Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Με ECCL και με 10 δισ. του μνημονίου δεν υπάρχει έξοδος από το μνημόνιο – Τι θα περιλαμβάνει η νέα πιστωτική γραμμή

Με ECCL και με 10 δισ. του μνημονίου δεν υπάρχει έξοδος από το μνημόνιο – Τι θα περιλαμβάνει η νέα πιστωτική γραμμή
Οποιαδήποτε απόφαση περί την οικονομία….έχει πολιτικές προεκτάσεις στην λογική αν μένει ή φεύγει η κυβέρνηση, αν βρίσκει τους 180 βουλευτές ή η χώρα το αργότερο στις 22 Μαρτίου οδηγείται σε εκλογές.
Με γραμμή Enhanced Conditions Credit Line ή ECCL δηλαδή προαιρετική χρηματοδοτική συνδρομή και με τα 10 δισεκ. του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που θα επιστραφούν στον ESM θα συνεχιστεί το μνημόνιο στην Ελλάδα.
Το μνημόνιο ολοκληρώνεται στο τέλος του 2014 και αντικαθίσταται από νέο μνημόνιο που αλλάζει ονομασία θα ονομάζεται ECCL αλλά κεφαλαιακά θα στηρίζεται στα 10 δισεκ. του ΤΧΣ.
Συγκεκριμένα το ελληνικό κράτος, θα επιστρέψει τα 10 από τα 11,4 δισεκ. του ΤΧΣ  στον ESM, τα οποία δεν θα αποπληρώσουν κατά 10 δισεκ. το χρέος αλλά θα χρησιμοποιηθούν ως κεφαλαιακό απόθεμα capital buffer για την νέα πιστωτική γραμμή που θα φέρει το όνομα ECCL.
Με την λύση αυτή, η κυβέρνηση θα αποφύγει την 6μηνη ή 12μηνη παράταση του μνημονίου εξέλιξη πολιτικά καταστροφική αλλά από την άλλη δεν μπορεί να πείσει ότι βγαίνει η Ελλάδα από το μνημόνιο όταν χρησιμοποιεί κεφάλαια του μνημονίου.
Συν τοις άλλοις η ECCL γραμμή είναι μια αυστηρή εκδοχή του μνημονίου καθώς κάθε μήνα θα εποπτεύεται η Ελλάδα ενώ και ο προϋπολογισμός θα απαιτείται να έχει λάβει την έγκριση της ΕΕ.
Η ECCL γραμμή δεν είναι βέβαιο ότι μπορεί να ξεκινήσει από την 1η Ιανουαρίου του 2015, αλλά αν επιτευχθεί ο στόχος αυτός, οι τράπεζες, δεν θα έχουν πρόβλημα με τις εγγυήσεις στην ΕΚΤ και δεν θα χρειαστούν ELA, έκτακτο μηχανισμό παροχής ρευστότητας.
Με βάση την διαδικασία η ECCL θα στηρίζεται στα 10 δισεκ. του ΤΧΣ, ουσιαστικά το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα μείνει χωρίς κεφαλαιακό απόθεμα το οποίο θα μεταφερθεί στην νέα πιστωτική γραμμή.
Ωστόσο είναι πολύ πιθανό να υπάρχει option που να αναφέρει ότι αν το ΤΧΣ χρειαστεί εκτάκτως κεφάλαια να μπορεί να επανακτήσει μέρος ή το σύνολο των 10 δισεκ. που θα μεταφέρει στον ESM.
Με βάση λοιπόν τα νεότερα στοιχεία.
1)Δεν θα υπάρξει παράταση του μνημονίου υπό την υφιστάμενη μορφή.
2)Θα προκύψει νέο μνημόνιο με την ECCL γραμμή που αποτελεί ένα αυστηρό μνημόνιο
3)Το κεφαλαιακό απόθεμα της ECCL θα προέλθει από το ΤΧΣ που θα επιστρέψει τα 10 δισεκ. στον ESM δηλαδή νέο μηχανισμό στήριξης που αντικατέστησε τον EFSF.
4)Το Ελληνικό ΤΧΣ θα μπορεί να πάρει πίσω τα 10 δισεκ. αν κριθεί αναγκαίο π.χ. για μια έκτακτη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Πως θα αντιδράσει η αγορά;

Η αγορά λειτουργεί υπό καθεστώς μνημονίου και το σχέδιο εξόδου από το μνημόνιο συνέβαλλε στην αποσταθεροποίηση της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς και των ελληνικών ομολόγων.
Η νέα πιστωτική γραμμή ECCL, είναι συνέχεια του μνημονίου άρα θα συμβάλει στην σταθεροποίηση της αγοράς.
Πρακτικά είναι θετικό νέο για την αγορά.
Όμως η προσέγγιση αυτή είναι η μια πλευρά του νομίσματος.
Η άλλη πλευρά συνδέεται με το πώς θα αποτιμήσει η αγορά την ECCL με πολιτικούς όρους.
Η ECCL δεν είναι έξοδος από το μνημόνιο σε καμία περίπτωση είναι συνέχεια του μνημονίου και το ερώτημα είναι, μπορεί η κυβέρνηση να πείσει ότι….η Ελλάδα βγαίνει από το μνημόνιο.
Αν πειστεί η αγορά ότι η ECCL δεν θα προκαλέσει πολιτικό χάος, τότε και οι δύο πλευρές του νομίσματος θα είναι θετικές για την κυβέρνηση.
Αν πειστεί ότι η ECCL είναι μνημόνιο και ότι θα προκαλέσει πολιτικό χάος τότε η μια πλευρά του νομίσματος θα είναι άκρως αρνητική, που μπορεί να εξαλείψει το προσδοκώμενο όφελος.
Οποιαδήποτε απόφαση περί την οικονομία….έχει πολιτικές προεκτάσεις στην λογική αν μένει ή φεύγει η κυβέρνηση, αν βρίσκει τους 180 βουλευτές ή η χώρα το αργότερο στις 22 Μαρτίου οδηγείται σε εκλογές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης