Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Οι δείκτες Μαΐου αυξάνουν τις προσδοκίες για επιπλέον τουριστικά έσοδα το 2022

Οι δείκτες Μαΐου αυξάνουν τις προσδοκίες για επιπλέον τουριστικά έσοδα το 2022

Πίσω από τους ανταγωνιστές της η Αθήνα το πρώτο πεντάμηνο, σύμφωνα με τους ξενοδόχους

Ωφελημένοι από τη δίψα των διακοπών μετά από δύο χρόνια «εγκλεισμού» λόγω περιοριστικών μέτρων για την εξάπλωση της πανδημίας covid είναι όλοι οι προορισμοί της Μεσογείου, όπου τα στοιχεία από τις κρατήσεις δείχνουν ότι το καλοκαίρι αναμένεται να εξελιχθεί το ίδιο «καυτό» από άποψη τουριστικής κίνησης, όσο και οι υψηλές θερμοκρασίες της περιοχής.
Είναι ενδεικτικό ότι οι «πρωτοπόροι» της λίστας Βρετανοί που βρίσκονται στην κορυφή των αφίξεων στην Ελλάδα, δηλώνουν σύμφωνα με έρευνα του Post Office Travel Money ότι είναι διατεθειμένοι να δαπανήσουν περισσότερα στις διακοπές τους φέτος παρά τις τιμές που ανεβαίνουν λόγω πληθωρισμού και ενεργειακής κρίσης – αν και υπάρχει μια «σημαντική μειοψηφία» που θεωρεί ότι θα είναι αναγκασμένη να μειώσει τις δαπάνες υπό τις πιέσεις που δέχεται από το υψηλό κόστος διαβίωσης. Σύμφωνα με το ΙΤΕΠ πάντως, η μέση τιμή δίκλινου στα ελληνικά ξενοδοχεία ήταν τον προηγούμενο μήνα στα 82 ευρώ.

Αύξηση τιμών, δεν σημαίνει αυτόματα αύξηση εσόδων για τις επιχειρήσεις

Αν και τα κρατικά έσοδα δεν αποκλείεται να μας εκπλήξουν ευχάριστα και να φτάσουν ή ακόμη και να υπερβούν τα έσοδα του 2019, η «ομίχλη προβληματισμού» που έχει σκεπάσει τον ουρανό των τουριστικών επιχειρήσεων, δεν λέει να φύγει.
«Παρά το ότι πολλά ξενοδοχεία αναγκάστηκαν να αναπροσαρμόσουν τις τιμές τους προς τα πάνω κατά μέσο όρο με μια αύξηση της τάξης του 10% - 15%, αυτή δεν είναι ανάλογη με την αύξηση του λειτουργικού κόστους.
Δυστυχώς τα περιθώρια κέρδους μας φέτος επηρεάζονται αρνητικά, διότι είναι ήδη αυξημένα τα έξοδα κατά 30%, ενώ οι τιμές στα τουριστικά πακέτα είναι φθηνές και δεν ξεπερνούν εκείνες του 2019 όταν δεν είχαμε «έκρηξη» ενεργειακού κόστους και τιμών στην εφοδιαστική αλυσίδα» σημειώνει ιδιοκτήτης μονάδας στα Δωδεκάνησα.
Αν και «σχεδόν γεμάτος» όπως λέει, αμφιβάλλει για το εάν θα κατορθώσει στο τέλος της χρονιάς να καλύψει τις υποχρεώσεις δανεισμού που γεννήθηκαν μέσα στην πανδημία, με τις ζημίες που υπέστη σύμφωνα με τον ίδιο «να εκτιμώνται στο 60% το 2020 και στο 40% το 2021» και καταλήγει ότι «το πλήγμα της πανδημίας είναι βαρύ και κανείς δεν ξέρει πως θα εξελιχθούν τα κρούσματα».
Αναφέρεται δε και στα πρόσφατα δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου που, με αφορμή το γνωστό περιστατικό με τα «χρυσά καβουροπόδαρα» Μυκόνου, κατέταξαν την Ελλάδα στους ακριβότερους τουριστικούς προορισμούς της Μεσογείου.
Υπενθυμίζεται ότι η ταξιδιωτική εταιρεία συμβούλων Mabrian αξιολόγησε τους προορισμούς για λογαριασμό της Handelsblatt και ενώ διαπίστωνε ότι το brand name Greece προσελκύει κόσμο μετά την επιτυχή διαχείριση της πανδημίας, πρόσθετε πως μια διανυκτέρευση σε τετράστερο στην Τουρκία στο τέλος Ιουλίου – αρχές Αυγούστου κοστίζει 100 ευρώ, στην Τυνησία 118 ευρώ, στην Αίγυπτο 124 ευρώ, στην Πορτογαλία 138 ευρώ, στην Ισπανία 145 ευρώ, στην Ιταλία 161 ευρώ, ενώ στην Ελλάδα 192 ευρώ.

ΕΞΑΑΑ: Eλπίδες από τον Μάιο - υστέρηση στο α΄5μηνο

Την ίδια ώρα, οι ξενοδόχοι της Αθήνας, Αττικής και Αργοσαρωνικού ΕΞΑΑΑ) εκτιμούν ότι ο Μάιος ήταν ο καλύτερος μήνας του 2022, γιατί κατάφερε να ‘κλείσει’ σημαντικά την ‘ψαλίδα’ με το 2019, βελτίωσε ελαφρά τη Μέση Τιμή Δωματίου και έδωσε 82.1% μέση πληρότητα στα ξενοδοχεία της Αθήνας (που όμως υπολείπεται κατά -6.9% έναντι του 2019).
Η συνολική, ωστόσο, απόδοση 5μηνου, όπως διαπιστώνει η ΕΞΑΑΑ παρέμεινε πολύ χαμηλότερη από την αντίστοιχη του 2019, αφού προκύπτει πως ανταγωνίστριες ευρωπαϊκές πόλεις όπως η Βαρκελώνη, η Μαδρίτη, η Κωνσταντινούπολη, η Ρώμη, το Παρίσι, το Λονδίνο, η Βιέννη και το Μόναχο, κατέγραψαν σαφώς υψηλότερα επίπεδα πληρότητας και απέκτησαν παράλληλα μια εντυπωσιακή ώθηση στις τιμές τους, την οποία η Αθήνα παρακολουθεί εξ αποστάσεως.
Για παράδειγμα το Παρίσι έφτασε πληρότητα 61.9% και ADR € 249.47, η Ρώμη πέτυχε πληρότητα 54% και ADR € 165,97 αντίστοιχα, η Βαρκελώνη 61,4% και ADR €136,32, η Μαδρίτη 60,2% και ADR €122,58, η Κωνσταντινούπολη πληρότητα 66,8% και ADR € 104,98 σε σύγκριση με την Αθήνα που είχε πληρότητα 52,6% και ADR € 98,07.
«Αυτό που αξίζει την ιδιαίτερη προσοχή μας είναι σαφώς οι εντυπωσιακές διαφορές που παρατηρούνται στην ποσοστιαία αύξηση της μέσης τιμής δωματίου (ADR) των πόλεων ανταγωνιστών της Αθήνας το 2022 - σε σύγκριση με το 2021: Η αύξηση ADR που πέτυχαν οι ανταγωνίστριες πόλεις φέτος στο πρώτο 5μηνο, κυμάνθηκε το λιγότερο από 36.6% (Βιέννη) και 39.2% (Κωνσταντινούπολη) έως και 119% (Λονδίνο) - σε αντίθεση με την Αθήνα όπου η αύξηση της μέσης τιμής δωματίου παρουσίασε οριακή μεταβολή της τάξης του 12.6%», αναφέρει η ΕΞΑΑΑ

«Τιτιβίσματα» για τις επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού και η Eurobank

Η δυναμική πορεία του τουρισμού που τον Μάιο ξεπέρασε κατά 3,2%, σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, τις αφίξεις επιβατών εξωτερικού που είχαν σημειωθεί τον αντίστοιχο μήνα του 2019 προκαλεί το ενδιαφέρον των χρηστών του twitter που βρίσκουν ευκαιρία να σχολιάσουν τις επιδόσεις του τομέα, προβλέποντας νέα ρεκόρ.
«Πολύ πιθανό φέτος τα τουριστικά έσοδα της χώρας να προσεγγίσουν τα 20 δις € (+10% έναντι του 2019), δηλαδή +3 μονάδες στο ΑΕΠ» έγραψε ο έμπειρος επίτιμος πρόεδρος του ΣΕΤΕ και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Sani/Ikos κ. Ανδρέας Ανδρεάδης.
«Σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας οι αφίξεις επιβατών εξωτερικού για τον μήνα Μάιο καταγράφουν αύξηση της τάξης του 3,2% σε σχέση με τον Μάιο του 2019.
Με σχέδιο & παρά τις επάλληλες κρίσεις το ελληνικό τουριστικό προϊόν αποδεικνύει τη δυναμική του» έγραψε σε ανάρτησή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γιάννης Οικονόμου.
«Η ανάκαμψη του τουρισμού τονώνει τη ζήτηση στην οικονομία και η απασχόληση παρουσιάζει ανθεκτικότητα στην ενεργειακή κρίση.
Το τελευταίο αποτέλεσμα συνδέεται και με τα μέτρα στήριξης (ποσοστό ανεργίας στο 12,5%).
Ωστόσο, όπως το 2021, η προβλεπόμενη ανάκαμψη το 2022 συνοδεύεται από υψηλό έλλειμμα στο εξωτερικό ισοζύγιο (εγχώρια δαπάνη > εγχώρια παραγωγή).
Ο τερματισμός της ενισχυμένης εποπτείας προσθέτει πόντους στην αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας και αποτελεί παράγοντα συγκράτησης του κόστους χρηματοδότησης του εξωτερικού ελλείμματος σε ένα περιβάλλον έντονων διακυμάνσεων στις διεθνείς κεφαλαιαγορές.
Το επόμενο βήμα είναι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.
Η περαιτέρω ενίσχυση της αξιοπιστίας αποτελεί σημαντική συνθήκη για την είσοδο της ελληνικής οικονομίας σε ένα πολυετές μονοπάτι μεγέθυνσης έτσι ώστε να καλύψει σε έναν βαθμό την απόσταση που τη χωρίζει από το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της ΕΕ-27» διαπιστώνει στο μεταξύ η Eurobank στην τελευταία ανάλυση «7 Ημέρες Οικονομία».

Νένα Ουζουνίδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης