Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τι κρύβουν οι συνεχείς αναφορές Στουρνάρα για αδύναμα κεφάλαια των τραπεζών – Οι μετοχές έχουν αξία;

Τι κρύβουν οι συνεχείς αναφορές Στουρνάρα για αδύναμα κεφάλαια των τραπεζών – Οι μετοχές έχουν αξία;
O κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας μονίμως αμφισβητεί την κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών τραπεζών... λόγω bad bank ή για κάποιο άλλο σκοπό;
Σχετικά Άρθρα

Προκαλεί αλγεινή εντύπωση που όχι κάποιος τυχαίος, αλλά ο κεντρικός τραπεζίτης της Ελλάδος ο Γιάννης Στουρνάρας συχνά πυκνά επανέρχεται σε ένα φλέγον θέμα τα αδύναμα κεφάλαια των τραπεζών.
Μάλιστα σε πρόσφατη ομιλία του ανέφερε ότι τα κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών θα αμφισβητηθούν.
Το βασικό ερώτημα εδώ είναι το εξής, είναι βάσιμα αυτά που λέει ο Στουρνάρας ή απλά καταστροφολογεί για να μπορέσει να καταστήσει την πρόταση του για bad bank.. υλοποιήσιμη;
Εάν όμως θολώνει τα νερά αφήνοντας υπόνοιες ότι δεν είναι επαρκείς οι ελληνικές τράπεζες κεφαλαιακά για να περάσει την πρόταση του που είναι η σύσταση μιας bad bank που θα στοιχήσει 8 δισεκ. στον έλληνα φορολογούμενο… τότε ο κεντρικός τραπεζίτης παίζει επικίνδυνα παιχνίδια για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Εάν όμως αυτά που αναφέρει ο Στουρνάρας έχουν βάση ότι δηλαδή θα αμφισβητηθούν τα κεφάλαια των τραπεζών από μια σειρά παραμέτρων τότε θα πρέπει να ειπωθούν αλήθειες και το κυριότερο να δούμε… ποια είναι η αξία των τραπεζών χρηματιστηριακά.

Ποια είναι η αλήθεια;

Η αλήθεια βρίσκεται κάπου στην μέση σε όσα αναφέρει ο Γιάννης Στουρνάρας ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.
Τι σημαίνει αυτό;
Ο Στουρνάρας προσπαθεί με κάθε τρόπο να σαμποτάρει τον Ηρακλή που αποδείχθηκε ότι είναι το πιο επιτυχημένο μοντέλο μείωσης των NPEs χωρίς κόστος για το ελληνικό δημόσιο πέραν της παρεχόμενης εγγύησης.
Η παρεχόμενη εγγύηση είναι μελλοντικό κόστος, δεν αφορά το σήμερα αλλά το μέλλον.
Όμως όταν διαπίστωσε ότι η κυβέρνηση όχι απλά υποστηρίζει τον Ηρακλή αλλά προωθεί και τον Ηρακλή 2 άλλαξε ρότα και δεν αναφέρεται στον Ηρακλή… προσπαθεί να δημιουργήσει ένα κλίμα αμφισβήτησης ότι το μέλλον είναι άδηλο για τις ελληνικές τράπεζες και τα κεφάλαια τους.
Ο Στουρνάρας το κάνει αυτό γιατί θέλει μανιωδώς, με περίσσεια ματαιοδοξία αλλά ελαφρόμυαλη προσέγγιση να πείσει την κυβέρνηση ότι η bad bank είναι λύση.
Μια λύση που όμως δεν αναφέρει ότι θα στοιχήσει στον έλληνα φορολογούμενο 8 δισεκ. ευρώ.
Ο διοικητής της ΤτΕ ως μόνιμα εργαζόμενος στον δημόσιο τομέα γνωρίζει μάλλον ότι το κράτος έχει χρήματα για πέταμα, οπότε γιατί να μην πληρώσει ακόμη μιαν φορά ο έλληνας φορολογούμενος.
Είναι ξεκάθαρο ότι εάν ο Στουρνάρας και η ΤτΕ δεν είχαν καταθέσει πρόταση για την bad bank, όχι δεν θα αμφισβητούσαν τα κεφάλαια των τραπεζών αλλά θα υποστήριζαν ότι… οι ελληνικές τράπεζες… έχουν επάρκεια κεφαλαίων.

Υπάρχει όντως επάρκεια κεφαλαίων;

Η αλήθεια δυστυχώς πάλι είναι κάπου στην μέση.
Οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν 28 δισεκ. κεφάλαια εκ των οποίων τα 15,5 δισεκ. είναι DTC δηλαδή αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις, κοινώς οι τράπεζες πρέπει να επιτυγχάνουν μεγάλα κέρδη για τα επόμενα χρόνια ώστε να συμψηφίζονται οι φόροι που αναλογούν με τις αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις.
Η αλήθεια είναι ότι οι τράπεζες χρειάζονται κεφάλαια και ενώ σε αυτή την διαπίστωση προβαίνει και η Τράπεζα της Ελλάδος δεν λέει απολύτως τίποτε στο πως θα αναζητηθούν, πως θα αντληθούν τα κεφάλαια που χρειάζονται οι τράπεζες.
Εάν δούμε, εάν αξιολογήσουμε την τακτική που ακολουθεί η ΤτΕ στην περίπτωση της Attica bank μιας τράπεζας αντικειμενικά ανεπαρκέστατης κεφαλαιακά που κρύβει και τις ζημίες από τις τιτλοποιήσεις… και που η εποπτική αρχή δίνει συνεχώς παρατάσεις για την αύξηση των μόλις 50 εκατ… μπορούν να βγουν πολλά συμπεράσματα.

Οι τράπεζες χρειάζονται κεφάλαια;

Η απάντηση είναι ναι χρειάζονται κεφάλαια, χωρίς καμία αμφιβολία, πόσα κεφάλαια;
Οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν καθαρά κεφάλαια, όχι εκδόσεις ομολόγων tier 1 ή tier 2 ύψους 5-6 δισεκ. ευρώ μέσω αυξήσεων κεφαλαίου.
Το κράτος μπορεί να υποστηρίζει τις τράπεζες με έκτακτα έσοδα με swaps από ομόλογα και το Titlos της Εθνικής τράπεζας αλλά για να επέλθει οριστική εξυγίανση στους ισολογισμούς να μηδενίσουν τα παλαιά NPEs και να μηδενίσουν και τα νέα NPEs θα πρέπει να βρουν κεφάλαια.

Ποια η αξία των τραπεζικών μετοχών;

Η αξία των τραπεζικών μετοχών, δεν θα πρέπει να προσδιοριστεί μόνο με τους κλασσικούς χρηματοοικονομικούς δείκτες P/BV, P/E, κερδοφορία κ.α. αλλά και με δυναμικούς.

1)Εάν χρειαστούν κεφάλαια μέσω αυξήσεων κεφαλαίου πια η αξία τους πριν τις αυξήσεις και μετά τις αυξήσεις κεφαλαίου;

2)Ποια η αξία των τραπεζικών μετοχών με βάση τις παραδοχές Στουρνάρα ότι θα αμφισβητηθούν τα κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών στο μέλλον και ότι τα νέα NPEs, τα νέα προβληματικά δάνεια και ανοίγματα, λόγω του κορωνοιού θα ανέλθουν σε 10 δισεκ. ευρώ;

Απαντήσεις

1)Εάν οι τράπεζες υλοποιήσουν αυξήσεις κεφαλαίου, θα δούμε το μοντέλο Πειραιώς.
Η Πειραιώς θα υλοποιήσει αύξηση κεφαλαίου 1 δισεκ. με τιμή αύξησης – με σημερινές παραδοχές και προ reverse split – περίπου 0,60 ευρώ.
Οπότε πριν την αύξηση θα ασκηθεί πίεση στην μετοχή αλλά μετά την αύξηση θα σημειωθεί ράλι στην μετοχή.
Το μοντέλο Πειραιώς θα το δούμε σε όλες τις τράπεζες με κάποιες αποκλίσεις, αρχικά πτώση και εν συνεχεία ισχυρή άνοδος.

2)Εάν αποτιμήσουμε τις παραδοχές Στουρνάρα ότι τα κεφάλαια των τραπεζών θα αμφισβητηθούν και ότι θα προκύψουν 10 δισεκ. νέα NPEs τότε τα ανοδικά περιθώρια για τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές είναι μηδέν.
Οι τράπεζες στο σενάριο Στουρνάρα αξίζουν 30% με 40% χαμηλότερα από τις τρέχουσες τιμές.

Ποια είναι όμως η δίκαιη αξία;

Βλέποντας το μέλλον και όχι το παρελθόν – γιατί το παρελθόν ήταν δραματικό – οι τράπεζες αρχίζουν να βλέπουν φως στο βάθος του τούνελ αλλά το τούνελ είναι ακόμη βαθύ και χρειάζεται υπομονή.
Με αυξήσεις κεφαλαίου, πρώτα κάτω οι χρηματιστηριακές τιμές και μετά πάνω.
Με μοντέλο Στουρνάρα, πουλήστε τις τραπεζικές μετοχές και ασχοληθείτε με Bitcoin ή με ελιές όπως ο προηγούμενος διοικητής της ΤτΕ Γιώργος Προβόπουλος στα Κύθηρα.
Διαλέξτε τι σενάριο σας ταιριάζει, πιο σενάριο είναι ρεαλιστικό και αυξήστε ή μειώστε το RAI… τον δείκτη ανάληψης ρίσκου στις μετοχές.

Συμπέρασμα

Οι τράπεζες μετά τις αυξήσεις κεφαλαίου θα αξίζουν πολλά και χρηματιστηριακά θα είναι success story, το υποστηρίζουμε ακράδαντα.
Αυτό υποστηρίζουμε από το 2015 όταν τελείωσαν οι αυξήσεις κεφαλαίου, εκείνες τις ημέρες Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου του 2015, ρωτήσαμε τους τραπεζίτες, πότε θα κάνετε τις επόμενες αυξήσεις κεφαλαίου;
Μας απάντησαν μα τι λες μόλις τώρα ολοκληρώσαμε τις αυξήσεις κεφαλαίου… και όπως αποδεικνύει η ιστορία 2015 με 2021 ακόμη σερνόμαστε επειδή απλά οι τράπεζες μεταθέτουν το αναγκαίο δηλαδή τις αυξήσεις κεφαλαίου.
Όσο πιο γρήγορα τις υλοποιήσουν τόσο το καλύτερο για τις τράπεζες, τους μετόχους, το χρηματιστήριο και την οικονομία.
Το γοργόν και χάριν έχει…με έμφαση στο γοργόν...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης