Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Το προβάδισμα του Νοτίου Αιγαίου στην τουριστική ανάκαμψη και οι παράγοντες που θα κρίνουν την επιτυχία της σεζόν

Το προβάδισμα του Νοτίου Αιγαίου στην τουριστική ανάκαμψη και οι παράγοντες που θα κρίνουν την επιτυχία της σεζόν
Αισιοδοξία, αλλά και ανομοιογένεια με διαφορετικές ταχύτητες από βορρά προς νότο και στο βάθος… ευλογιά
Σχετικά Άρθρα

Το ρευστό περιβάλλον και οι μεγάλες προκλήσεις στρέφουν το ενδιαφέρον από τις αφίξεις στα ταξιδιωτικά έσοδα και στην επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν, ώστε η αγορά να πετύχει το μέγιστο δυνατό ποσοστό ανάκαμψης σε σχέση με το 2019, αφού το ξεκίνημα της σεζόν δεν μοιάζει το ίδιο δυνατό για όλους τους προορισμούς της χώρας.
Το γεγονός ότι τα δεδομένα αλλάζουν από εβδομάδα σε εβδομάδα, φαίνεται πως εδραιώνει την αντίληψη πως η σεζόν δεν θα αποφύγει τα αχαρτογράφητα νερά, παρ όλο που η τάση για ταξίδια γίνεται ολοένα και περισσότερο εμφανής στη ροή των κρατήσεων όσο πλησιάζει το καλοκαίρι.
Έτσι, ταυτόχρονα με τις «υψηλές πτήσεις» που καταγράφονται στο Νότιο Αιγαίο, την Αθήνα και τα πέριξ, την Κρήτη και αλλού, η τουριστική κίνηση συνεχίζεται με μικρότερες ταχύτητες στη Βόρεια Ελλάδα όπου οι απώλειες Ρώσων και Ουκρανών «στοιχίζουν» περισσότερο και ταυτόχρονα η βασική τουριστική «δεξαμενή» της, δηλαδή ο οδικός τουρισμός και οι Βαλκάνιοι, αναμένονται μετά τις 15 Ιουνίου. «Περιμένουμε να δούμε τις αντιδράσεις από Πολωνία, Ρουμανία, Σερβία. Είμαστε αισιόδοξοι, αν και δεν ξεκινάμε από την ίδια αφετηρία, ότι η φετινή θα είναι μια καλύτερη χρονιά από το 2021», δηλώνει επιχειρηματίας της Θάσου.

Διαφορετικές ταχύτητες, άλλες αφετηρίες

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, τον Μάρτιο 2022 οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 318,9% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 404,3% σε σχέση με το 2021. Στο τρίμηνο δε, οι αφίξεις αυξήθηκαν κατά 295,8% και οι εισπράξεις κατά 342,2% (δηλαδή 469,7 εκατ. ευρώ) φτάνοντας το 55,4% και το 62,9% των αντίστοιχων επιπέδων του 2019 - της χρονιάς ρεκόρ, όπως χαρακτηρίστηκε, για τον ελληνικό τουρισμό.
Την ίδια στιγμή οι Κυκλάδες, αλλά και το Ιόνιο, όπως και η Ρόδος αναμένουν από τις υψηλότερες πληρότητες της high season που θα ξεπεράσουν το 90%, με επιχειρηματίες του τουρισμού να επιβεβαιώνουν άνοδο του ρυθμού των κρατήσεων – εικόνα εντελώς διαφορετική από τη συγκράτηση που είχε παρατηρηθεί στην αρχή του πολέμου στην Ουκρανία. Μετά από δύο χρόνια πανδημίας, ειδικά οι Ευρωπαίοι, δεν μοιάζουν διατεθειμένοι να θυσιάζουν τις διακοπές του 2022, στο βωμό της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας.

«Πρέπει να διαχωρίσουμε τις αφίξεις από τα κρατικά έσοδα και τα κρατικά έσοδα από τις επιδόσεις των ταμείων των επιχειρήσεων αφού, το κόστος για να επαναλειτουργήσουν, έχει αυξηθεί κατά 30%. Εκτιμώ ότι υπάρχουν νησιά που ενώ έχουν περισσότερες αφίξεις, εξακολουθούν να βρίσκονται σε δυσμενή θέση αυτή τη στιγμή για δύο λόγους: Το 80% του τουρισμού για παράδειγμα στη Ρόδο, γίνεται με πακέτα και για αυτό υπάρχουν πολλές πτήσεις τσάρτερ, άρα με τιμές «κλειδωμένες» στα επίπεδα του 2019. Την ίδια στιγμή, λόγω αυξημένου μεταφορικού κόστους, πρώτες ύλες και αγαθά κοστίζουν περισσότερο. Οι επιχειρήσεις όμως δεν μπορούν να αυξήσουν αντίστοιχα τις τιμές για να ισοσκελίσουν τα έσοδα – έξοδα, οπότε αυτό που μένει στο τέλος στο «ταμείο» δεν είναι το προσδοκώμενο», υποστηρίζει ιδιοκτήτης ξενοδοχειακής μονάδας στα Δωδεκάνησα.

Μισό εκατ. αφίξεις στο Νότιο Αιγαίο

«Η επιτυχής διαχείριση της πανδημίας στους προορισμούς του Νοτίου Αιγαίου το 2020 και το 2021 φαίνεται να οδήγησε στην εικόνα Δεκαπενταύγουστου που θυμίζουν τα αεροδρόμια του Νοτίου Αιγαίου, από τους πρώτους μήνες της φετινής τουριστικής περιόδου, και κυρίως το αεροδρόμιο της Σαντορίνης, που σημειώνει και τη μεγαλύτερη αύξηση σε σχέση με το 2019 κατά 23%, υποδεχόμενη 32.947 επιβάτες τις πρώτες 15 μέρες του Μαΐου (26.714 το αντίστοιχο διάστημα του 2019). Αλλά και η Ρόδος, με ημερήσιες αφίξεις της τάξης των 14.000 επιβατών μέσω 88 αφίξεων σε μία ημέρα μόνο, ξεπερνά την κίνηση του 2019 με αύξηση 6,3%, μετρώντας 131.500 ταξιδιώτες έναντι των 123.646 της τελευταίας προ πανδημίας χρονιάς» τονίζει από την πλευρά της η Πρωτοβουλία Νοτίου Αιγαίου για τον Τουρισμό.
Συνολικά, από το «άνοιγμα της σεζόν» έως τα μέσα Μαΐου, οι αφίξεις στα πέντε διεθνή αεροδρόμια του Νοτίου Αιγαίου έφτασαν τις 445.693. Ενώ, η αυξητική τάση στις προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις πανελλαδικά, συνεχίζεται και την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου και παράλληλα, το ξεκίνημα του Ιουνίου είναι εξίσου δυναμικό, σύμφωνα με το Recovery Tracker του ΙΝΣΕΤΕ. Έως τις 29 Μαΐου, οι προγραμματισμένες θέσεις ανέρχονται σε 609.708, αυξημένες κατά 14,2% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ για την εβδομάδα από 30 Μαΐου έως 5 Ιουνίου προβλέπονται 702.668 θέσεις, κατά 15,2% περισσότερες. Η Αθήνα παραμένει στην πρώτη θέση του πίνακα των αφίξεων και ακολουθούν το Ηράκλειο, η Ρόδος, η Κέρκυρα, η Θεσσαλονίκη, η Κως, τα Χανιά και η Ζάκυνθος. «Πρωταθλητές» αναδεικνύονται οι Βρετανοί και στη συνέχεια οι Γερμανοί και ακολουθούν οι Ιταλοί, οι Ολλανδοί, οι Ελβετοί και οι Αμερικανοί.

Ψυχραιμία για την ευλογιά των πιθήκων

Στελέχη της αγοράς υποστηρίζουν πως η τελευταία τριετία απέδειξε ότι τίποτε δεν μπορεί να είναι βέβαιο σε σχέση με τα μεγέθη του τουρισμού, μέχρι τη στιγμή που αυτά επιβεβαιωθούν. «Η ιστορία των τελευταίων τριών ετών υποδηλώνει προσοχή, ειδικά καθώς δεν έχουμε ακόμη έναν καθιερωμένο “οδηγό” στην Ευρώπη -πόσο μάλλον παγκοσμίως - για το πως να αντιμετωπίσουμε τις μελλοντικές μεταλλάξεις του COVID-19 όσον αφορά στα ταξίδια. Και πέρα από τις άμεσες επιχειρησιακές προκλήσεις σχετικά με θέματα στελέχωσης, δεν υπάρχει αποφυγή των αυξανόμενων γεωπολιτικών εντάσεων και των φόβων για στασιμοπληθωρισμό, που σημαίνει ότι οι κίνδυνοι για την εναέρια κυκλοφορία πηγαίνουν μόνο προς μία κατεύθυνση - προς τα κάτω», εξηγεί ο γενικός διευθυντής του ACI Europe κ. Olivier Jankovec.
Ο παγκόσμιος συναγερμός που σήμανε για την ευλογιά των πιθήκων ωστόσο, βάζει (προσωρινά; ) σε δεύτερη μοίρα την πανδημία covid, με την τουριστική αγορά να παραμένει ψύχραιμη, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΞ κ. Γρηγόρη Τάσιο που κλήθηκε να σχολιάσει το πρώτο ύποπτο κρούσμα (στην Κεφαλονιά), μέχρις ότου αποδειχθεί ότι επρόκειτο για ανεμοβλογιά. «Είμαστε έτοιμοι να το αντιμετωπίσουμε, τα πρωτόκολλα είναι ίδια με εκείνα για τον COVID-19. Από εκεί και πέρα περιμένουμε την αντίδραση της αγοράς», είπε στη naftemporiki, τονίζοντας: «Δεν ανησυχούμε». Εξίσου καθησυχαστικός εμφανίστηκε από τη Θεσσαλονίκη και ο CEO της Pfizer κ. Άλμπερτ Μπουρλά, επισημαίνοντας ότι το μεγάλο στοίχημα παραμένει ακόμη ο κορωνοϊός.

Νένα Ουζουνίδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης