Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Τάσιος (ΠΟΞ): «Παραμορφωτικός ο καθρέπτης των αφίξεων, δεν σημαίνει αυτόματα ανάκαμψη των ταμείων των επιχειρήσεων»

Τάσιος (ΠΟΞ): «Παραμορφωτικός ο καθρέπτης των αφίξεων, δεν σημαίνει αυτόματα ανάκαμψη των ταμείων των επιχειρήσεων»

Με ευρεία κυβερνητική συμμετοχή και πλήθος ξενοδόχων από όλη την Ελλάδα, πραγματοποιήθηκε η γενική συνέλευση της ΠΟΞ

Σχετικά Άρθρα

Στις προοπτικές του ελληνικού τουρισμού και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις σε όλους τους προορισμούς της χώρας, ήταν αφιερωμένη η χθεσινή ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μελών της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) που πραγματοποιήθηκε στο Electra Metropolis στην Αθήνα, παρουσία υπουργών της κυβέρνησης, διοικητών οργανισμών, εκπροσώπων φορέων και ξενοδόχων από όλη την Ελλάδα. Την υψηλή και ευρεία κυβερνητική εκπροσώπηση σχολίασε μάλιστα ο Πρόεδρος της ΠΟΞ κ. Γρηγόρης Τάσιος ως αναγνώριση της συνεισφοράς του κλάδου που υπηρετεί κάθε σεζόν «εθνικό στόχο» και «βγάζει την Ελλάδα ασπροπρόσωπη».
«Μας τιμά αυτή η παρουσία και επιβεβαιώνει την προσήλωσή μας στις σχέσεις συνεργασίας» σημείωσε χαρακτηριστικά, ξεκινώντας την ομιλία του, με τους φορείς του κλάδου να εκφράζουν την πεποίθηση ότι η φετινή, θα είναι μια καλύτερη χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό.
Να σημειωθεί ότι στη γενική συνέλευση παραβρέθηκαν οι υπουργοί Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Κωστής Χατζηδάκης, Προστασίας του Πολίτη κ. Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, Τουρισμού κ. Βασίλης Κικίλιας, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Νίκος Παπαθανάσης, οι υφυπουργοί Ανάπτυξης κ. Γιάννης Τσακίρης και Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Σοφία Βούλτεψη και μεταξύ άλλων, οι διοικητές ΑΑΔΕ κ. Γιώργος Πιτσιλής και ΟΑΕΔ/ΔΥΠΑ κ. Σπύρος Πρωτοψάλτης, η βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης και συντονίστρια του Προγράμματος “Ένα στα Πέντε” του Συμβουλίου της Ευρώπης κ. Έλενα Ράπτη, η Γ.Γ. Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης κ. Ολυμπία Αναστασοπούλου, ο Γ.Γ. του ΕΟΤ κ. Δημήτρης Φραγκάκης, καθώς και οι πρόεδροι του ΣΕΤΕ κ. Γιάννης Ρέτσος, του ΞΕΕ κ. Αλέξανδρος Βασιλικός, του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδος (ΣΕΓΕ) κ. Αποστολίνα Τσαλταμπάση κ.α.

«Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε τη μάχη της σεζόν»

Όπως είπε ο πρόεδρος των ξενοδόχων, οι επιχειρήσεις είναι έτοιμες να δώσουν τη μάχη της σεζόν, έχοντας πλήρη συναίσθηση της σημασίας του τουρισμού για την οικονομία και το ότι «η χώρα περιμένει με κομμένη την ανάσα πως θα τα πάει ο τουρισμός για να βγάλει τον χειμώνα που έρχεται». Ενώ παράλληλα, υπογράμμισε και μια «αντίφαση» αφού, κατά τον ίδιο η υψηλή ζήτηση, οι αφίξεις και η αποφασιστικότητα του κλάδου «να βάλει τα δυνατά του» για το κοινό καλό, «δεν σημαίνει πως τα ταμεία των ξενοδοχείων μπορούν να είναι οι κότες που γεννάνε χρυσά αυγά. Δεν είναι καθόλου έτσι και δεν πρέπει να παρασυρόμαστε από απλουστεύσεις. Η ανάκαμψη των αφίξεων δεν αντανακλάται με αυτόματο τρόπο στην ανάκαμψη των ταμείων των ξενοδοχείων. Είναι παραμορφωτικός ο καθρέπτης των αφίξεων».

  • Πρώτον διότι ένα μεγάλο κομμάτι των αφίξεων χάνεται μέσα στη γκρίζα περιοχή της παραοικονομίας διαμοιρασμού.
  • Δεύτερον, διότι το βαρύ πλήγμα της πανδημίας έχει αφήσει ανοιχτές πληγές που μεταφράζονται σε υποχρεώσεις προς το δημόσιο και τις τράπεζες.
  • Τρίτον, μετά το σοκ της πανδημίας αντιμετωπίζουμε ένα παγκόσμιο τσουνάμι ανατιμήσεων στην ενέργεια και στα προϊόντα, την ώρα που συμβαίνει ένας πόλεμος στην Ευρώπη και επιδεινώνει καθημερινά την κατάσταση.


«Αυτή τη στιγμή που μιλάμε το λειτουργικό κόστος ανά δωμάτιο διανυκτέρευσης είναι αυξημένο 25-30%» πρόσθεσε ο κ. Τάσιος, μεταθέτοντας τις προσδοκίες για τη μεγάλη ανάκαμψη το 2023, αφού προσαρμοστεί η τιμολογιακή πολιτική του κλάδου στα νέα δεδομένα.

«Εξασφαλίζουμε πολλές και καλοπληρωμένες δουλειές»

Ο πρόεδρος της ΠΟΞ αναφέρθηκε στις αμοιβές και τις συνθήκες εργασίας στον ξενοδοχειακό κλάδο, δίνοντας τη δική του απάντηση: «Θα δώσουμε τη μάχη μας, μαζί με τους εργαζομένους μας, με τους οποίους έχουμε εμπεδώσει όλα αυτά τα χρόνια την εργασιακή ειρήνη προς όφελος του ελληνικού τουρισμού και τη διαφυλάσσουμε ως κόρη οφθαλμού. Τιμάμε σταθερά το θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων με συνεχείς θεσμικές διασφαλίσεις και διαδοχικές αυξήσεις των αποδοχών των εργαζομένων».
«Αποδείξαμε επανειλημμένα τη βούλησή μας να εξασφαλίζουμε πολλές και καλοπληρωμένες δουλειές, παρά τις δυσκολίες των συγκυριών.
Το αποδείξαμε μέσα στη δεκαετή οικονομική κρίση όταν όλα γύρω μας κατέρρεαν, το αποδείξαμε ακόμη και μέσα στις πρωτοφανείς συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία. Τις εργασιακές σχέσεις στα ξενοδοχεία διέπει, υποχρεωτική για όλο τον κλάδο, Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, η οποία ισχύει ως το τέλος του 2022. Και ακριβώς αυτό το απόλυτα ρυθμισμένο πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων στον ξενοδοχειακό κλάδο, αναδεικνύεται ως πρότυπο για τις εργασιακές σχέσεις σε όλο το εύρος των τουριστικών δραστηριοτήτων».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης