Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οι διαφορές δύο κοινής στόχευσης ΑΜΚ – Με δημόσια προσφορά στην Πειραιώς και με άσκηση δικαιωμάτων στον Ελλάκτωρ

Οι διαφορές δύο κοινής στόχευσης ΑΜΚ – Με δημόσια προσφορά στην Πειραιώς και με άσκηση δικαιωμάτων στον Ελλάκτωρ
Η Πειραιώς γιατί επέλεξε δημόσια προσφορά αντί για εξάσκηση δικαιωμάτων;
Σχετικά Άρθρα

Αναζητούν κεφάλαια για να τα δαπανήσουν για εξυγίανση ισολογισμών, για πληρωμές προμηθευτών, για να κλείσουν τις εκκρεμότητες του παρελθόντος και να ατενίσουν το μέλλον.
Αναφερόμαστε στην αύξηση κεφαλαίου με δημόσια προσφορά στην Πειραιώς 1 δισεκ. ευρώ και στην αύξηση κεφαλαίου μα εξάσκηση δικαιωμάτων στον Ελλάκτωρ ύψους 120,5 εκατ ευρώ.

Η Πειραιώς γιατί επέλεξε δημόσια προσφορά αντί για εξάσκηση δικαιωμάτων;

Η Πειραιώς υλοποιεί αύξηση κεφαλαίου 1 δισεκ. ευρώ με δημόσια προσφορά και χωρίς εξάσκηση δικαιωμάτων.
Αρχικά θα γίνει reverse split με αύξηση της ονομαστικής αξίας από 6 ευρώ σε 99 ευρώ με ταυτόχρονη μείωση των μετοχών από 831 εκατ. σε 50,36 εκατ. μετοχές.
Η σχέση παλαιών προς νέων μετοχών καθορίστηκε σε 16,5 υφιστάμενες μετοχές προς μία νέα μετοχή.
Εν συνεχεία τα 99 ευρώ ονομαστικής αξίας μειώνονται σε 1 ευρώ με δημιουργία ειδικού αποθεματικού ύψους 4,93 δισ. ευρώ, δηλαδή όλου του μετοχικού κεφαλαίου χωρίς όμως να αλλάξει ο αριθμός των κοινών μετοχών.
Κοινώς η τράπεζα Πειραιώς θα έχει 50,36 εκατ. νέες μετοχές πριν από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου ύψους 1 δισ. ευρώ.
Είναι προφανής ο λόγος γιατί δημόσια προσφορά και όχι εξάσκηση δικαιωμάτων.
Δεν σχετίζεται τόσο με την συμμετοχή στην αύξηση κεφαλαίου των ξένων επενδυτών, η Πειραιώς με το sunrise δηλαδή την ανατολή του ηλίου παρουσιάζει ένα σχέδιο εξόδου από μια 10ετή κρίση, ελκυστικό στους επενδυτές.
Ο πραγματικός λόγος είναι ο έλεγχος των νέων επενδυτών που θα εισέλθουν στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας Πειραιώς, η αραίωση σε βαθμό ακραίο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και κατ΄ ουσία η πώληση της τράπεζας.
Με 1 δισεκ. νέα κεφάλαια αγοράζονται τα 7 δισεκ. παλαιά κεφάλαια και με 1 δισεκ. ουσιαστικά 750 εκατ τα κεφάλαια των ιδιωτών ελέγχεται όλη τράπεζα σε βαθμό 75% αφού το ΤΧΣ θα υποχωρήσει από 61,35% σε 25% με 26%.
Το θέμα δεν είναι τι κάνει η διοίκηση Μεγάλου, αλλά το θέμα είναι τι κάνει το ελληνικό δημόσιο που χάνει 3 δισεκ. με αύξηση κεφαλαίου και Cocos 2,34 δισεκ. ευρώ μαζί με τους μη καταβληθέντες τόκους.
Ας πάρουμε ένα παράδειγμα.
Το ΤΧΣ κατέχει το 61,35% στην Πειραιώς η αξία του οποίου ανερχόταν πριν λίγο καιρό περί τα 500 εκατ ευρώ.
Το ΤΧΣ θα συμμετάσχει στην δημόσια προσφορά και θα κατέχει 25% ή 26% σε μια τράπεζα με 1,050 δισεκ. μετοχές δηλαδή το 25% ή 262 εκατ μετοχές.
Η αξία αυτών των 262 εκατ θα είναι αρχικά ας υποθέσουμε 300 εκατ και ας προβλέψουμε ότι θα διπλασιαστεί δηλαδή 600 εκατ.
Το ΤΧΣ θα έχει επενδύσει 250 εκατ στην δημόσια προσφορά, 2,34 δισεκ. από Cocos και τόκους και 675 εκατ στην αύξηση του 2015 δηλαδή 3,3 δισεκ. ευρώ η αξία των οποίων θα είναι 600 εκατ. ευρώ και διαγράφοντας προφανώς τα κεφάλαια της ανακεφαλαιοποίησης 1 και 2.

Αύξηση κεφαλαίου στον Ελλάκτωρ

Έχει ξεκινήσει η αριθμητική στον Ελλάκτωρ, στην σχεδιαζόμενη αύξηση κεφαλαίου των 120,5 εκατ ευρώ με τιμή διάθεσης τα 0,90 ευρώ δηλαδή discount 43,7% με βάση το κλείσιμο 12/3/2021 στα 1,5990 ευρώ.
Η αύξηση κεφαλαίου είναι απαραίτητη για να καλυφθούν υποχρεώσεις 45 εκατ στο εξωτερικό και 55 εκατ στην Ελλάδα.
Η αύξηση κεφαλαίου πρέπει απαραιτήτως να υλοποιηθεί ώστε να μπορέσει ο Ελλάκτωρ – ο Άκτωρ συγκεκριμένα - να κλείσει όλες τις παρελθούσες εκκρεμότητες και να εισέλθει δυναμικά στον ανταγωνισμό.
Τα κεφάλαια της αύξησης δεν θα πάνε για να αναπτυξιακούς σκοπούς αλλά για να πληρωθούν υποχρεώσεις.
Οι μέτοχοι, τουλάχιστον οι βασικοί από την μια η Reggeborgh με 38% και από την άλλη η Invesco – Greenhill με 30% (ατύπως προσθέτουμε και το ποσοστό του Διαμαντίδη 4,9%).
Το άθροισμα αυτών είναι 68%.
Μέχρι τώρα θετικοί για την υλοποίηση της αύξησης είναι η Reggeborgh και οι εφοπλιστές αλλά οι εφοπλιστές ζητούν να έχουν ρόλο στις εξελίξεις και αυτό είναι εύλογο και προφανές.
Θα πρέπει να προσθέσουμε μικρομετόχους και αμοιβαία κεφάλαια τραπεζών 3,8% που είχαν ψηφίσει υπέρ της αύξησης κεφαλαίου, τον ΕΦΚΑ με ποσοστό 0,90% θα μπορούσε δηλαδή να υπάρχει απαρτία της τάξης του 76% με 78%.
Πρέπει υποχρεωτικά να υπάρξει συμφωνία μετόχων στον Ελλάκτωρ Reggeborgh και Greenhill για να μπορέσει να υλοποιηθεί η αύξηση κεφαλαίου.

Αίνιγμα η απαρτία και η αριθμητική

Για να μπορέσει να υλοποιηθεί η αύξηση κεφαλαίου θα πρέπει ένα ικανό ποσοστό των παρόντων μετόχων στην Γενική Συνέλευση να ψηφίσει υπέρ της αύξησης κεφαλαίου.
Αυτό το ικανό ποσοστό εφόσον υπάρχει απαρτία δηλαδή ποσοστό άνω του 67% άνω της καταστατικής πλειοψηφίας δηλαδή ορίζεται από τον νόμο με βάση τα 2/3 δηλαδή 66% επί των παρευρισκομένων μετόχων της Γενικής Συνέλευσης.

Εάν υπάρχει απαρτία με το 68% των μετόχων χρειάζεται το 45% των παρευρισκομένων μετόχων να ψηφίσουν υπέρ της αύξησης
Εάν υπάρχει απαρτία του 70% των μετόχων χρειάζεται το 46,62% των παρευρισκομένων μετόχων να ψηφίσουν υπέρ της αύξησης
Εάν υπάρχει απαρτία του 75% των μετόχων χρειάζεται το 50% των παρευρισκομένων μετόχων να ψηφίσουν υπέρ της αύξησης
Εάν υπάρχει απαρτία του 78% των μετόχων χρειάζεται το 52% των παρευρισκομένων μετόχων να ψηφίσουν υπέρ της αύξησης
Εάν υπάρχει απαρτία του 80% των μετόχων χρειάζεται το 53,3% των παρευρισκομένων μετόχων να ψηφίσουν υπέρ της αύξησης

Π.χ. με 75% συμμετοχή στην Γενική Συνέλευση σημαίνει 50% να ψηφίσουν υπέρ αλλά η διαφορά μεταξύ 50% και 75% είναι 25% και η πλευρά των εφοπλιστών της Greenhill και του Διαμαντίδη (Marmaras – Delta Tanker) είναι περίπου 30%.
Μάλιστα αναφέρεται ότι οι εφοπλιστές έχουν αγοράσει ποσοστό επιπλέον 2,8% με 3% και το κατέχουν τρίτοι επενδυτές.
Οπότε συγκεντρώνεται το 33%.
Από την άλλη πλευρά θεωρούμε δεδομένο ότι εφόσον υλοποιηθεί η αύξηση κεφαλαίου είναι αδύνατο η Reggeborgh να εξασκήσει την option του Λεωνίδα Μπόμπολα.
Δεν μπορεί η αύξηση να υλοποιηθεί στα 0,90 ευρώ και η τιμή εξάσκησης του 12,55% που κατέχει ο Μπόμπολας στον Ελλάκτωρ να είναι πολλαπλάσια.
Στην περίπτωση που υλοποιηθεί η αύξηση κεφαλαίου ο Μπόμπολας είτε θα εξασκήσει τα δικαιώματα του εισφέροντας 15 εκατ είτε θα υποστεί αραίωση - απίσχναση εάν τα εξασκήσει μερικώς ή δεν τα εξασκήσει καθόλου.
Με βάση την αριθμητική της Γενικής Συνέλευσης για να περάσει η αύξηση κεφαλαίου θα πρέπει να ψηφίσουν Greenhill και Διαμαντίδης δηλαδή όλοι οι βασικοί μέτοχοι.
Χωρίς συμφωνία μετόχων δεν μπορεί να υλοποιηθεί η αύξηση κεφαλαίου.
Επίσης η Reggeborgh θα δώσει δάνειο γέφυρα 50 εκατ και το ερώτημα αυτό το δάνειο γέφυρα θα μετατραπεί εν συνεχεία σε συμμετοχή στην αύξηση κεφαλαίου των ολλανδών ή θα παραμείνει δανειακή υποχρέωση;

Χωρίς δημόσια πρόταση η Reggeborgh υπό συγκεκριμένο όρο

Εάν εγκριθεί από την Γενική συνέλευση η αύξηση κεφαλαίου, η Reggeborgh μέσω των αδιάθετων μετοχών θα ξεπεράσει την καταστατική μειοψηφία το 33% ίσως φθάσει το 38% με 40%.
Εάν εγκριθεί η αύξηση κεφαλαίου και υπάρξουν αδιάθετα, όπως αναμένεται, τότε το διοικητικό συμβούλιο το οποίο έχει διοριστεί από την Reggeborgh μπορεί να διαθέσει όλα τις αδιάθετες μετοχές της αύξησης στους ολλανδούς της Reggeborgh.
Με βάση την ελληνική νομοθεσία, εάν οι αδιάθετες μετοχές καλυφθούν από ένα μέτοχο και το ποσοστό ξεπεράσει το 33% δεν υποχρεούται σε δημόσια πρόταση.
Σε άλλη περίπτωση εάν ένας επενδυτής ξεπεράσει το 33% την καταστατική μειοψηφία υποχρεούται σε δημόσια πρόταση.
Στην περίπτωση που αποκτήσει ποσοστό άνω του 33% από αδιάθετες μετοχές αύξησης κεφαλαίου δεν υποχρεούται σε δημόσια πρόταση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης