Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οι τραπεζίτες ενοχλημένοι… από την ΤτΕ για bad bank, νέα NPEs – Γιατί η κυβέρνηση έστειλε επιστολή στην Standard and Poor’s;

Οι τραπεζίτες ενοχλημένοι… από την ΤτΕ για bad bank, νέα NPEs – Γιατί η κυβέρνηση έστειλε επιστολή στην Standard and Poor’s;
Δυσφορία κυβέρνησης και τραπεζιτών για ορισμένες εκτιμήσεις της ΤτΕ
Σχετικά Άρθρα

Ενοχλημένοι εμφανίζονται οι έλληνες τραπεζίτες με την στάση που κρατάει η Τράπεζα της Ελλάδος τόσο για τα ζητήματα της bad bank όσο και για τα νέα NPEs.
Με βάση πληροφορίες οι τραπεζίτες έχουν επικοινωνήσει στην κυβέρνηση, ότι δεν υιοθετούν, ούτε αντιλαμβάνονται τον λόγω ύπαρξης της bad bank, της κακής τράπεζας άπαξ και έχει αποφασιστεί από όλες τις τράπεζες να υιοθετήσουν τον Ηρακλή 2.
Ο Ηρακλής 1 με τις κρατικές εγγυήσεις κρίθηκε αποτελεσματικός, απέδωσε, έγινε αποδεκτός από την επενδυτική κοινότητα, όπως απέδειξε και η περίπτωση της Πειραιώς που υιοθετήθηκε το sunrise το πρόγραμμα ανατολή.
Οι θεσμοί και ειδικά ο εποπτικός μηχανισμός των τραπεζών ο SSM επίσης θεωρούν τον Ηρακλή 2 πλέον την καλύτερη λύση για την αποτελεσματική μείωση των NPEs.
Οι τραπεζίτες θεωρούν ότι υιοθετώντας την λύση Ηρακλής και συντηρώντας παράλληλα και μια άλλη λύση τύπου bad bank που δεν είναι συμφέρουσα για τους μετόχους αλλά και το ελληνικό δημόσιο… διαμορφώνεται μια θολή εικόνα υψηλής αβεβαιότητας που επιφέρει πλήγμα στις μετοχές και συνολικά στην εικόνα των τραπεζών.

Δυσφορία και για τα νέα NPEs

Οι έλληνες τραπεζίτες έχουν υποστηρίξει ότι τα νέα NPEs, δηλαδή τα προβληματικά ανοίγματα που έχουν δημιουργηθεί εν μέσω της πανδημίας του κορωνοιού θα είναι τελικά σε ένα εύρος μεταξύ 3,5 με 4,5 δισεκ. ευρώ.
Π.χ. υπάρχουν τράπεζες που τα νέα NPEs τους είναι 600 εκατ ευρώ.
Ωστόσο η Τράπεζα της Ελλάδος έχει ουκ ολίγες φορές αναφέρει ότι τα νέα NPEs θα ανέλθουν στα 10 δισεκ. ευρώ εκτίμηση που ουδέποτε έχει υποστηριχθεί από τις ελληνικές τράπεζες.
Επίσης κάποια στιγμή η ΤτΕ που δεν είναι εποπτική αρχή των μεγάλων συστημικών τραπεζών είχε αναφέρει ότι οι εκτιμήσεις αυτές είναι κατόπιν συνεννόησης με τις ελληνικές τράπεζες αλλά ουδέποτε έχουν προβεί σε τέτοιες εκτιμήσεις οι έλληνες τραπεζίτες.

Σύγκρουση και με την κυβέρνηση – Γιατί εστάλη επιστολή στην Standard and Poor’s

Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι η Τράπεζα της Ελλάδος στο πλαίσιο ενημέρωσης των οίκων αξιολόγησης αναφέρεται στην λύση της bad bank η οποία ούτε έχει υιοθετηθεί από τις τράπεζες, ούτε έχει γίνει αποδεκτή από την αγορά αλλά και τους θεσμούς.
Οπότε δημιουργείται σύγχυση με το θέμα.
Μάλιστα το υπουργείο Οικονομικών έστειλε επιστολή στην Standard and Poor’s στον αμερικανικό οίκο αξιολόγησης τονίζοντας ότι δεν υφίσταται η πρόταση της bad bank.
Στην επιστολή αναφέρεται ότι θα ήταν σκόπιμο οι οίκοι αξιολόγησης να λαμβάνουν πληροφόρηση όχι μόνο από την Τράπεζα της Ελλάδος αλλά και το αρμόδιο υπουργείο οικονομικών.

Που στηρίζεται ο Γιάννης Στουρνάρας της ΤτΕ;

Η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος έως σήμερα δεν έχει αποδειχθεί σωστή στις προβλέψεις τουλάχιστον για ορισμένα ζητήματα καίριας σημασίας.
Να θυμίσουμε τις προτάσεις του διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα ο οποίος επί εποχής ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι η Ελλάδα πρέπει να υιοθετήσει Προληπτική Πιστωτική Γραμμή;
Να θυμίσουμε τις αναφορές Στουρνάρα ότι δεν θα καταφέρει να βγει στις αγορές;
Όμως ακόμη και στην περίοδο της κυβέρνησης της ΝΔ, οι προβλέψεις της ΤτΕ υπήρξαν ατυχείς.
Ο Γιάννης Στουρνάρας δεν είχε προτρέψει την Ελλάδα να υιοθετήσει τα κεφάλαια του ESM για την υγεία – πριν το Ταμείο Ανάκαμψης – που ουσιαστικά θα επρόκειτο για προληπτική πιστωτική γραμμή ECCL;
Να θυμηθούμε τις προβλέψεις της ΤτΕ για την πορεία της ύφεσης της ελληνικής οικονομίας το 2020…μετά από 5 αναθεωρήσεις… τελικά έξω έπεσε.
Να θυμηθούμε τις προτάσεις της ΤτΕ για την μείωση των NPEs, η μεν πρώτη απορρίφθηκε απευθείας από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και η δεύτερη λύση απορρίφθηκε απευθείας από τις ελληνικές τράπεζες που δεν την υιοθέτησαν.
Που στηρίζεται λοιπόν ο Γιάννης Στουρνάρας;
Στηρίζεται στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη;
Η απάντηση είναι όχι.
Τον υποστηρίζει ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης… οπότε και ο οικονομικός σύμβουλος θα πρέπει να συμβουλέψει τον διοικητή της ΤτΕ να είναι πιο προσεκτικός από εδώ και πέρα στις προβλέψεις του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης