στο Πήλιο
«Έχουμε πάνω από 30 ακυρώσεις μίνι συνεδρίων και εκδηλώσεων», λέει ο πρόεδρος των ξενοδόχων
Σχετικά Άρθρα

Στη μέγγενη της πανδημίας εγκλωβίζεται τις τελευταίες μέρες η τουριστική κίνηση στη Μαγνησία, καθώς η ραγδαία αύξηση κρουσμάτων «φρενάρει» τα σχέδια σημαντικής μερίδας εν δυνάμει επισκεπτών που είχαν προγραμματίσει μίνι συνέδρια, συνεστιάσεις και εκδηλώσεις στην ευρύτερη περιοχή, μέσα στον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο.
Οι επιχειρηματίες διαπιστώνουν πως ενώ είχε ανοίξει η όρεξη για την πραγματοποίηση τέτοιων εκδηλώσεων μετά από ενάμιση χρόνο και πλέον ακινησίας λόγω lockdown, τα πράγματα δεν εξελίσσονται όπως τα περίμεναν.
Αν και αναθεωρήθηκε, έστω και καθυστερημένα όπως επισημαίνουν, το πρωτόκολλο διεξαγωγής συνεδρίων, ωστόσο, το ρεκόρ κρουσμάτων πανελλαδικά, αλλά ιδιαίτερα στη Θεσσαλία, ματαιώνει τις προσδοκίες τους για δυναμικό restart του συνεδριακού τουρισμού που τροφοδοτεί παραδοσιακά την τοπική οικονομία.

Ζαφείρης: «Περάσαμε από την κρίση στην κρησάρα»

Ο πρόεδρος των ξενοδόχων Μαγνησίας κ. Γιώργος Ζαφείρης περιγράφει την κατάσταση με μελανά χρώματα και σημειώνει με νόημα ότι «ο τουρισμός ναι μεν πήγε καλά φέτος, αλλά αυτό δεν συνέβη οριζόντια για όλες τις περιοχές.
Μια από αυτές είναι και η δική μας που πέρασε από την οικονομική κρίση και την εποχή των μνημονίων, στην κρησάρα της πανδημίας.
Αυτό το βλέπουμε ιδιαίτερα τώρα που έχουν συσσωρευτεί υποχρεώσεις και καλούμαστε να τις πληρώσουμε λίαν συντόμως, την ώρα που τα χρήματα δεν επαρκούν για να καλύψουμε τις βασικές ανάγκες μας. Με άλλα λόγια, είναι ψευδαίσθηση να λέμε ότι όλα πήγαν καλύτερα, αφού αυτό δεν ισχύει για όλους, με αποτέλεσμα να υπάρχει πρόβλημα επιβίωσης».
Σύμφωνα με τον ίδιο, το μεγαλύτερο ζήτημα που έχει να διαχειριστεί σήμερα η περιοχή είναι η έξαρση της πανδημίας που δημιούργησε φόβο και δεύτερες σκέψεις σε μια από τις κύριες «δεξαμενές» επισκεπτών.
Οδήγησε μάλιστα, στην ακύρωση δεκάδων συνεδρίων που είχαν προγραμματιστεί σε ξενοδοχεία του Βόλου και του Πηλίου μέχρι τα τέλη του έτους.
«Έχουμε αυτή τη στιγμή πάνω από 30 ακυρώσεις μίνι συνεδρίων, εστιάσεων και εκδηλώσεων κυρίως στα μεγάλα ξενοδοχεία της περιοχής που είχαν σχεδιαστεί για Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Δυστυχώς ο κορωνοϊός είναι ακόμη εδώ και φέρνει ακυρώσεις.
Σίγουρα φέτος θα πάμε καλύτερα από το 2020 όπου στην ουσία τα καταλύματα ήταν ανοιχτά – κλειστά, αυτό όμως δεν αποτυπώνει την πραγματική εικόνα σε κέρδη και έσοδα στα ταμεία των επιχειρήσεων.
Υπάρχει μεγάλη έλλειψη ρευστότητας και θα είναι αδύνατο να ανταπεξέλθουμε οικονομικά, αφού ακόμη παλεύουμε για την επιβίωσή μας», τονίζει.

Μέσος όρος πληρότητας τον Νοέμβριο, στο 25%

Ούτε η «καλή κίνηση» δύο ημερών δεν μπορεί να ανακουφίσει τους ανθρώπους του τουρισμού που ζουν σε συνθήκες αβεβαιότητας, αφού όπως λένε, δεν φτάνει για να καλύψει έναν ολόκληρο μήνα.
Η πληρότητα στα ανοιχτά καταλύματα αγγίζει τα Σαββατοκύριακα το 60%, όμως τις υπόλοιπες μέρες είναι σχεδόν ανύπαρκτη με τις υποχρεώσεις να τρέχουν.
«Ο μέσος όρος πληρότητας του Νοεμβρίου πέφτει στο 25% και ίσως και πιο κάτω», επισημαίνουν και ζητούν μετάθεση υποχρεώσεων.
«Αυτή τη στιγμή δίνεται η δυνατότητα επιστροφής σε 60 μηνιαίες δόσεις των κρατικών δανείων μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής, με την πρώτη δόση να πρέπει να καταβληθεί έως τις 31 Ιανουαρίου 2022.
Εκτιμώ ότι η επιστρεπτέα είναι επιχορήγηση και δεν θα έπρεπε να επιστραφεί. Θα έπρεπε τουλάχιστον να υπάρχει μια διευκόλυνση για τις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν πρόβλημα, αφού και τα ποσά των προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού και τουρισμός για όλους καταβάλλονται με καθυστέρηση δύο και τριών μηνών.
Άρα ορθότερο είναι οι υποχρεώσεις που απορρέουν από το μέτρο της επιστρεπτέας να μετατεθούν έστω για το δεύτερο εξάμηνο του νέου έτους», υποστηρίζει ο πρόεδρος των ξενοδόχων.
Προσθέτει μάλιστα ότι η βραχυχρόνια μίσθωση εξακολουθεί να λειτουργεί δίχως υγειονομικά πρωτόκολλα εν μέσω πανδημίας, σε βάρος επιχειρήσεων που λειτουργούν νόμιμα και με κανόνες.

Νένα Ουζουνίδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης