Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Με το «δεξί» η Ελλάδα στην καλοκαιρινή σεζόν – Προμηνύεται «καυτή» high season

Με το «δεξί» η Ελλάδα στην καλοκαιρινή σεζόν – Προμηνύεται «καυτή» high season
Αυξημένη ζήτηση - αφίξεις από Ευρώπη, Αμερική - «Κλειδί» ο τουρισμός για την ανάκαμψη της οικονομίας
Σχετικά Άρθρα

Ανάκαμψη κρατήσεων για το φετινό καλοκαίρι κοντά στα επίπεδα του 2019 αναμένει η Ελλάδα που συνεχίζει να «φιγουράρει» στις πιο υψηλές θέσεις των προτιμήσεων σε Ευρώπη και Αμερική.
Οι «μηχανές» του τουρισμού «ζεστάθηκαν» σε αρκετούς από τους πλέον δημοφιλείς προορισμούς που είδαν αυξημένη κίνηση το Πάσχα, με αποτέλεσμα να ανέβει η ψυχολογία της αγοράς και να προετοιμάζεται για ακόμα ένα καλό τριήμερο την Πρωτομαγιά.
Ήδη προμηνύεται μια δυνατή high season αφού, με βάση εκτιμήσεις, το επίπεδο κρατήσεων τέτοια εποχή σε όλη τη χώρα υπολείπεται μόνο κατά 15% σε σχέση με τις αντίστοιχες του 2019, ενώ υπάρχει και το last minute.
Τα «αγκάθια» ωστόσο σύμφωνα με τους επιχειρηματίες, είναι από τη μια πλευρά το αυξημένο λειτουργικό κόστος κατά τουλάχιστον 25% που μετριάζει την υπεραισιοδοξία, παρ΄όλο που για την πλειοψηφία θα είναι μια καλύτερη χρονιά σύμφωνα τις ενδείξεις, αλλά και η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού και οι κενές θέσεις στα ξενοδοχεία.
Τη βεβαιότητα ότι ο τουρισμός θα είναι ξανά ο πρωταγωνιστής της ελληνικής οικονομίας εξέφρασε άλλωστε και ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Γιάννης Ρέτσος μέσω του twitter.
«Μετά από δύο χρόνια πανδημίας, με τον πόλεμο κοντά μας, αλλά και με συνθήκες ακρίβειας που επηρεάζουν τις ζωές όλων, καλούμαστε ν’ ανταπεξέλθουμε σε μια νέα κανονικότητα.
Ο τουρισμός, ξανά πρωταγωνιστής, θα ενισχύσει τοπικές κοινωνίες και οικονομία» έγραψε χαρακτηριστικά, ενώ υπενθύμισε την ευκαιρία για να γίνει πιο ανθεκτικός, χωρίς αποκλεισμούς και βιώσιμος.
«Ο τουρισμός πήγε εξαιρετικά καλά τις άγιες μέρες του Πάσχα σε όλη την Ελλάδα» διεμήνυσε μέσω του OPEN ο υπουργός Τουρισμού κ. Βασίλης Κικίλιας και τόνισε παράλληλα, τη μεγάλη παρουσία όπως είπε, ξένων επισκεπτών ακόμη και σε προορισμούς που δεν γνώριζαν.

Αυξάνονται οι αφίξεις από ευρωπαϊκά αεροδρόμια

Τις τελευταίες δεκαπέντε ημέρες, χιλιάδες τουρίστες προσγειώνονται στα ελληνικά νησιά και την Αθήνα με πτήσεις τσάρτερ και τακτικά δρομολόγια από ευρωπαϊκά αεροδρόμια. Στους τουριστικούς προορισμούς περί τα μέσα Μαΐου αναμένεται να επαναλειτουργήσει η πλειοψηφία των εποχικών ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, με τους πρώτους Ευρωπαίους ταξιδιώτες που επισκέπτονται τη χώρα μας να προέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ελβετία, το Βέλγιο, την Ολλανδία και να ακολουθούν οι σκανδιναβικές χώρες.
Σε Κέρκυρα, Μύκονο, Σαντορίνη, νησιά Αργοσαρωνικού, Εύβοια, Ναύπακτο, Ιωάννινα κλπ, έχοντας ανοίξει μόλις το 30% των ξενοδοχείων για τις ημέρες του Πάσχα, οι πληρότητες ξεπέρασαν ακόμη και το 90%, με μεγάλο ποσοστό να καλύπτεται όχι μόνο από Έλληνες, αλλά και από ξένους τουρίστες στα νησιά, ενώ οι ξενοδόχοι της Αθήνας ελπίζουν, με βάση τις προκρατήσεις, η κίνηση τον Μάιο να είναι εξίσου υψηλή.
Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC) η Ελλάδα συγκαταλέγεται στους προορισμούς που έχουν προοπτικές να παρουσιάσουν ισχυρή ανάκαμψη, με τις κρατήσεις για ταξίδια να διαμορφώνονται σε επίπεδα ελάχιστα χαμηλότερα από του 2019. Όπως φαίνεται στο recovery tracker του ΙΝΣΕΤΕ, ο προγραμματισμός θέσεων σε εισερχόμενες διεθνείς πτήσεις την εβδομάδα έως την 1η Μαΐου αυξήθηκε κατά 13,6% σε σύγκριση με την προηγούμενη, με 392,603 αεροπορικές θέσεις. Τα νούμερα ανεβαίνουν σημαντικά την εβδομάδα από 2 έως 8 Μαΐου και φθάνουν τις 503,544 προγραμματισμένες θέσεις, παρουσιάζοντας αύξηση 28,3%. Η βρετανική Jet2.com και Jet2CityBreaks που σκοπεύει να διαθέσει πάνω από 1,1 – 1,2 εκατομμύρια θέσεις προς την Ελλάδα για το φετινό καλοκαίρι, θεωρεί ήδη την Αθήνα ανερχόμενο city break προορισμό και ανακοίνωσε την έναρξη χειμερινών δρομολογίων για πρώτη φορά από τα αεροδρόμια του Μάντσεστερ και του Μπέρμιγχαμ, παρέχοντας στους Βρετανούς σύνδεση και κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Κορυφαίος προορισμός για Αμερικανούς

Για τους Αμερικανούς, το 2021 η Ελλάδα βρέθηκε στην κορυφή των προτιμήσεων ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς προορισμούς, διότι είχε το «προβάδισμα» από τη στιγμή που η ΕΕ άναψε το πράσινο φως για ταξίδια εμβολιασμένων πολιτών τρίτων χωρών.
Η διατήρηση σημαντικού αριθμού απευθείας πτήσεων και φέτος, εξασφαλίζει άνετη πρόσβαση και αναμένεται να κατευθύνει σημαντικό αριθμό Αμερικανών προς την Αθήνα και στη συνέχεια στα νησιά.
Η χώρα μας σύμφωνα με έρευνα της Allianz Partners βρίσκεται ήδη ανάμεσα στο top ten των ευρωπαϊκών προορισμών, υπολογίζοντας ότι ενδέχεται τα υπερατλαντικά ταξίδια να αυξηθούν έως και 600% σε σχέση με πέρυσι, με τους Αμερικανούς επισκέπτες να είναι το «κλειδί» που θα ξεκλειδώσει την τουριστική και οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης.
Ταυτόχρονα, όπως επισημαίνουν Αμερικανοί σύμβουλοι πολυτελών ταξιδιών (Virtuoso), η Ελλάδα βρίσκεται στην πέμπτη θέση των δημοφιλέστερων προορισμών που επιλέγουν οι Αμερικανοί, όπως προκύπτει από δεδομένα ξενοδοχειακών κρατήσεων και αφορούν την ταξιδιωτική περίοδο Ιουνίου, Ιουλίου, Αυγούστου 2022. Η αυξημένη ζήτηση δε, για ευρωπαϊκούς προορισμούς (7 στους 10) δείχνει πως οι ανησυχίες που είχαν εκφραστεί σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία δεν επηρεάζουν τις προθέσεις τους, αν και ο πρώτος τους προορισμός για διακοπές είναι οι ΗΠΑ. Οι τρεις μεγαλύτερες αμερικανικές εταιρείες τον Μάιο θα εκτελούν εννέα καθημερινές πτήσεις και θα συνδέουν την Αθήνα με Νέα Υόρκη, Βοστώνη, Ατλάντα, Σικάγο, Φιλαδέλφεια και Ουάσιγκτον, διαθέτοντας περίπου 22.000 θέσεις την εβδομάδα.

Νένα Ουζουνίδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης