Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Παραιτήθηκε ο Αν. Θωμόπουλος από την Πειραιώς - Πως από το τραπεζικό ζενίθ βρέθηκε στην πόρτα της εξόδου;

Παραιτήθηκε ο Αν. Θωμόπουλος από την Πειραιώς - Πως από το τραπεζικό ζενίθ βρέθηκε στην πόρτα της εξόδου;
Ο Άνθιμος Θωμόπουλος παραιτήθηκε - Πολύ σύντομα θα ανακοινωθεί ο νέος διευθύνων σύμβουλος
(upd6)Σήμερα 15 Ιανουαρίου του 2015 το μεσημέρι επήλθε συμβιβασμός μεταξύ της τράπεζας Πειραιώς και του CEO του Άνθιμου Θωμόπουλου ο οποίος παραιτήθηκε και αποχωρεί από την Πειραιώς.
Η παραίτηση αποτρέπει την σύγκλιση διοικητικού συμβουλίου για το θέμα αυτό.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι Πειραιώς και Θωμόπουλος συμφώνησαν αντί για την σύγκρουση να επιλέξουν τον δρόμο του συμβιβασμού που περιλάμβανε την αποχώρηση Θωμόπουλου.
Ο νέος CEO της Πειραιώς αναμένεται να είναι πρόσωπο εγνωσμένης αξίας και με μεγάλη τραπεζική εμπειρία...
Στην Πειραιώς δεν θα υπάρξει μεταβατικός CEO αλλά προσεχώς - απαιτούνται διαδικασίες και έγκριση από τον ESM - SSM θα ανακοινωθεί ο νέος διευθύνων σύμβουλος που είναι πρόσωπο μεγάλης τραπεζικής εμπειρίας και ικανοτήτων (Α.Τ.) ή ένας τεχνοκράτης με γνώση και ικανότητες (Σ.Π.)

Την παραίτηση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Τράπεζας Πειραιώς, κ. Άνθιμου Θωμόπουλου, επιβεβαιώνει με επίσημη ανακοίνωσή της η τράπεζα, επιβεβαιώνοντας πλήρως το ρεπορτάζ του bankingnews.gr.
Σύμφωνα με την τράπεζα ο κ. Θωμόπουλος υπέβαλε την παραίτησή του σήμερα, Παρασκευή 15 Ιανουάριου, το απόγευμα, αν και παραμένει στη διάθεση του ΔΣ με στόχο να εξασφαλισθεί η ομαλή διαδοχή και παράδοση των καθηκόντων του.
Πιο συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει πως: «Η Τράπεζα Πειραιώς ανακοινώνει ότι ο κ. Άνθιμος Θωμόπουλος υπέβαλε σήμερα το απόγευμα την παραίτησή του από τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Τράπεζας.
Ο κ. Θωμόπουλος θα παραμείνει στη διάθεση του Διοικητικού Συμβουλίου για όσο διάστημα απαιτείται προκειμένου να εξασφαλισθεί η ομαλή διαδοχή και παράδοση των καθηκόντων του».

Η εξέλιξη των τελευταίων ετών της σταδιοδρομίας Θωμόπουλου
Το κείμενο αυτό γράφτηκε πριν την επίσημη αποχώρηση Θωμόπουλου και προς το τέλος του κειμένου θα διαβάσετε τις προτροπές μας να παραιτηθεί.

Πριν 4-5 χρόνια αν ρωτούσε κανείς στην τραπεζική αγορά ποιος είναι ο πιο ικανός manager μεταξύ των τραπεζιτών σίγουρα θα αναφερόταν και το όνομα του Άνθιμου Θωμόπουλου, του σημερινού υπό παραίτηση διευθύνοντος συμβούλου της Πειραιώς ο οποίος αποτελεί το επίκεντρο ενός σήριαλ που βλάπτει ξεκάθαρα την τράπεζα Πειραιώς.
Στο παρελθόν ο Θωμόπουλος ήταν ο πιο περιζήτητος τραπεζικός manager.....
Πριν 6 χρόνια ο Βγενόπουλος ο επικεφαλής της MIG του είχε κάνει πρόταση να αναλάβει CFO στον όμιλο.
Στην Εθνική είχε μια πολύ θετική θητεία αν και στο τέλος τον εκδίωξαν με τρόπο απαράδεκτο, δεν πήρε αποζημίωση καθώς συμψηφίστηκε με δάνειο 2 εκατ που είχε συνάψει.
Η διοίκηση Τουρκολιά – Χριστοδούλου τον αντιμετώπισαν με τρόπο απαξιωτικό και σίγουρα απαράδεκτο για όσους γνωρίζουν....
Ο Τουρκολιάς δήλωνε τότε «βάλε τον Θωμόπουλο στην πιο δύσκολη αποστολή θα τα καταφέρει ποτέ όμως μην τον κάνεις επικεφαλής θα σε καταστρέψει»
Ο Τουρκολιάς που ακόμη δίνει μάχη για την ζωή όπως και ο Χριστοδούλου στην Εθνική δεν θα μπορούσαν να είναι οι καλύτεροι κριτές του Θωμόπουλου καθώς διοίκησαν με τρόπο τουλάχιστον απρεπή.
Ο Θωμόπουλος έφυγε κακήν κακώς από την Εθνική αλλά ο Μιχάλης Σάλλας ο πρόεδρος της τράπεζας Πειραιώς αμέσως άρπαξε την ευκαιρία και του πρότεινε να αναλάβει CEO της Πειραιώς.
Στην αρχή κατά την περίοδο όπου καλλιεργείτο η μεταξύ τους εμπιστοσύνη, ο Θωμόπουλος ήταν για τον Σάλλα αποκλειστικά το δεξί χέρι.
Ο Σάλλας είχε αναλάβει το ελληνικό κομμάτι της τράπεζας, ο Θωμόπουλος τις επαφές στο εξωτερικό.
Ο Θωμόπουλος αρέσκεται στην καλή ζωή, στα πολυτελή ξενοδοχεία, στα ακριβά ρολόγια και γενικώς σε παρουσιάσεις όπου με κίνητρο την ισχυρή φιλοδοξία του ήθελε να δείχνει μεγάλος και ισχυρός.
Ήταν ο CEO της Πειραιώς.
Όταν ο Μιχάλης Σάλλας αποφάσισε να γίνει μη εκτελεστικός πρόεδρος ουσιαστικά έδωσε ακόμη μεγαλύτερες αρμοδιότητες στον Θωμόπουλο.
Ήταν η πρώτη φορά που ο πάντοτε συγκεντρωτικός Σάλλας εμπιστεύτηκε τόσο πολύ ένα στέλεχος του μεταφέροντας πολλές εξουσίες, όχι όμως και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. 
Ο Θωμόπουλος απέκτησε ισχυρή εξουσία αν και ουδέποτε έχασε τον θεσμικό του ρόλο ο Σάλλας ο οποίος μπορεί να ειπωθεί ότι ελέγχει το σύστημα επιτυχώς.
Ο Σάλλας είχε την ανάγκη να βρει ένα στέλεχος που να του αναθέσει την διοίκηση.
Είχε και έχει μια πολύ καλή συνεργασία με τον Σταύρο Λεκκάκο ο οποίος υπηρετεί άοκνα την Πειραιώς καθώς και άλλα στελέχη αλλά ο Σάλλας φάνηκε ότι βρήκε στον Θωμόπουλο αυτό που έψαχνε.
Διαφαινόταν ότι Σάλλας και Θωμόπουλος αποτελούσαν το αχτύπητο δίδυμο του banking.
Όμως τα καλά πράγματα δεν διαρκούν πολύ.
Τα πρώτα σύννεφα ήρθαν όταν επιχειρηματίες ήταν εξοργισμένοι με τον Θωμόπουλο για μια σειρά αποφάσεις που λάμβανε.
Ο Σάλλας σε πολλές περιπτώσεις λειτουργούσε πυροσβεστικά.
Ακολούθησε η περίπτωση της MIG, του Ανδρέα Βγενόπουλου μια περίπτωση που άρχισε να αναδεικνύει και άλλες πτυχές της προσωπικότητας Θωμόπουλου.
Η MIG μια μεγάλη εταιρία με αυξανόμενο ΕΒΙΤDA και ισχυρές εταιρίες είχε υψηλό δανεισμό ειδικά από την Πειραιώς καθώς είχε αγοράσει την Marfin Popular Bank μετέπειτα Λαϊκή.
Ο Βγενόπουλος και ο Σάλλας είχαν κώδικα επικοινωνίας - ίσως όχι πάντα - αλλά είχαν επικοινωνία ώστε να βρεθεί μια λύση συμφέρουσα και για τις δύο πλευρές.
Ο μόνος που αντιδρούσε – πιστεύουμε ότι αρχικά και ο Σάλλας είχε την ίδια άποψη με τον Θωμόπουλο – ήταν ο Θωμόπουλος ο CEO της Πειραιώς ο οποίος είχε ενορχηστρώσει το deal με την KKR το οποίο πέραν του ότι ακυρώθηκε ήταν και απαράδεκτο με οικονομικούς όρους.
Το deal με το KKR είχε πολλές σκιές και ίσως και βαριές σκιές.
Ο Βγενόπουλος συμφωνούσε με τον Σάλλα σε ορισμένα θέματα και ο Θωμόπουλος τα αναιρούσε.
Ο Βγενόπουλος εξοργισμένος είχε πει στον Μιχάλη Σάλλα «ο Θωμόπουλος θα σε καταστρέψει και θα σε πουλήσει, απομάκρυνε τον από την διοίκηση».
Ο Σάλλας πήρε πάνω του το deal με την MIG και έτσι επήλθε τελικώς μια συμφωνία, παραμερίζοντας τον Θωμόπουλο και την οικτρή λύση του KKR.
Η παρουσία Α. Ταμβακάκη του αντιπροέδρου της Πειραιώς στο ΔΣ της MIG αποδείχθηκε άριστη επιλογή και για τις δύο πλευρές.
Ο Απόστολος Ταμβακάκης πρώην CEO της Εθνικής είναι μη εκτελεστικός αντιπρόεδρος στην Πειραιώς και η παρουσία του στον όμιλο έχει συμβάλλει θετικά.
Να σημειωθεί ότι ο Απόστολος Ταμβακάκης ήταν αυτός που αναβάθμισε και αξιοποίησε στο μέγιστο τον Θωμόπουλο στην Εθνική τράπεζα.
O Θωμόπουλος όμως κατάφερε και το εξής παράδοξο.
Πολλοί επιχειρηματίες που τον συναντούσαν διαπίστωναν ανακολουθία έργων και λόγων άλλα συμφωνούσαν και άλλα γινόντουσαν.
Πριν την ανακεφαλαιοποίηση της Πειραιώς οι σχέσεις Σάλλα με Θωμόπουλου άρχισαν να εμφανίζουν κάποια πρώιμα σημάδια φθοράς.
Τα αποτελέσματα της ανακεφαλαιοποίησης ήταν ένα πρώτο σοκ η Πειραιώς βρέθηκε στην χειρότερη θέση στα stress tests και έπρεπε να ξεκινήσει ένας αγώνας δρόμου για να καλυφθεί το κεφαλαιακό έλλειμμα.
Το ποτήρι άρχισε να ξεχειλίζει όταν πριν ξεκινήσει επίσημα η αύξηση κεφαλαίου στα road show στο Λονδίνο και στις άλλες αγορές ο Θωμόπουλος εμφανιζόταν ότι είναι ο μόνος εκπρόσωπος της Πειραιώς, ότι ο Σάλλας είναι θέμα χρόνου να αποχωρήσει.
Ο Σάλλας ο άνθρωπος που ευεργέτησε τον Θωμόπουλο εμφανιζόταν ως ο τραπεζίτης που βρίσκεται στην Δύση του.
Ένα από τα μειονεκτήματα του Θωμόπουλου είναι ότι αν ενοχληθεί λέει πολλά, από τα οποία ίσως να μην πιστεύει τα περισσότερα.
Ήρθε η περίοδος της αύξησης κεφαλαίου και η Πειραιώς αναζητούσε 2,2 δισεκ. ευρώ κεφάλαια.  
To book building αντί να κλείσει στις 3-4 ημέρες παρατάθηκε εβδομάδες.
Τις πρώτες ημέρες ο Μ. Σάλλας είχε μείνει με την εντύπωση ότι τα 2,2 δισεκ. με τα LME και τα νέα κεφάλαια θα καλύπτονταν και ξαφνικά συνειδητοποίησε ότι η αύξηση δεν μπορεί να καλυφθεί.
Τότε κυκλοφόρησε το σενάριο ότι ο Θωμόπουλος έχει κάνει deal με την Deutsche bank στην περίπτωση που αποτύχει η ανακεφαλαιοποίηση να πάει η Πειραιώς σε resolution και το καλό κομμάτι να αγοραστεί από την Deutsche bank.
Η άγνοια για την έκβαση της αύξησης και το σενάριο της Deutsche bank εξόργισαν τον Μιχάλη Σάλλα ο οποίος κατανόησε ότι ο Θωμόπουλος έχει αντζέντα.
Ταυτόχρονα κατέφθαναν και στην κυβέρνηση διάφορες διαμαρτυρίες για τον Θωμόπουλο και έτσι οι αρχικές επαφές που είχε άρχισαν να περιορίζονται, ενώ χρειάστηκε κάποια στιγμή να βγει και ανακοίνωση από την Πειραιώς με αφορμή μια συνέντευξη Θωμόπουλου που ενέπλεκε και τον Δραγασάκη τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης.
Αυτό ήταν μεγάλο λάθος.
Η συνέντευξη του στους Financial Times για τον Βόσπορο, για την διάσωση δύο τραπεζών (εννοώντας την Πειραιώς και την Εθνική γιατί επί εποχής του στην Εθνική αγοράστηκε η Finansbank) και το προφίλ του μοναδικού ηγέτη που ήθελε να περάσει προκάλεσαν μεγάλη κριτική στο σύνολο της τραπεζικής αγοράς...και η κριτική δεν ήταν θετική. 
Οι διαμαρτυρίες για το πρόσωπο του Θωμόπουλου συνεχίστηκαν ενώ πολλές αρνητικές εισηγήσεις κατέφθαναν στην Κυβέρνηση.
Η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης βρήκε τον Σάλλα και τα άλλα στελέχη της Πειραιώς να δίνουν αγώνα μέχρι και το τελευταίο λεπτό να καλύψουν τις κεφαλαιακές ανάγκες.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο Θωμόπουλος έφθασε μέχρι τα 750 εκατ χρειάστηκαν LME και πάνω από 500-700 εκατ που έφερε ο Σάλλας.
Ο Θωμόπουλος λέει ότι τα 700 ή 800 εκατ τα δικά μου είναι μικρότερης αξίας από τα 500 ή 600 των άλλων;
Όμως αυτό που δεν λέει ο Θωμόπουλος είναι γιατί απέτυχε στο να καλύψει πλήρως τις κεφαλαιακές ανάγκες;
Γιατί δεν ενημέρωσε έγκαιρα;
Ποιος ήταν ο ρόλος της Deutsche bank;
Γιατί κατηγορούσε στο Λονδίνο όπως funds έχουν αναφέρει τον Μιχάλη Σάλλα;
Γιατί εμφανιζόταν ότι ο Σάλλας τελείωσε και η Πειραιώς θα περάσει στον έλεγχο του;
Γιατί έλεγε αρχές Δεκεμβρίου του 2015 ότι μέσω του Paulson θα διαμορφώσει έτσι τους συσχετισμούς ώστε να έχει ένα φιλικό προς αυτόν ΔΣ...για να μπορέσει να απομακρύνει τον Σάλλα;
Τι υποσχέθηκε στον Paulson και ασχολείται τόσο πολύ με την διοίκηση και τον στηρίζει;
Ο Θωμόπουλος είχε ζητήσει ένα φιλικά προς αυτόν στέλεχος να γίνει Γενικός Διευθυντής και η πρόταση απορρίφθηκε.
Αυτό το σκηνικό της αύξησης κεφαλαίου, των απορρίψεων και άλλων θεμάτων διέρρηξαν την σχέση εμπιστοσύνης Σάλλα και Θωμόπουλου.
Και ενώ στο εσωτερικό της Πειραιώς επικρατούσε μεγάλος αναβρασμός στην Κυβέρνηση συνέχισαν να καταφθάνουν αρνητικές εισηγήσεις για τον Θωμόπουλο.
Πολλά στελέχη της κυβέρνησης δεν έβλεπαν με θετική ματιά τον Θωμόπουλο...είχαν αρχίσει να τον αντιμετωπίζουν με καχυποψία. 
Προς τα μέσα Δεκεμβρίου του 2015 κυκλοφόρησε μια φήμη περί διοικητικής κρίσης στην Πειραιώς (δημοσίευμα bankingnews) και τονιζόταν ότι Σάλλας και Θωμόπουλος έχουν πλέον τεταμένες σχέσεις.
Εκείνη την περίοδο ενημερώνεται και ο SSM και ο ESM ότι δηλαδή ο Θωμόπουλος έθεσε σε δοκιμασία την επιβίωση της τράπεζας Πειραιώς.
Οι μηχανισμοί αυτοί ζήτησαν ενημέρωση από τις αρμόδιες θεσμικές αρχές στην Ελλάδα....και πολλοί έσπευσαν να ενημερώσουν....
Να αναφέρουμε επίσης ότι οι σχέσεις Θωμόπουλου επιδεινώθηκαν και με τον Λ. Φραγκιαδάκη της Εθνικής τράπεζας αν και κάποτε είχαν άριστες σχέσεις ίσως λόγω των φημών ότι ο Θωμόπουλος θα πάει CEO στην Εθνική κάτι που δεν ισχύει.
Όμως όταν ο Θωμόπουλος έχει από προσωπικές φιλοδοξίες, από υπέρμετρη αυτοπεποίθηση ή από λάθος επιλογές και στρατηγικές δημιουργήσει ένα σκηνικό έντασης και αμφισβήτησης η κλεψύδρα του χρόνου γύρισε ανάποδα.
Ο Θωμόπουλος έκανε πολλά λάθη, πραγματικά πολλά λάθη τα οποία δεν δικαιολογούνται.
Φθάνοντας στο σήμερα – θα μπορούσαμε να πούμε πολλά πάρα πολλά για το παρελθόν – έχουν συμβεί τα εξής.
Η κυβέρνηση ήρε την εμπιστοσύνη της από τον Θωμόπουλο και ζήτησε από το ΤΧΣ να ξεκινήσει την διαδικασία αντικατάστασης του CEO της Πειραιώς.
Η διαδικασία αυτή ήταν λάθος.
Ο Θωμόπουλος αντέδρασε σπασμωδικά και χρησιμοποίησε τον Paulson τον αμερικανό fund manager να θέσει θέμα στηρίζοντας τον....
Ο Paulson με 9,3% στην Πειραιώς έχει λόγο αλλά εκπλήσσει που ο Paulson δεν είδε το αυτονόητο την αμφισβήτηση Θωμόπουλου στο εσωτερικό της Πειραιώς και την ξεκάθαρη αποδοκιμασία της Κυβέρνησης.
Η μάχη που δίνει ο Θωμόπουλος μέσω του Paulson για να παραμείνει στην Πειραιώς είναι λάθος, γιατί σχεδόν το 90% των βασικών στελεχών της τράπεζας έχει εναντιωθεί στον Θωμόπουλο.
Αν εξαιρεθούν 3-4 στελέχη που ακόμη τον στηρίζουν - αν τον στηρίζουν - οι περισσότεροι έχουν απομακρυνθεί και εδώ γεννάται το ερώτημα γιατί προκάλεσε τόσες πολλές έριδες στο εσωτερικό της Πειραιώς;
Η Πειραιώς προφανώς αναζητάει ακόμη και την έσχατη στιγμή συμβιβαστική λύση, να αποχωρήσει ο Θωμόπουλος, χωρίς να χρειαστεί έκτακτη σύγκλιση του διοικητικού συμβουλίου ίσως την Δευτέρα 18 Ιανουαρίου του 2016.
Στο διοικητικό συμβούλιο υπάρχουν και δύο μέλη του δημοσίου και του ΤΧΣ και αυτά τα μέλη πρέπει να ψηφίσουν να πάρουν θέση.
Προσέξτε αυτή την πολύ σημαντική λεπτομέρεια οι εκπρόσωποι του ΤΧΣ και του δημοσίου στο ΔΣ της Πειραιώς πρέπει να πάρουν θέση.... 

Με τον ένα ή άλλο τρόπο η Πειραιώς έχει βρεθεί σε μια κρίσιμη καμπή.
Προφανώς χρειάζεται εσωτερική ηρεμία και άπαξ έχουν συμβεί όσα έχουν συμβεί δεν απομένει τίποτε άλλο από τον Θωμόπουλο για να αποχωρήσει.
Το σκηνικό πολέμου που τείνει να διαμορφωθεί στο εσωτερικό της τράπεζας Πειραιώς μεταξύ του Άνθιμου Θωμόπουλου του CEO του ομίλου έναντι της υπόλοιπης διοίκησης είναι λάθος, τραγικό λάθος που θα πλήξει και τον ίδιο και την τράπεζα Πειραιώς.
Εάν έως σήμερα 15 Ιανουαρίου δεν έχει υπάρξει συναινετική λύση μεταξύ Θωμόπουλου και Πειραιώς, αργά το απόγευμα ή το πιθανότερο την Δευτέρα 18 Ιανουαρίου η τράπεζα θα συγκαλέσει εκτάκτως Διοικητικό Συμβούλιο με θέμα την παύση από την θέση του CEO του Άνθιμου Θωμόπουλου.
Το ΔΣ μπορεί να παύσει με βάση το Νόμο 2190 τον διευθύνοντα σύμβουλο αλλά δεν μπορεί να τον αντικαταστήσει από μέλος του ΔΣ.
Ταυτόχρονα η Πειραιώς θα συγκαλέσει έκτακτη γενική συνέλευση σε 20 ημέρες περίπου στις 8 Φεβρουαρίου του 2016 ώστε να επικυρωθεί από τους μετόχους η πρόταση της διοίκησης για αλλαγές στο management.
Η απάντηση λοιπόν γιατί η Πειραιώς δεν έχει συγκαλέσει έκτακτο ΔΣ έως τώρα είναι γιατί προσπαθούσε να βρει μια συνεναιτική λύση η οποία μετά την παρέμβαση Paulson δεν διαφαίνεται.
Το ερώτημα που εγείρεται είναι γιατί ο Paulson παρενέβη υποστηρίζοντας τον Θωμόπουλο όταν γνώριζε ότι η κυβέρνηση θέλει να αντικαταστήσει τον Θωμόπουλο;
Γιατί πήρε αυτό το ρίσκο ο Paulson;

Ο Άνθιμος Θωμόπουλος πρέπει να παραιτηθεί καθώς το κλίμα έχει βαρύνει δραματικά και δεν χρειάζονται ούτε το ΤΧΣ, ούτε ο Paulson για να αποτιμηθεί με ρεαλισμό η κατάσταση...όταν η κυβέρνηση έχει άρει την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπο του μια είναι η επιλογή η παραίτηση.
Όσο διαιωνίζεται αυτό το σκηνικό τόσο θα φθείρεται η Πειραιώς...ας αναλογιστούν όλοι ότι ζημιώνεται η Πειραιώς μια τράπεζα με χιλιάδες εργαζομένους.

Υποσημείωση

Θα σκεφθείτε γράφοντας μόνο τα αρνητικά σαμποτάρουμε και τα θετικά της πορείας του Θωμόπουλου.
Εστιαζόμαστε στα αρνητικά γιατί απλά υπερισχύουν σε αυτή την συγκυρία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης