Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το CVC κόντρα σε 3 «family offices», με Paulson, Mystakidis και Reggeborgh – Γιατί ακόμη δεν προσελκύουμε μεγάλους θεσμικούς

Το CVC κόντρα σε 3 «family offices», με Paulson, Mystakidis και Reggeborgh – Γιατί ακόμη δεν προσελκύουμε μεγάλους θεσμικούς

Μέχρι τώρα, μόνο το CVC, το αμερικανικό private equity fund έχει πραγματοποιήσει σοβαρές επενδύσεις στην Ελλάδα

Το βασικό πρόβλημα της Ελλάδας είναι ότι ακόμη και σήμερα που οι αποτιμήσεις είναι σε ελκυστικά επίπεδα, υπάρχει μια κυβέρνηση που είναι φιλική στις αγορές και η οικονομία υποστηρίζεται από δημοσιονομικά και νομισματικά κίνητρα… δεν μπορεί να προσελκύσει μεγάλους θεσμικούς επενδυτές.

Τρία παραδείγματα επιβεβαιώνουν ότι η Ελλάδα προσελκύει περισσότερο family offices, δηλαδή οικογενειακού τύπου επενδυτές, και όχι μεγάλα private equity funds, με εξαίρεση το CVC.
Μέχρι τώρα, μόνο το CVC, το αμερικανικό private equity fund έχει πραγματοποιήσει σοβαρές επενδύσεις στην Ελλάδα, ύψους περίπου 900 εκατ. με 1 δισ. ευρώ.
Το CVC έχει επενδύσει στην Εθνική Ασφαλιστική, καταβάλλοντας 455 εκατ. ευρώ, στην Vivartia 175 εκατ. και στον κλάδο Υγείας, περίπου 200 εκατ. ευρώ.
Το CVC είναι ένας θεσμικός επενδυτής με πολυσχιδείς δραστηριότητες, με παγκόσμια παρουσία και το κυριότερο με μία στρατηγική που πολλαπλασιάζει τις αξίες των μετόχων, όπως επιβεβαιώνει το παράδειγμα της Ισπανίας.

Το CVC κόντρα στα family offices

Στην Ελλάδα κατά βάση επενδύουν family offices, δηλαδή οικογενειακού τύπου επενδυτές, οι οποίοι επί της ουσίας δεν συνεισφέρουν πολλαπλασιαστικά στον εθνικό πλούτο της χώρας.
1)Η Reggeborgh Invest, από την Ολλανδία, αποδείχθηκε μία τραγική περίπτωση όπου εκμεταλλευόμενη το νομικό πλαίσιο, παραβιάζοντας τους κανόνες ανταγωνισμού και γελοιοποιώντας την εσωτερική αγορά αλωνίζει μεταξύ δύο μεγάλων κατασκευαστικών ομίλων.
Τι συνεισέφερε η Reggeborgh στη ΓΕΚ Τέρνα τα τελευταία 2,5 χρόνια;
Τι συνεισέφερε η Reggeborgh στον κατασκευαστικό κλάδο τα τελευταία 2,5 χρόνια;
Τι συνεισέφερε η Reggeborgh στην εθνική οικονομία;
Πέραν από την κερδοσκοπία των 150 εκατ. από τη ΓΕΚ Τέρνα και το αισχρό ανακάτεμα στον Ελλάκτωρ δεν έχει προσφέρει τίποτα θετικό στην ελληνική οικονομία.

2)Ο Paulson στο παρελθόν ήταν ένα μεγάλο hedge fund που διαχειριζόταν περίπου 28 δισ. δολάρια.
Τα τελευταία χρόνια έχει συρρικνωθεί σημαντικά, έχει χάσει την αίγλη του παρελθόντος και έχει μείνει στην τραπεζική μνήμη για τα παρασκήνια, το lobbying και το ανακάτεμα που προκάλεσε τα προηγούμενα χρόνια στην τράπεζα Πειραιώς.
Για να γίνει αντιληπτό, εάν δεν υπήρχε ο Paulson στην Ελλάδα, θα άλλαζε κάτι στη χώρα, στην οικονομία ή στην Πειραιώς;
Κανένα θετικό πρόσημο για τα εθνικά συμφέροντα, family offices με ιδιοτελή κίνητρα χωρίς να προσφέρουν το παραμικρό στην ενίσχυση του εθνικού πλούτου της Ελλάδας.

3) Ο επενδυτής Mystakidis δεν μπορούμε να τον κατηγοριοποιήσουμε στους προαναφερόμενους, γιατί είναι όψιμος επενδυτής, αλλά η κεφαλαιακή δύναμη πυρός του είναι περιορισμένη, σε αντίθεση με μεγάλα επενδυτικά funds που μπορούν να προσφέρουν περισσότερα στην προοπτική της ελληνικής οικονομίας.

Η περίπτωση της Πειραιώς

Στην Πειραιώς η anchor investors, δηλαδή οι σημαντικότεροι ξένοι θεσμικοί θα είναι ο Paulson, o Mystakidis και ένα fund που δημιουργήθηκε πριν 2,5 περίπου χρόνια.
Μια μεγάλη τράπεζα απουσιάζει, ένας μεγάλος θεσμικός επενδυτής απουσιάζει, γενικώς η Ελλάδα δεν καταφέρνει να προσελκύσει πραγματικούς κορυφαίους διεθνείς επενδυτές.
Τα αναφέρουμε όλα αυτά γιατί η πικρή αλήθεια για την ελληνική οικονομία, ακόμη και τώρα που πολλά περιουσιακά της στοιχεία θεωρούνται πολύ φθηνά, δεν καταφέρνει να προσελκύσει στρατηγικούς επενδυτές που θα τη στηρίξουν, όπως έκανε το Faifarx στη Eurobank, στη Eurolife και στην Grivalia.
Αυτή είναι μια ζωτικής σημασίας αδυναμία της ελληνικής οικονομίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης