Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η Πειραιώς ολοκλήρωσε επιτυχώς την αύξηση 1,38 δισεκ. στα 1,15 ευρώ – Οι προσφορές 6-8 δισ – Τι θα συμβεί στην μετοχή;

Η Πειραιώς ολοκλήρωσε επιτυχώς την αύξηση 1,38 δισεκ. στα 1,15 ευρώ – Οι προσφορές 6-8 δισ – Τι θα συμβεί στην μετοχή;
Η Πειραιώς θα διαθέτει ένα πιο καθαρό ισολογισμό, οπότε θα εστιάζει η αγορά στα ποιοτικά στοιχεία, τι κέρδη επιτυγχάνει, τι κεφάλαια διαθέτει, ποια θα πρέπει να είναι η χρηματιστηριακή της αποτίμηση.
Σχετικά Άρθρα

Η τράπεζα Πειραιώς ολοκλήρωσε επιτυχώς την αύξηση κεφαλαίου των 1,38 δισεκ. ευρώ και αναφέρουμε επιτυχώς γιατί με τα κεφάλαια που θα συγκεντρώσει θα ολοκληρώσει την εξυγίανση της μέσω του πλάνου sunrise.
Η δημόσια προσφορά εντός και εκτός Ελλάδος, κλείνει σήμερα 23 Απριλίου 2021 στις 16:00 ώρα Ελλάδος.
Για την διοίκηση Μεγάλου είναι αληθές ότι αποτελεί άθλο το γεγονός ότι συγκέντρωσε κεφάλαια κοντά στα 3 δισεκ. εκ των οποίων 1,38 δισεκ. από αύξηση κεφαλαίου ώστε να δαπανήσει περίπου 5 δισεκ. για να εξυγιάνει τον βεβαρημένο ισολογισμό.
Μπορεί να έχουμε ενστάσεις για την μεθοδολογία που ακολουθήθηκε ειδικά στην αύξηση κεφαλαίου, θα μπορούσε να αποτραπεί το dilution κατά 95,6% των παλαιών μετόχων αλλά βλέποντας την κατάληξη – που για εμάς ήταν 100% προβλέψιμη – εστιάζουμε στον τελικό στόχο που ήταν η εξυγίανση.

Τι σημαίνει εξυγίανση;

Η Πειραιώς από 19 δισεκ. θα βρεθεί σε βάθος 12 - 16 μηνών στα 3 δισεκ. NPEs και αυτή η εξέλιξη είναι σίγουρα πολύ μεγάλη εξυγίανση.
Ταυτόχρονα η Πειραιώς θα διαθέτει ένα πιο καθαρό ισολογισμό, οπότε θα εστιάζει η αγορά στα ποιοτικά στοιχεία, τι κέρδη επιτυγχάνει, τι κεφάλαια διαθέτει, ποια θα πρέπει να είναι η χρηματιστηριακή της αποτίμηση.
Ταυτόχρονα με την αύξηση και την εξυγίανση η Πειραιώς κλείνει το χάσμα έναντι των άλλων τραπεζών.

Η Πειραιώς θα διαθέτει 1,25 δισεκ. μετοχές και η αποτίμηση εκκίνησης εκτιμούμε ότι θα είναι περίπου 1,5 δισεκ. ευρώ περί τις 7 Μαίου 2021 οπότε και θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση των 1,2 δισεκ. νέων μετοχών από την αύξηση κεφαλαίου.

Η Πειραιώς θα διαθέτει 4,9 δισεκ. κεφάλαια και περίπου 3,7 δισεκ. DTC αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση.
Τα 4,9 δισεκ. κεφάλαια – αρχικά τα κεφάλαια θα είναι 9,9 δισεκ. και θα μειωθούν κατά 5 δισεκ. για την εξυγίανση – σημαίνει ότι η Πειραιώς αρχικά θα αποτιμάται χρηματιστηριακή τιμή προς ίδια κεφάλαια P/BV περίπου 0,30.

Που μπορεί να αποτιμάται στο μέλλον η Πειραιώς;

Η τράπεζα Πειραιώς θα αποτιμάται στο μέλλον στα επίπεδα των 1,8 με 2,2 δισεκ. ευρώ που αυτό μεταφράζεται σε 1,4 με 1,7 ευρώ ανά μετοχή.
Αποτιμήσεις στο χρηματιστήριο μεταξύ 1,8 δισεκ. με 2,2 δισεκ. σημαίνει 0,45 P/BV δηλαδή θεωρητικά θα μπορούσε να έχει την ίδια αποτίμηση με την Εθνική τράπεζα.
Εκτιμούμε ότι η Eurobank δεν θα αμφισβητηθεί με όρους P/BV, η μάχη για την δεύτερη θέση θα είναι μεταξύ Alpha bank και Εθνικής και μάλλον θα σταθεροποιηθεί στην 4η θέση των αποτιμήσεων στο χρηματιστήριο η Πειραιώς πριν ξεκινήσει να ανακάμπτει.

Η Πειραιώς ωστόσο

1)Έχει DTC αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση 3,7 δισεκ. οπότε η σχέση DTC 3,7 δισεκ. προς ίδια κεφάλαια 4,9 δισεκ. = 75% όσο είναι και στην Eurobank η αναλογία.

2)Θα επιτυγχάνει κέρδη 300 εκατ για το 2022 και 2023 και 500 εκατ μεσοπρόθεσμα ή 1,1 δισεκ. προ προβλέψεων έσοδα.
Έχει αξία να δούμε την δομή των εσόδων της Πειραιώς μετά την έξοδο 19 δισεκ. προβληματικών δανείων από τον μηχανισμό τροφοδοσίας των έντοκων εσόδων.
Ως γνωστό οι τράπεζες λογιστικοποιούν τόκους που δεν λαμβάνουν από τα NPEs τα προβληματικά ανοίγματα.

3)Θα βρεθεί σε 12 μήνες από σήμερα με NPEs όσο όλες οι άλλες τράπεζες θα έχει πλήρως εξυγιανθεί και σίγουρα αυτό αποτελεί θετική εξέλιξη.

Που θα βρεθεί η μετοχή βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα;

Πολλοί επενδυτές μας ερωτούν που θα βρεθεί η μετοχή της Πειραιώς βραχυπρόθεσμα και που θα βρεθεί μεσοπρόθεσμα;
Εκτιμούμε ότι βραχυπρόθεσμα η μετοχή της Πειραιώς θα σταθεροποιηθεί στην ζώνη των 1,50 ευρώ.
Πολλοί ερωτούν γιατί η μετοχή της Πειραιώς βρίσκεται στο 1,76 ευρώ και η αύξηση υλοποιείται στα 1,15 ευρώ και η μετοχή στην δευτερογενή αγορά (1,76 ευρώ στις 22 Απριλίου) δεν συγκλίνει;
Η απάντηση σχετίζεται με την αβεβαιότητα για το ύψος των μετοχών που θα καταφέρουν να αποκτήσουν πολλοί επενδυτές.
Μετά την ολοκλήρωση της αύξησης στις 23 Απριλίου π.χ. από 26 Απριλίου όταν γίνει γνωστή η κατανομή των μετοχών ανά μέτοχο στην αύξηση κεφαλαίου, τότε η μετοχή θα αναπροσαρμοστεί.
Μεσοπρόθεσμα μετά την είσοδο των νέων μετοχών η μετοχή της Πειραιώς θα μπορούσε να βρεθεί στα 1,45 με 1,75 ευρώ ανά μετοχή με δυνητική συνολική κεφαλαιοποίηση περίπου 2,2 δισεκ. ευρώ (1,75 ευρώ Χ 1,25 δισεκ. μετοχές =2,2 δισ)

Οι συνολικές προσφορές

Στα 6 με 8 δισεκ. ευρώ θα φθάσουν οι προσφορές των ξένων επενδυτών καλύπτοντας 431 εκατ ευρώ των 1,38 δισεκ. της συνολικής αύξησης κεφαλαίου.
Τα 8 δισεκ. στα 431 εκατ που είναι το ζητούμενο ποσό για το σκέλος των ξένων επενδυτών εξαιρώντας έλληνες επενδυτές και μικρομετόχους, Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και ακρογωνιαίους επενδυτές… απομένει ποσοστό 30% της αύξησης κεφαλαίου ή 375 εκατ μετοχές ή 431 εκατ ευρώ.

Σε αυτό το 30%... των ξένων επενδυτών.... Blackrock, η Fidelity, η Norges Bank Asset Management κ.α. έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον στην αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς.
Να σημειωθεί ότι η Bain Capital έδειξε ενδιαφέρον για να επενδύσει 250 εκατ αλλά την απέρριψαν λόγω... Amoeba...
Να διευκρινιστεί ότι το σύνολο των προσφορών στην δημόσια προσφορά της Πειραιώς θα είναι με τιμή στα 1,15 ευρώ που θα είναι η τελική τιμή της αύξησης κεφαλαίου, δηλαδή στο πάνω εύρος που έχει δοθεί ως τιμή αύξησης των 1 ευρώ με 1,15 ευρώ.

Πως προκύπτει το 30%;

Γνωρίζουμε ότι το ΤΧΣ θα κατέχει 337,599 εκατ μετοχές ή 27% της τράπεζας Πειραιώς μετά την αύξηση αυτό σημαίνει ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα επενδύσει 388 εκατ ευρώ.
Υπάρχουν τρεις ακρογωνιαίοι επενδυτές που έχει προκαθοριστεί τι θα εισφέρουν στην αύξηση κεφαλαίου.
Οι τρεις επενδυτές Paulson 18,62%, Helikon Investment 5,22% και Αριστοτέλης Μυστακίδης 2,90% θα κατέχουν συνολικά το 26,74% της τράπεζας Πειραιώς.
Ο Paulson θα επενδύσει 268 εκατ ευρώ, το Helikon 75 εκατ και ο Μυστακίδης 41,75 εκατ δηλαδή συνολικό άθροισμα 384 εκατ ευρώ.
Επίσης γνωρίζουμε ότι οι έλληνες επενδυτές θεσμικοί και μικρομέτοχοι θα κατέχουν το 15% των μετοχών δηλαδή 215 εκατ ευρώ θα είναι τα κεφάλαια που θα συνεισφέρουν, θα διαθέτουν 187 εκατ μετοχές.
Απομένουν άλλα 430 εκατ ευρώ της αύξησης κεφαλαίου ή 375 εκατ μετοχές που θα καλύψουν ξένοι επενδυτές.
Αυτοί οι ξένοι επενδυτές θα κατέχουν το 30% της Πειραιώς ή όπως αναφέραμε 375 εκατ μετοχές σε σύνολο 1,250 δισεκ. μετοχών που θα διαθέτει η Πειραιώς μετά την αύξηση κεφαλαίου.
Όταν αναφερόμαστε στην υπερκάλυψη εστιάζουμε στο 30% ή τα 430 εκατ που πρέπει να επενδύσει αυτό το τμήμα των επενδυτών.

Που θα φθάσει η υπερκάλυψη;

Η υπερκάλυψη δυνητικά θα φθάσει στα 6 με 8 δισεκ. που αυτό σημαίνει ότι στο σκέλος των ξένων χωρίς ΤΧΣ και ακρογωνιαίους επενδυτές και έλληνες επενδυτές μπορεί να έχει υπερκάλυψη 16 φορές έως τις 23 Απριλίου 2021 που λήγει η δημόσια προσφορά.
Ωστόσο πρέπει να εξηγήσουμε πως προκύπτει η τεχνική υπερκάλυψη;
Όλα ξεκινούν από τον μηδενισμό της αξίας της Πειραιώς όταν η αποτίμηση στο χρηματιστήριο προ της αύξησης βρίσκεται κάτω από τα επίπεδα της Attica bank και αποφασίζεται αύξηση κεφαλαίου στα 0,068 ευρώ ή 1,15 ευρώ μετά το reverse split είναι εύλογο για τους νέους επενδυτές να αποτελεί ευκαιρία.
Το bankingnews έχει διαχωρίσει τα δεδομένα έγκαιρα, οι παλαιοί μέτοχοι αφανίστηκαν αλλά για τους νέους μετόχους είναι μεγάλη ευκαιρία.
Η Πειραιώς ουσιαστικά μηδένισε την αξία της και με τα νέα κεφάλαια που θα προσθέσει θα έχει αποτίμηση 0,29 – 0,30 τιμή προς λογιστική αξία P/BV.
Γνωρίζοντας ότι η μετοχή θα ανακάμψει είναι εύλογο να υπάρχουν για τα 430 εκατ που αφορούν ξένους επενδυτές…. μεγάλες προσφορές που ωστόσο λειτουργούν τεχνικά.
Όσο μεγαλύτερη είναι η υπερκάλυψη τόσο περισσότερες είναι οι προσφορές που υποβάλλουν οι επενδυτές γνωρίζοντας π.χ. ότι για να αποκτήσουν 10 εκατ μετοχές Χ 1,15 ευρώ = 11,5 εκατ ευρώ θα πρέπει να υποβάλλουν προσφορές 160 ή 180 εκατ ευρώ.
Δηλαδή προσφέρουν 160 εκατ ευρώ για να επενδύσουν πραγματικά 11,5 εκατ ευρώ ή 10 εκατ μετοχές.
Η υπερκάλυψη λοιπόν σε αυτή την περίπτωση λειτουργεί με συντελεστή το ποσοστό υπερκάλυψης… ως γεωμετρική πρόοδος.

Η μετοχή δομή της τράπεζας Πειραιώς μετά την αύξηση κεφαλαίου θα ισχύσει ο πίνακας όπου το ΤΧΣ θα έχει 27%
Peiraisssss_1_3.png
Peiraisos_2_BN_3.png

Trapezes_APOTIMHSH_BN_1.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης