Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το σχέδιο του ΥΠΟΙΚ για το ΤΠ&Δ – Θα απορροφά το 100% της κερδοφορίας του Ταμείου και θα αξιοποιήσει 2 δισ παρακαταθήκες

Το σχέδιο του ΥΠΟΙΚ για το ΤΠ&Δ – Θα απορροφά το 100% της κερδοφορίας του Ταμείου και θα αξιοποιήσει 2 δισ παρακαταθήκες
Στα 2 δισεκ. οι παρακαταθήκες του Ταμείου
Ένα ευρύτερο σχέδιο εκπονεί το υπουργείο Οικονομικών για το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
Από την μια πλευρά θα απορροφά όλα τα κέρδη του Ταμείου υπό την μορφή μερίσματος ώστε να ενισχύσει τα κρατικά έσοδα και ταυτόχρονα θα προχωρήσει σε αξιοποίηση των παρακαταθηκών που αγγίζουν τα 2 δισεκ. ευρώ.
Συγκεκριμένα….
Στην αύξηση της κερδοφορίας του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων ποντάρει το υπουργείο Οικονομικών ώστε να βελτιώσει τα δημόσια έσοδα.
Το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων με 7 δισεκ ενεργητικό, περίπου 4,3 με 4,4 δισεκ. ευρώ καταθέσεις και 5,2 δισεκ. δάνεια το 2012 αναμένεται να εμφανίσει κέρδη 25 εκατ έναντι 11 εκατ το 2011.
Παρά τις προβλέψεις για επισφαλή δάνεια περίπου στα 100 εκατ ευρώ τα έσοδα βελτιώνονται ενώ αναμένεται αύξηση κερδών και το 2013.
Υπό συνθήκες το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων θα μπορούσε να επιτύχει κέρδη 50 με 70 εκατ ευρώ.
Με βάση την συσχέτιση του ταμείου με το ΥΠΟΙΚ όπου υπάγεται το ελληνικό δημόσιο λαμβάνει μέρισμα το 70% των κερδών και το υπόλοιπο αποθεματοποιείται.
Να σημειωθεί ότι το Ταμείο διαθέτει 400 εκατ ευρώ κεφάλαια.
Το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων έχει ξεκινήσει πιο ενεργή συνεργασία και δανειοδοτήσεις με φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης εξέλιξη που αναμένεται να επιφέρει περισσότερα έσοδα στο μέλλον πέραν από τα στεγαστικά δάνεια που είναι η κύρια πηγή εσόδων.
Στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείεται το ελληνικό κράτος να λαμβάνει ως μέρισμα το 100% από 70% που είναι σήμερα των συνολικών κερδών του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.

Αξιοποίηση των 2 δισεκ. περίπου παρακαταθηκών

Πρόκειται για μία πρωτοβουλία, η οποία επιχειρεί, για πρώτη φορά, με πλήρη και μεθοδικό τρόπο να προχωρήσει σε συστηματική έρευνα συσσωρευμένων παρακαταθηκών
Ομάδα εργασίας για την καταγραφή και κατηγοριοποίηση των υφιστάμενων αυτούσιων και χρηματικών παρακαταθηκών στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, συστήνεται με Απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα, συστήνεται ομάδα εργασίας.
Πρόκειται για μία πρωτοβουλία, η οποία επιχειρεί, για πρώτη φορά, με πλήρη και μεθοδικό τρόπο να προχωρήσει σε συστηματική έρευνα συσσωρευμένων παρακαταθηκών που παρέμειναν αδρανείς για δεκαετίες και την αξιοποίηση τυχόν ευρημάτων, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.
 Συγκεκριμένα το έργο της Ομάδας Εργασίας είναι:
1. Η καταμέτρηση και η καταγραφή των υφιστάμενων αυτούσιων και χρηματικών παρακαταθηκών στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των γραπτών παραστατικών και των υπαρχόντων αντικειμένων.
2. Η έρευνα αναφορικά με τον τρόπο φύλαξης και κράτησης των ανωτέρω και ο διαχωρισμός τους σε κατηγορίες (τιμαλφή, αξίες, αξιόγραφα κ.λπ.)
3. Η εξέταση του νομικού καθεστώτος που διέπει τις αυτούσιες παρακαταθήκες και των δυνατοτήτων αξιοποίησής τους.
Μετά την ολοκλήρωση του ανωτέρου έργου, η Επιτροπή οφείλει να υποβάλει προτάσεις για την αξιοποίηση των ευρημάτων της καθώς επίσης και για τα μέσα, τους τρόπους και τους ανθρώπινους πόρους που θα απαιτηθούν προκειμένου αυτή να καταστεί εφικτή.
Η ομάδα εργασίας θα ολοκληρώσει το έργο της και θα υποβάλει το πόρισμά της μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 2014.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης