Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Πως το αμερικανικό fund CVC καταφέρνει να έχει παρέμβαση στην μισή Ελλάδα και διευκολύνει… τρεις τράπεζες… με μόλις 1 δισ

Πως το αμερικανικό fund CVC καταφέρνει να έχει παρέμβαση στην μισή Ελλάδα και διευκολύνει… τρεις τράπεζες… με μόλις 1 δισ
Πως το CVC λύνει πολλά προβλήματα σε πολλά μέτωπα στην Ελλάδα;
Το αμερικανικό fund CVC με 74 δισεκ. υπό διαχείριση κεφάλαια αποτελεί τον μεγαλύτερο στρατηγικό επενδυτή της Ελλάδος και η συνεχής αύξηση των επενδυτικών και στρατηγικών κινήσεων του αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης για την εθνική οικονομία.
Οπότε το γεγονός ότι ένα αμερικανικό fund το CVC έχει αποκτήσει τα σπουδαιότερα ιδιωτικά νοσοκομεία της Ελλάδος.
Θα αποκτήσει τον έλεγχο της Vivartia έναντι 175 εκατ ευρώ – όχι 210 εκατ που είχε αναφέρει το bankingnews – η οποία φέρει πολλά και ισχυρά ονόματα όπως ΔΕΛΤΑ, Μπάρμπα Στάθης, Goody’s, Everest κ.α.
Θα αποκτήσει το 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής έναντι 500 εκατ ευρώ περίπου.
Η Εθνική Ασφαλιστική κατέχει μερίδιο αγοράς 15,33%, έχει 2.103 ασφαλιστικούς συμβούλους, 1.418 συνεργαζόμενα ασφαλιστικά πρακτορεία και 1.000.000 πελάτες.
Η παρουσία του CVC στην Ελλάδα έχει πολύπλευρη ανάγνωση.
Αφενός αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης εν μέσω ύφεσης και αβεβαιότητας λόγω του κορωνοιού.
Αφετέρου αποδεικνύει που προσανατολίζονται οι επενδυτές σε ποιους κλάδους και έχει σημασία ότι υγεία, τρόφιμα και ασφάλειες αποτελούν στόχους για διεθνή funds.
Βέβαια η ισχυροποίηση των αμερικανών στην Ελλάδα έχει και διάσταση πολιτική υπό μια έννοια, καθώς ο αμερικανικός παράγοντας χτίζει ισχυρούς δεσμούς με την Ελλάδα δίνοντας έτσι κίνητρα και στην οικονομική διπλωματία… να αναπτυχθεί.

Πως το CVC λύνει πολλά προβλήματα

Το αμερικανικό fund CVC partners επιλύει πολλά προβλήματα οπότε η παρουσίαση του αντιμετωπίζεται θετικά από πολλούς εμπλεκόμενους.

1)Αντιμετωπίζεται θετικά από την MIG καθώς επιτρέπει με αυτό τον τρόπο την σταδιακή μείωση της δανειακής έκθεσης που έχει η εταιρία συμμετοχών με την Πειραιώς.
Η Πειραιώς έχει δανείσει την MIG με 575 εκατ ευρώ.

2)Αντιμετωπίζεται θετικά από την Εθνική και Eurobank καθώς είχαν ξεκινήσει διαδικασίες να πουλήσουν τα δάνεια που έχουν χορηγήσει στην Vivartia ύψους 190 εκατ ευρώ, 110 εκατ η Εθνική και 80 εκατ η Eurobank.
Με την έλευση του CVC στην Vivartia προφανώς αλλάζουν τα δεδομένα.
Η Εθνική και Eurobank θα συνεχίσουν την διαγωνιστική διαδικασία παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις του CVC με την MIG για την Vivartia.
Ωστόσο οι τράπεζες δεν μπορούν να πωλήσουν σε τρίτο τα δάνεια των 190 εκατ.
Υποχρεωτικά θα περιμένουν να κλείσει το deal μεταξύ MIG και CVC για την Vivartia και εν συνεχεία, το αμερικανικό fund ως βασικός μέτοχος θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες.
Θα ζητήσει κάποιο haircut στα δάνεια των 190 εκατ.
Ο συνολικός δανεισμός της Vivartia είναι 425 εκατ ευρώ και από αυτά τα 190 εκατ προέρχονται από Εθνική και Eurobank.
Με haircut και αναδιάρθρωση δανεισμού το CVC μπορεί να εγγυηθεί ότι τα δάνεια θα είναι πλήρως εξυπηρετήσιμα.
Ούτως ή άλλως οι τράπεζες συνεργάζονται με το CVC στο Υγεία και αλλού και η συνεργασία όπως αναφέρουν είναι στα όρια του… άριστου.
Οι τράπεζες λοιπόν εκεί που θεωρούσαν ότι έχουν πάρει μεγάλο ρίσκο με τα δάνεια της Vivartia ξαφνικά επιλύουν το πρόβλημα τους.

3)Η Εθνική τράπεζα δεν έχει όμως κερδίσει από το σκέλος των δανείων της Vivartia αλλά και από το γεγονός ότι το CVC είναι ο επενδυτής που υπέβαλλε δεσμευτική προσφορά για την Εθνική Ασφαλιστική.
Θα αγοράσει το 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής, το υπόλοιπο 20% θα το κρατήσει η Εθνική έναντι 500 εκατ ευρώ.
Το ενδιαφέρον είναι ότι η Εθνική τράπεζα υποχρεωτικά έπρεπε να πάρει αποφάσεις για το μέλλον της Εθνικής Ασφαλιστικής, οπότε η παρουσία του CVC σε συνδυασμό με τα δάνεια της Vivartia δημιουργούν πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα.
Το CVC θα συμβάλλει σημαντικά στην εξυγίανση του ισολογισμού της Εθνικής τράπεζας.

4)Το CVC όμως αποδεικνύεται και χρήσιμο και για την Πειραιώς.
Αγοράζοντας έναντι 175 εκατ την Vivartia ουσιαστικά θα μεταφερθούν σημαντικά κεφάλαια στην Πειραιώς, μέσω της μείωσης του δανεισμού της MIG.
Η Πειραιώς είναι βασικός δανειστής της MIG με 575 εκατ, δανειστής των θυγατρικών και μέτοχος με ποσοστό 31%.
Προφανώς και η Πειραιώς θα ωφεληθεί από την παρουσία του CVC.

5)Το CVC επιλύει και ένα άλλο πρόβλημα.
Η διοίκηση της MIG που προφανώς θα κάνει ένα καλό deal με το CVC με επίκεντρο την Vivartia μετριάζει την πίεση που ασκείτο, το τελευταίο διάστημα για πλήθος θεμάτων, όπως ο υψηλός δανεισμός, οι υψηλοί μισθοί κ.α.
Είναι ξεκάθαρο ότι η διοίκηση της MIG θα απομείνει μόνο με την Attica Group στην MIG και την θυγατρική στην Σερβία και πλέον το μέλλον της Marfin Investment Group… στην κυριολεξία βρίσκεται στον αέρα.
Θα είμαστε πολύ προσεκτικοί με την μετοχή της MIG.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης