Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Πότε «ξεπαγώνουν» οι κρατήσεις που έμειναν «στάσιμες» λόγω πολέμου

Πότε «ξεπαγώνουν» οι κρατήσεις που έμειναν «στάσιμες» λόγω πολέμου
Μήνας – βαρόμετρο ο Απρίλιος και θετικά μηνύματα από την Ευρώπη όπου η Ελλάδα παραμένει στους top προορισμούς

Σε αναγκαστικό… διάλειμμα έχει επιβάλει τη ροή των κρατήσεων η ουκρανική κρίση με την αγορά να παραδέχεται «πάγωμα» της τουριστικής κινητικότητας και να ελπίζει ότι τα πολύ θετικά μηνύματα που εισπράττει τόσο από την ζήτηση, όσο και από την αύξηση θέσεων από συγκεκριμένες χώρες προέλευσης, θα μετουσιωθούν σύντομα σε απτά αποτελέσματα.
«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν αγορές που έχουν δειλά ξεκινήσει να ταξιδεύουν. Η Βρετανία είναι η πρώτη που άρχισε να το κάνει αυτό επειδή προχώρησε πρώτη από όλες σε άρση των περιορισμών που επέφερε η πανδημία.
Το ίδιο και η αμερικανική αγορά, η οποία δείχνει ότι θα έχει δυναμική παρουσία με εννέα πτήσεις προς τη χώρα μας ήδη από πέρυσι και συνεχίζει στο ίδιο μοτίβο και φέτος» τονίζει στο ΒΝ άνθρωπος του τουρισμού.
Δεν κρύβει παράλληλα όμως την ανησυχία του και υποστηρίζει ότι «ο πόλεμος εφόσον συνεχιστεί, θα έχει επιπτώσεις στα ταξίδια».
«Το κυριότερο είναι οι οικονομικές επιπτώσεις από την έκρηξη της τιμής στην ενέργεια, την άνοδο του πληθωρισμού και την ακρίβεια που πλήττει τις βασικές τουριστικές δεξαμενές από όπου η χώρα μας «αντλεί» τον κύριο όγκο επισκεπτών. Το είδαμε αυτό να συμβαίνει εν μέρει μέσα στην πανδημία, καθώς ταξίδευαν περισσότερο εκείνοι που έχουν την οικονομική άνεση να το κάνουν και για αυτό το λόγο επέλεξαν πεντάστερα και τετράστερα καταλύματα, σε αντίθεση με όσους ζορίζονται οικονομικά. Για αυτό και οι χαμηλότερες κατηγορίες καταλυμάτων είναι αυτές που πλήττονται περισσότερο», προσθέτει, εξηγώντας το γιατί η χρονιά είναι «αρκετά περίεργη και απρόβλεπτη, παρά το γενικότερο κλίμα αισιοδοξίας που επικρατεί».

Η Ελλάδα στο top των προορισμών

«Είμαστε σε ένα σημείο που θα φανεί τον Απρίλιο, ότι μπορούν να ανακάμψουν οι κρατήσεις, ξεκίνησαν οι πρώτες πτήσεις και το σημαντικότερο είναι ότι προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις για την Ελλάδα είναι πολλές και από πολλές χώρες είναι αυξημένες σε σχέση με το 2019. Φάνηκε δε, και από την τελευταία έκθεση, την ΙΤΒ Βερολίνου ότι ήταν πολύ θετικά τα μηνύματα που έδωσαν οι μεγάλοι t.o. ΄s και οι ίδιοι οι διοργανωτές βεβαίως, αλλά και ο πρόεδρος των Γερμανών πρακτόρων DRV, όπου η Ελλάδα βρίσκεται στις τρεις πρώτες θέσεις των προτιμήσεων» εκτιμά η υφυπουργός Τουρισμού κ. Σοφία Ζαχαράκη.
«Έχουμε τις προϋποθέσεις να πάμε καλά, προφανώς όμως, είμαστε και ρεαλιστές, και μπορεί αυτό το κόμματι του πολέμου να «πάγωσε» τις κρατήσεις τις τελευταίες ημέρες και φαίνεται ότι τον Απρίλιο, τα πράγματα μπορούν να εξελιχθούν καλύτερα», διαπιστώνει και διευκρινίζει:
«Προφανώς όταν μιλάμε για ένα προϊόν που επηρεάζεται όπως είναι ο τουρισμός, εξωτερικοί παράγοντες σαν τον πόλεμο δεν μπορούσαν παρά μόνο να μας προβληματίζουν.
Μας προβληματίζουν κυρίως και για ανθρωπιστικούς λόγους αντιλαμβάνεστε και προτεραιότητα είναι να τελειώσει αυτός ο πόλεμος και οι άνθρωποι να μπορέσουν να γυρίσουν σε μια κανονικότητα.
Στο κομμάτι του τουρισμού, εκείνες τις πρώτες εβδομάδες, είδαμε ότι πράγματι οι επιχειρηματίες μας επικοινωνούσαν ένα κλίμα «παγώματος» σε νέες κρατήσεις, δεν υπήρξαν όμως ακυρώσεις, ήταν ελάχιστες. Και προφανώς έχουν να κάνουν με τις χώρες οι οποίες επηρεάζονται άμεσα, τη Ρωσία και την Ουκρανία.
Επαναλαμβάνω ότι οι αριθμοί των τελευταίων ετών ήταν πολύ χαμηλοί για αυτή την αγορά, σε σχέση με το 2012 – 2013 που ήταν η μεγάλη αύξηση, οι Ρώσοι προτιμούν άλλες χώρες και γειτονικές μας χώρες».

Προβληματισμός για Πολωνία – οδικό τουρισμό

Την ίδια ώρα, Γάλλοι και Σκανδιναβοί εξελίσσονται δυναμικά σε επίπεδο προκρατήσεων, ενώ η γερμανική αγορά που είναι πιο συντηρητική, εκτιμάται ότι θα επανακάμψει με λίγο πιο αργούς ρυθμούς, εξαιτίας των επιπτώσεων της ουκρανικής κρίσης.
Μια ιδιαίτερα σημαντική αγορά για την Ελλάδα είναι η πολωνική.
Η χώρα δέχεται το μεγαλύτερο κύμα των προσφύγων από την Ουκρανία και μέχρι και σήμερα παραμένει «γρίφος» το πως θα κινηθεί.
Τα τελευταία τρία χρόνια ήταν μια πολύ δυναμική αγορά για την Ελλάδα και έδωσε το «φιλί της ζωής» σε αρκετούς προορισμούς μέσα στην πανδημική κρίση, ενώ έχει χαρακτηριστεί ως «αντικαταστάτρια της ρωσικής αγοράς» και συνεπώς θα είναι μια πολύ σοβαρή απώλεια, εάν δεν ταξιδέψουν οι Πολωνοί το καλοκαίρι προς τη χώρα μας.
Αντίστοιχα το ίδιο μπορεί να συμβεί και με τη ρουμανική αγορά που επίσης γειτνιάζει με την εμπόλεμη περιοχή.
«Περιμένουμε Ρουμάνους από το Πάσχα και έπειτα, αν και είναι συνήθως της τελευταίας στιγμής, διότι έρχονται οδικώς» υποστηρίζει ξενοδόχος από τη Θάσο.
Ο οδικός τουρισμός είναι το άλλο μεγάλο ζήτημα, κυρίως για τους προορισμούς της Βόρειας Ελλάδας.
«Μας απασχολεί πολύ ο πόλεμος, διότι ένα μεγάλο μέρος των πελατών μας προέρχεται από τις βαλκανικές χώρες που έχουν μια πιο άμεση εμπλοκή με τα όσα διαδραματίζονται στην Ουκρανία αυτή τη στιγμή και οι επιπτώσεις στην ακρίβεια και στα καύσιμα φαίνεται να τους αγγίζουν περισσότερο από κάποιους άλλους», τονίζει επιχειρηματίας από την Πιερία. Θεωρεί ωστόσο ότι υπάρχει το χρονικό περιθώριο μέχρι τον Ιούνιο, εφόσον τερματιστούν οι εχθροπραξίες και εφόσον μειωθεί το κόστος της βενζίνης, ο οδικός τουρισμός να επανεκκινήσει στην περιοχή του και να ανακάμψει. Αν και αποφεύγει τις προβλέψεις, υπογραμμίζει εμφατικά την αναγκαιότητα να υπάρχει οδικός τουρισμός, μιας και το 2019 «έπιασε» το 1/3 των αφίξεων στη χώρα.

Νένα Ουζουνίδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης