Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Με υποβάθμιση της αξιολόγησης «Caa3» των πέντε ελληνικών τραπεζών προειδοποιεί η Moody’s

tags :
Με υποβάθμιση της αξιολόγησης «Caa3» των πέντε ελληνικών τραπεζών προειδοποιεί η Moody’s
Χθες, Τετάρτη, η Moody’s υποβάθμισε την μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της Ελλάδας σε «Caa3» από «Caa2» προηγουμένως
Με υποβάθμιση της αξιολόγησης «Caa3» των πέντε ελληνικών τραπεζών προειδοποιεί ο οίκος Moody’s, μία ημέρα μετά την αναθεώρηση της αξιολόγησης της Ελλάδας σε «Caa3» από «Caa2» προηγουμένως.
Ειδικότερα, ο αμερικανικός οίκος Moody’s απειλεί με υποβάθμιση την αξιολόγηση «Caa3» της Εθνικής Τράπεζας, της Τρ. Πειραιώς, της Eurobank, της Alpha Bank και της Attica Bank.
Σημειώνεται ότι χθες, Τετάρτη, η Moody’s υποβάθμισε την μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της Ελλάδας σε «Caa3» από «Caa2» προηγουμένως.
Η σημερινή «απειλή» αντανακλά πρώτον, τη σημαντική επιδείνωση της ρευστότητας και της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών και δεύτερον, το «κλείσιμο» των τραπεζικών ιδρυμάτων, το οποίο σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, ισούται με χρεοκοπία.
«Ο κίνδυνος απωλειών για τους καταθέτες και τους μετόχους είναι υψηλός, δεδομένης της αβεβαιότητας σχετικά με την πρόσβαση των τραπεζών στον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας (ELA) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας» αναφέρει η Moody’s.
Στους κινδύνους, προσθέτει, συγκαταλέγεται και η αυξημένη πιθανότητα εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη.
Όπως εξηγεί, η απόφαση της ΕΚΤ να «παγώσει» το ELA στα επίπεδα των 89 δισ. ευρώ υπογραμμίζει τους κινδύνους ρευστότητας των τραπεζών, οι οποίες είναι αποκλεισμένες από κάθε εναλλακτική πηγή χρηματοδότησης.
Σύμφωνα άλλωστε, με την Moody’s, η εξάρτηση των τραπεζών από το ευρωσύστημα είναι αρκετά υψηλή.
Η επιβολή των κεφαλαιακών περιορισμών, εξηγεί, θα επιδεινώσει τόσο το οικονομικό κλίμα όσο και την ποιότητα των τραπεζικών assets (στοιχεία ενεργητικού).
Η τελική υποβάθμιση των ελληνικών τραπεζών θα εξαρτηθεί, επισημαίνει η Moody’s, από την έκβαση του δημοψηφίσματος και την προθυμία της κυβέρνησης για συμφωνία με τους δανειστές.
Ένα «όχι», τονίζει, θα αυξήσει την πιθανότητα εξόδου από το ευρώ, συνεπάγοντας σημαντικές απώλειες για τους καταθέτες και τους μετόχους.
Η Moody’s παράλληλα, πιστεύει ότι οι πολιτικές εξελίξεις θα καθορίσουν και την προσβασιμότητα των ελληνικών τραπεζών στις πηγές χρηματοδότησης της ΕΚΤ.
«Η συνέχιση του ELA προς τις τράπεζες θα περιορίσει τον κίνδυνο ζημιών για τους καταθέσεις και τους μετόχους των τραπεζών» καταλήγει η Moody’s.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης