Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Bad bank όπως λέμε PQH το αποτυχημένο πείραμα διαχείρισης κακών τραπεζών από την ΤτΕ – Τράπεζες και 5 θεσμοί την απορρίπτουν

Bad bank όπως λέμε PQH το αποτυχημένο πείραμα διαχείρισης κακών τραπεζών από την ΤτΕ – Τράπεζες και 5 θεσμοί την απορρίπτουν
Η λύση της bad bank είναι λάθος όχι γιατί ως ιδέα είναι λάθος αλλά γιατί δεν απαντάει σε τρία βασικά ερωτήματα
Παρασκηνιακώς οι ζυμώσεις συνεχίζονται.
Η Τράπεζα της Ελλάδος συνεχίζει να επιμένει στην λύση της bad bank δηλαδή της κακής τράπεζας που θα ενταχθούν τα προβληματικά δάνεια αλλά ορισμένα νέα στοιχεία αποδεικνύουν ότι η πρόταση αυτή είναι κλινικά νεκρή.

1)Την πρόταση για την bad bank την απορρίπτουν όλες οι τράπεζες.
Μπορεί όλες οι τράπεζες για λόγους δημοσίων σχέσεων ή επικοινωνιακούς λόγους να αναφέρουν ότι θα κάνουν χρήση της bad bank αλλά στην πράξη κανείς δεν θέλει μια τέτοια λύση.

2)Όλοι οι θεσμοί, ESM ο Μόνιμος Μηχανισμός Σταθερότητας, Commission, Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ DGComp, SSM ο Εποπτικός Μηχανισμός των Τραπεζών και ο Επίτροπος Αρμόδιος για τις νομισματικές υποθέσεις…. απέρριψαν την λύση της bad bank.

3)Η λύση της bad bank είναι λάθος όχι γιατί ως ιδέα είναι λάθος αλλά γιατί δεν απαντάει σε τρία βασικά ερωτήματα.
Α)Ποιος θα βάλει τα κεφάλαια που απαιτούνται;
Συνολικά για 50 δισεκ. προβληματικά δάνεια απαιτούνται τουλάχιστον να δαπανηθούν 10 δισεκ. κεφάλαια
Β)Σε ποιες τιμές θα αγοραστούν τα προβληματικά δάνεια, θα αγοραστούν στις τιμές στις οποίες έχουν εγγραφεί στα λογιστικά βιβλία των τραπεζών ή στις αγοραίες τιμές που είναι και το σωστό;
Καθίσταται κατανοητό ότι δεν υπάρχει απάντηση καθώς… το επιχείρημα ότι θα τα βάλλει το κράτος τα 10 δισεκ. έχει απορριφθεί.
Η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα απορρίψει μια τέτοια επιλογή 100%.
Γ)Η ΤτΕ είχε την ευκαιρία εποπτείας μιας bad bank που είναι προιόν συγχώνευσης των κακών τραπεζών της Αγροτικής, Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, Proton bank, συνεταιριστικών τραπεζών κ.α. της γνωστής PQH.
Το αποτέλεσμα στην διαχείριση της PQH ήταν απόλυτη αποτυχία, η συγκεκριμένη εταιρία επί χρόνια δεν έχει επιδείξει κανένα ουσιώδες αποτέλεσμα στην διαχείριση των NPEs, οι επιδόσεις της είναι μηδενικές, αποτελεί μια zombie bad bank.
Η Ελλάδα θέλει να διαθέτει μια zombie bad bank των 40 ή 50 δισεκ. που στο τέλος θα πληρώσει την ζημία ο έλληνας φορολογούμενος;

Τι πρόκειται να συμβεί;

Αυτό που πρόκειται να συμβεί είναι το εξής.
Η επιλογή της κυβέρνησης δηλαδή το σχέδιο Ηρακλής θα εφαρμοστεί από όλες τις τράπεζες στο τέλος.
Η Eurobank, η KPMG και η DBRS νομιμοποιούν και επαναφέρουν στο επίκεντρο το σχέδιο Ηρακλής που αφορά εγγυήσεις του δημοσίου στα κύρια ομόλογα που εκδίδουν οι τράπεζες από τιτλοποιήσεις προβληματικών δανείων NPEs.
H ΤτΕ θα καταθέσει την πρόταση για την bad bank η οποία όμως θα παρουσιαστεί, θα σχολιαστεί και στο τέλος θα απορριφθεί και δεν θα εφαρμοστεί από καμία τράπεζα.
Ότι συνέβη με το DTC την αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση και την παλαιότερη πρόταση της ΤτΕ για την δημιουργία εταιρίας ειδικού σκοπού SPV που θα αγόραζε 40 δισεκ. προβληματικά δάνεια και μαζί θα μεταφέρονταν και 8 δισεκ. κεφάλαια των τραπεζών ως DTC… κατατέθηκε και απορρίφθηκε και προφανώς δεν εφαρμόστηκε ποτέ.
Η ΤτΕ το γνωρίζει και παρ΄ ότι προσπαθεί μια τράπεζα να το εφαρμόσει… μια μεγάλη συστημική τράπεζα με το δεύτερο μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο προβληματικών δανείων, η Alpha bank… τελικώς καμία τράπεζα δεν θα το εφαρμόσει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης