Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Nouy (SSM): Πιο θωρακισμένες από ποτέ οι ελληνικές τράπεζες - Έχουν επιδείξει μεγάλες αντοχές

Nouy (SSM): Πιο θωρακισμένες από ποτέ οι ελληνικές τράπεζες - Έχουν επιδείξει μεγάλες αντοχές
Ο SSM παρακολουθεί στενά όλες τις εξελίξεις που αφορούν στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα
Πιο θωρακισμένες από ποτέ, ώστε να αντιμετωπίσουν την ελληνική κρίση, ακόμη κι αν βιώνουν μια δύσκολη περίοδο χαρακτήρισε τις ελληνικές τράπεζες η επικεφαλής του ενιαίου μηχανισμού εποπτείας (SSM) της ΕΚΤ, Daniele Nouy.
Οι ελληνικές τράπεζες δεν ήταν ποτέ πιο θωρακισμένες, ώστε να ανταπεξέλθουν στην κρίση, διεμήνυσε η σιδηρά κυρία του SSM, σε συνέντευξή της στη Wall Street Journal.
Oι ελληνικές τράπεζες έχουν επιδείξει αξιοσημείωτες αντοχές, πρόσθεσε η Nouy, για να γνωστοποιήσει παράλληλα πως ο SSM παρακολουθεί στενά όλες τις εξελίξεις που αφορούν στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Τι έχει αναφέρει από τις 00:02 (13 Μαΐου) το www.bankingnews.gr

Θετική εξέλιξη για DTA – Οι ελληνικές τράπεζες μπορεί να αποφύγουν αρνητικές εκπλήξεις σύμφωνα με τον SSM

Μπορεί η διήμερη επίσκεψη του SSM του μόνιμου μηχανισμού εποπτείας των τραπεζών στην Ελλάδα να είχε διερευνητικό χαρακτήρα….ωστόσο προέκυψε μια ενδιαφέρουσα είδηση η οποία έχει ιδιαίτερο χρηματιστηριακό ενδιαφέρον.
Με βάση απόλυτα αξιόπιστη πηγή ο «SSM ανέφερε στις ελληνικές τράπεζες ότι ως μηχανισμός εποπτείας των τραπεζών δεν θα θέσει θέμα για το DTA για το ορατό μέλλον ωστόσο ανέφεραν ότι η DGCom δηλαδή η επιτροπή ανταγωνισμού μελετά εναλλακτικά σχέδια».
Με βάση τους τραπεζίτες στο θέμα του DTA έχουν παρέμβει δυναμικά η Ισπανική και Ιταλική κυβέρνηση και κατά το πιθανότερο θα καταφέρουν να πείσουν την DGCom να μεταθέσει για το μέλλον τις αποφάσεις για το DTA την αναβαλλόμενη φορολογία που φθάνει στις ελληνικές τράπεζες τα 14,5 με 15 δισεκ. ευρώ.
Με βάση τον SSM «αν υπάρξει συμφωνία μεταξύ της Ελλάδος και της ΕΕ οι συνθήκες στην χρηματοπιστωτική αγορά θα βελτιωθούν άρα και οι προσδοκίες μελλοντικής κερδοφορίας.
Σε μια τέτοια περίπτωση ο SSM δεν θα θέσει θέμα αναντιστοιχίας μεταξύ του οφέλους από τον αναβαλλόμενο φόρο και την μελλοντική κερδοφορία των τραπεζών».
Τι σημαίνει αυτό πρακτικά;
Ότι η ΕΚΤ δεν θα υποχρεώσει να πάρουν ζημίες από την αναντιστοιχία του οφέλους της αναβαλλόμενης φορολογίας με την μελλοντική κερδοφορία και έτσι δεν θα επηρεαστούν τα κεφάλαια, κοινώς δεν θα χρειαστεί να εγγράψουν έκτακτες ζημίες που θα επιδρούσαν άμεσα και πολύ αρνητικά στα κεφάλαια.
Αξίζει να αναφερθεί ότι οι εταιρίες ορκωτών ελεγκτών που εποπτεύουν τις τράπεζες πριν μήνες είχαν επισκεφθεί τον SSM στην Φρανκφούρτη και είχαν ζητήσει διαβεβαιώσεις ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί τις ελληνικές τράπεζες.
Οι διαβεβαιώσεις είχαν παρασχεθεί ωστόσο οι εταιρίες ορκωτών ελεγκτών που λειτουργών ως επόπτες του SSM στις ελληνικές τράπεζες π.χ. Grant Thornton, KPMG κ.α. είχαν αναφερθεί στις παρατηρήσεις τους στο θέμα αυτό με τα αποτελέσματα χρήσης 2014.
Τι σημαίνουν όλα αυτά με την αναβαλλόμενη φορολογία για τις τράπεζες;
Ότι μπορεί να μην χρειαστεί να επωμιστούν το βάρος των αναπροσαρμογών ούτε το 2016 και να μεταφερθεί το πρόβλημα για το 2017.
Θυμίζουμε ότι το πρόβλημα με τον DTA τον αναβαλλόμενο φόρο έγκειται στο εξής.
Οι γερμανικές τράπεζες είχαν 8-9% συμμετοχή του DTA στα κεφάλαια τους.
Οι τράπεζες της Νοτίου Ευρώπης πλην Ελλάδος είχαν 25% συμμετοχή.
Στις ελληνικές τράπεζες η συμμετοχή του DTA φθάνει το 55%.
Η ΕΚΤ και η DGCom αναζητούσαν λύσεις ώστε να ομογενοποιηθούν οι μέθοδοι και να ισχύει το ίδιο καθεστώς για όλες τις τράπεζες σε όλη την Ευρώπη, να μην υπάρχουν πολλαπλά σταθμά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης