Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Πόλος έλξης η Ελλάδα για την απέναντι πλευρά του Ατλαντικού, λόγω αδυναμίας του ευρώ

Πόλος έλξης η Ελλάδα για την απέναντι πλευρά του Ατλαντικού, λόγω αδυναμίας του ευρώ
Το ισχυρό δολάριο, οι προβλέψεις για ρεκόρ εισπράξεων και η διψήφια αύξηση των αφίξεων από το Ισραήλ.

Τη δυναμική της αμερικανικής αγοράς αισθάνονται ήδη δημοφιλείς προορισμοί όπως η Σαντορίνη, η Μύκονος, η Κρήτη, η Ρόδος, η Αθήνα κ.α., αφού το δολάριο έχει πάρει σημαντικά «τα πάνω του» έναντι του ευρώ (1 δολάριο ΗΠΑ ισούται με 0,98 ευρώ).
Η Αμερική, ο Καναδάς, η Ευρώπη, τα ΗΑΕ, η Αυστραλία, το Ισραήλ διατηρούν στα ύψη τις επιδόσεις πεντάστερων resorts που βαδίζουν στα χνάρια της περσινής τάσης και φέτος (εκτός απροόπτου) όλα δείχνουν ότι όχι μόνο θα φτάσουν, αλλά θα ξεπεράσουν τις επιδόσεις του 2019. Εξάλλου, η άνοδος τιμών και υπηρεσιών λόγω ενεργειακής κρίσης, ανατιμήσεων και υψηλού πληθωρισμού δεν πτοεί τους εύρωστους τουρίστες που έχουν τη δυνατότητα να δαπανήσουν περισσότερα χρήματα στους προορισμούς που επιλέγουν να επισκεφτούν για τις διακοπές τους, με αποτέλεσμα ο luxury τουρισμός, αν και έχει μικρό κομμάτι στην τουριστική πίτα, να είναι ο «άσσος στο μανίκι» των εσόδων.

Πλουσιοπάροχες διακοπές λόγω δολαρίου

Αφού ξεπέρασαν τους αρχικούς τους ενδοιασμούς για τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις επισκέψεις τους στην Ευρώπη, χιλιάδες Αμερικανοί τουρίστες πραγματοποιούν απόβαση στα ελληνικά νησιά, με διάθεση να ξοδέψουν ένα σεβαστό ποσό προκειμένου να κάνουν ονειρεμένες διακοπές με φόντο τις ελληνικές θάλασσες. Σύμμαχός τους, η ανατίμηση του δολαρίου που ενισχύσει το υπερατλαντικό ρεύμα και ανεβάζει τον πήχη των εσόδων. Το 2021 οι Αμερικανοί τουρίστες πραγματοποίησαν τζίρο 596 εκατ., ξοδεύοντας 1.505 ευρώ ο καθένας, σύμφωνα με την ΤτΕ, δηλαδή υπερδιπλάσιο ποσό σε σχέση με τα 689 ευρώ της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι των ξένων-μη κατοίκων στη χώρα μας. Το 2019 ξόδεψαν 1008 ευρώ ο καθένας και πρόσθεσαν συνολικά στα έσοδα το ποσό 1,2 δις. Από την αρχή του χρόνου και μέχρι τον Ιούνιο, η επιβατική κίνηση μεταξύ Αθήνας – ΗΠΑ μετρούσε 313.104 αφίξεις και αναχωρήσεις (εξαιρουμένων των διερχόμενων) από 207.536 την ίδια περίοδο Ιανουαρίου – Ιουνίου του 2019, λόγω αυξημένης συνδεσιμότητας κατά 64% και μάλιστα από την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου.

«Η Αμερική είναι πολύ ισχυρή αγορά και οι πελάτες αυτοί απολαμβάνουν φέτος πλουσιοπάροχες διακοπές στην Ευρώπη», σχολιάζει επιχειρηματίας της Σαντορίνης που εκτιμά ότι η συγκεκριμένη αγορά θα καταρρίψει το ρεκόρ του 2019. Σύμφωνα με έρευνες, οι Αμερικανοί απολαμβάνουν διακοπές πολυτελείας λόγω «αδυναμίας» του ευρώ τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ισπανία, την Ιταλία και τη Γαλλία. Αναλυτές της UBS υποστηρίζουν ότι η δύναμη του δολαρίου έναντι του ευρώ συνέβαλε στην τετραπλάσια αύξηση των τουριστικών δαπανών στην Ευρώπη τον Ιούνιο σε σύγκριση με το 2021. Ωφελημένο βγαίνει και το εμπόριο, αφού τα luxury brands ανέκαμψαν γρήγορα από την πανδημία, αφού όσοι είχαν εξοικονομήσει χρήματα κατά τη διάρκεια των lockdowns έσπευσαν να τα ξοδέψουν σε ακριβές αγορές. «Μελέτες που έχουν γίνει στην Ευρώπη έχουν καταδείξει ότι ο high-end τουρισμός αντιπροσωπεύει το 22% των συνολικών δαπανών για διαμονή και το 33% για πολιτισμό, ψυχαγωγία και αγορές. Αυτός ο τουρισμός είναι σημαντικός και για τις θέσεις εργασίας, διότι απασχολεί διπλάσιο αριθμό εργαζομένων προκειμένου να ικανοποιήσει τις ανάγκες του απαιτητικού κοινού» εξηγεί άλλος ξενοδόχος που δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στο νησί των Ανέμων.

Κοντά σε νέο ρεκόρ οι αφίξεις από το Ισραήλ

Με τέσσερις καθημερινές πτήσεις προς Αθήνα και Ρόδο, μία προς Ηράκλειο, τρεις την εβδομάδα προς Κέρκυρα, Θεσσαλονίκη και Χανιά, δύο εβδομαδιαίες προς Ζάκυνθο, Κάρπαθο, Μύκονο και Κω και μία την εβδομάδα προς Πρέβεζα, Λευκάδα και Καλαμάτα, η Ελλάδα είναι φέτος ένας από τους κορυφαίους προορισμούς για τους Ισραηλινούς τουρίστες που κατακλύζουν πόλεις και θέρετρα στην Ευρώπη. Η ισραηλινή πρεσβεία μάλιστα, έχει επισημάνει την αυξημένη ζήτηση για τη χώρα μας εν μέσω καλοκαιρινής περιόδου, γεγονός που οδήγησε σε αύξηση των πτήσεων. Μάλιστα η έκθεση του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στο Τελ Αβίβ, κατατάσσει την Ελλάδα μεταξύ των δημοφιλέστερων προορισμών για τους Ισραηλινούς τουρίστες, μαζί με τη Γαλλία, την Ιταλία και την Τουρκία, με ανθρώπους της αγοράς να μην αποκλείουν υπέρβαση του ρεκόρ του 2019, χρονιά κατά την οποία, με βάση τα επίσημα στοιχεία, είχαν επιλέξει την Ελλάδα για τις διακοπές τους 690.000 Ισραηλινοί τουρίστες.

Το 2021 είχαν επισκεφθεί τη χώρα μας 182.072 Ισραηλινοί, σχεδόν διπλάσιοι από όσους είχαν έρθει για διακοπές την πρώτη χρονιά της πανδημίας, το 2020. Η Μέση Δαπάνη ανά Διανυκτέρευση των τουριστών από το Ισραήλ το 2019 ήταν υψηλότερη κατά 61,4% από αυτή που καταγράφεται στο σύνολο της χώρας (€ 122,8 έναντι € 76,1), σύμφωνα με στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ, ενώ την ίδια χρονιά, η συγκεκριμένη αγορά εμφάνιζε την υψηλότερη Μέση Δαπάνη από όλες τις εξεταζόμενες αγορές. Η ισραηλινή είναι η ένατη κατά σειρά αγορά με τις περισσότερες προγραμματισμένες θέσεις σε διεθνείς πτήσεις που προσγειώνονται στα αεροδρόμια της χώρας μας. Την εβδομάδα που διανύουμε έχουν προγραμματιστεί 24. 748 θέσεις, σύμφωνα με το Recovery Tracker του ΙΝΣΕΤΕ, με τους περισσότερους να κατευθύνονται σε Αθήνα, Ηράκλειο, Ρόδο και Θεσσαλονίκη. Ενώ, σύμφωνα με τον υπουργό Τουρισμού κ. Βασίλη Κικίλια, οι αφίξεις από το Ισραήλ αυξήθηκαν κατά 24% τον Ιούνιο μόνο στο «Ελ. Βενιζέλος». Συνολικά, τον περασμένο μήνα επισκέφτηκαν τη χώρα µας περισσότεροι από 100.000 Ισραηλινοί τουρίστες.

Νένα Ουζουνίδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης