Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τα μέτρα για το χρέος επιβαρύνουν τα πρώτα 5 χρόνια το κόστος εξυπηρέτησης 700 εκατ ετησίως – Οι τράπεζες χάνουν 550-600 εκ

Τα μέτρα για το χρέος επιβαρύνουν τα πρώτα 5 χρόνια το κόστος εξυπηρέτησης 700 εκατ ετησίως  – Οι τράπεζες χάνουν 550-600 εκ
Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος αποτελούν πολιτικές μετριότητες...
Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, όπως ανακοινώθηκαν και με βάση την δομή τους θα έχουν αρνητική επίδραση στο χρέος κατά 700 εκατ ευρώ σε ετήσια βάση για τα πρώτα 5 χρόνια.
Επίσης οι τράπεζες θα επωμιστούν ένα βάρος (ή κατά το ορθότερο από κέρδη που υπολόγιζαν ότι θα έχουν) περίπου 550 με 600 εκατ από τα ομόλογα EFSF μέσω της διαδικασίας ανταλλαγής.
Ο ESM επέβαλλε να αποτιμηθούν στο book value και όχι στο fair value τα 30 δισεκ. ομόλογα EFSF που κατέχουν οι τράπεζες.
Οι ελληνικές τράπεζες είναι η 4η φορά που ζημιώνονται....1)με το PSI+, 2)με την επαναγορά ομολόγων, 3)με την περίπτωση της Φινλανδίας και 4)με τα ομόλογα EFSF.
Η στρατηγική οι τράπεζες να επωμίζονται μονίμως τα βάρη είναι απαράδεκτη.

Για τα πρώτα χρόνια είναι ξεκάθαρο ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος ζημιώνουν την Ελλάδα καθώς αυξάνουν το κόστος εξυπηρέτησης κατά 700 εκατ ετησίως.
Η αύξηση αυτή αποδίδεται λόγω του γεγονότος ότι μέχρι τώρα τα επιτόκια είναι κυμαινόμενα άρα πολύ χαμηλά αλλά η μετατροπή σε σταθερά με επιτόκιο 1,45% με 1,5% δημιουργεί πρόσθετη επιβάρυνση.
Μετά την νίκη Trump στις ΗΠΑ οι αποδόσεις των ομολόγων πήραν την ανιούσα και όλα τα ομόλογα μαζί και οι εκδόσεις του ESM έχουν σχεδόν διπλασιαστεί.
Από την διαδικασία αυτή η Ελλάδα προφανώς με όρους timing εξέρχεται χαμένη καθώς πριν 5 μήνες θα επιτύγχανε καλύτερους όρους δανεισμού.
Η πρώτη εντύπωση που δίνουν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα τα οποία έχουν παρουσιαστεί αναλυτικά από το bankingnews δεν ενθουσιάζουν... είναι μέτρα μετριότητας.
Οι ευρωπαίοι δεν έκαναν γενναίες παραχωρήσεις, οπότε όσοι αρχίσουν να αναλύουν τα περί βιωσιμότητας του χρέους ας λάβουν υπόψη αυτές τις παραμέτρους. 

Υπάρχει και ένα θετικό….

Το μόνο ουσιαστικά θετικό νέο από τα βραχυπρόθεσμα μέτρα σχετίζεται με το ΔΝΤ... που δεν αναφέρθηκε στην επίσημη ανακοίνωση του Eurogroup.
Το ΔΝΤ για να καταλήξει εάν το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο ή όχι θα συντάξει έκθεση βιωσιμότητας.
Η έκθεση βιωσιμότητας στηρίζεται σε ορισμένα μοντέλα, παραδοχές και σενάρια.
Το ΔΝΤ με τις προβολές που πραγματοποιούσε στα σενάρια θεωρούσε ότι με τα κυμαινόμενα επιτόκια η Ελλάδα μετά από λίγα χρόνια θα επιβαρυνόταν υπέρογκα λόγω επιτοκιακού ρίσκου.
Με την μετατροπή των κυμαινόμενων επιτοκίων σε σταθερά αυτός ο κίνδυνος εκλείπει άρα το ΔΝΤ θα έχει να αντιμετωπίσει ένα λιγότερο κίνδυνο στις αναλύσεις για το ελληνικό χρέος.

Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα τι ύψος του χρέους αφορούν;

Αρχικά θα εστιαστούν σε 40 δισεκ. αλλά μέσω των swaps και άλλων παραμέτρων θα μπορούσαν να φθάσουν τα 100 δισεκ. ευρώ.
Τα 40 δισεκ. αντιστοιχούν στο 16% των δανείων από ESM και ΔΝΤ ή το 12% του συνόλου του ελληνικού χρέους στα 328 δισεκ.

Ποια είναι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα;

Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος είχαν παρουσιαστεί αναλυτικά από το bankingnews όπου επιβεβαιώθηκε 100% στα ρεπορτάζ του.

Τα επίσημα μέτρα είναι τα εξής

*Την εξομάλυνση του προφίλ αποπληρωμής του EFSF βάσει των υφιστάμενων μέσων σταθμισμένων ωριμάνσεων που φθάνουν τα 32,5 έτη.

*Την επιβολή ορίου στην άρση του επιτοκιακού περιθωρίου που αφορά την εξαγορά χρέους του δεύτερου ελληνικού προγράμματος για το 2017 στις 200 μονάδες βάσης.

*Τη χρήση της χρηματοδοτικής στρατηγικής του ESM/EFSF ανάλογα με την κατάσταση των αγορών για την μείωση του ρίσκου των επιτοκίων χωρίς την επιβολή επιπρόσθετου κόστους στις χώρες που συμμετείχαν σε προγράμματα.
Το μέτρο αυτό θα χρησιμοποιηθεί μέσω:
α)της ανταλλαγής τίτλων του ESM/EFSF που στηρίζουν τα δάνεια για την τραπεζική ανακεφαλαιοποίηση στην Ελλάδα
β)το swap επιτοκίων του ESM για τον περιορισμό του ρίσκου από υψηλότερα επιτόκια στις αγορές
γ)την εισαγωγή κατάλληλης χρηματοδότησης για μελλοντικές εκταμιεύσεις στην Ελλάδα υπό το τρέχον πρόγραμμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης