Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ετοιμαστείτε για χοντρό παιχνίδι στις ελληνικές τράπεζες με Great Reset – Έρχονται αυξήσεις 6 δισ και με έκπληξη την τελευταία…

Ετοιμαστείτε για χοντρό παιχνίδι στις ελληνικές τράπεζες με Great Reset – Έρχονται αυξήσεις 6 δισ και με έκπληξη την τελευταία…
Πως σχεδιάζουν οι ελληνικές τράπεζες να πραγματοποιήσουν την μεγάλη επαναφορά, το Great Reset;
Σχετικά Άρθρα

Ετοιμαστείτε για χοντρό παιχνίδι στις ελληνικές τράπεζες, με τελική κατάληξη το Great Reset δηλαδή την μεγάλη επαναφορά.
Θα παρουσιάσουμε ένα σενάριο που θα λάβει χώρα εντός 12 μηνών και το οποίο έχει πιθανότητες επιβεβαίωσης υψηλότερο του αναμενομένου…
Οι τράπεζες βλέπουν ότι χωρίς νέα κεφάλαια δεν θα μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη της Ελλάδος.
Βλέπουν επίσης ότι λόγω της εξόδου από τους ισολογισμούς 50-60 δισεκ. NPEs τα έντοκα έσοδα από τόκους θα μειωθούν κατά 500 με 600 εκατ.
Οι τράπεζες βλέπουν ότι πρέπει να πάρουν σημαντικά μέτρα αναδιάταξης των ισολογισμών τους με στόχο νέα δάνεια, εξαγορές στο εξωτερικό και γενικώς αναδιάρθρωση κεφαλαίων με μείωση DTC αναναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης.
Στο χοντρό παιχνίδι που στήνεται θα συμβούν τα εξής

1)Η Alpha bank θα υλοποιήσει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 1,5 δισεκ. ευρώ και θα ενισχύσει σημαντικά τα κεφάλαια της, θα μηδενίσει τα NPEs και θα μειώσει την αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση DTC κάτω του 2% θα είναι μακράν η πιο εξυγιασμένη τράπεζα στην Ελλάδα από όλες τις πλευρές.

2)Θα προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου η Εθνική τράπεζα επίσης 1,5 δισεκ. ευρώ με στόχο όχι την εξυγίανση των NPEs που θα έχει συντελεστεί αλλά για να μπορέσει να ακολουθήσει μια πολιτική ανάπτυξης και ταυτόχρονα να μειώσει το DTC την αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση που φθάνει τα 4,6 δισεκ. σε σύνολο 5 δισεκ. κεφαλαίων.
Για να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός αυτός θα προηγηθεί placement δηλαδή διάθεση του 20% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που ελέγχει το 40,3% της Εθνικής τράπεζας.

3)Η προτελευταία τράπεζα που θα υλοποιήσει αύξηση κεφαλαίου θα είναι η Eurobank κάποια στιγμή μετά τα μέσα του 2022, όταν όλες οι άλλες τράπεζες θα έχουν υλοποιήσει τους σχεδιασμούς τους.
Η Eurobank θα μπορούσε να υλοποιήσει αύξηση 2 δισεκ. ευρώ.
Ωστόσο θα προηγηθεί η πώληση του 11% της Eurobank από το Fairfax τον βασικό μέτοχο με ποσοστό 31,4% και με τα κεφάλαια που θα συγκεντρώσει θα συμμετάσχει στην νέα αύξηση κεφαλαίου.
Η Eurobank με την αύξηση των 2 δισεκ. ευρώ θα μειώσει το DTC την αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση 1,2 δισεκ. και από 4 δισεκ. θα έχει μειωθεί στα 2,8 με 2,5 δισεκ. ευρώ.

4)Η μεγάλη έκπληξη θα είναι η τελευταία τράπεζα που θα υλοποιήσει αύξηση κεφαλαίου και εκτιμούμε ότι θα είναι… ξανά… η τράπεζα Πειραιώς, θα υλοποιήσει μια κανονική αύξηση κεφαλαίου, θα μειώσει περαιτέρω το DTC την αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση από 3,7 σε κάτω από 3 δισεκ.

Τι θα έχει επιτευχθεί με όλες αυτές τις κινήσεις;

Α)Όλες οι τράπεζες θα υλοποιήσουν αύξηση κεφαλαίου υπολογιζόμενου ύψους 6 δισεκ. ευρώ

Β)Όλες οι τράπεζες θα προσθέσουν τουλάχιστον 5-7 δισεκ. στην χρηματιστηριακή τους αξία μετά τις αυξήσεις κεφαλαίου.
Με τις αυξήσεις κεφαλαίου θα βρεθεί η χρηματιστηριακή αξία των ελληνικών τραπεζών στα 15 δισεκ. από 9,2 δισεκ. της τρέχουσας περιόδου.
Οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν από 3,5 έως 4 δισεκ. χρηματιστηριακή αξία σε εύλογο βάθος χρόνου.

Γ)Όλες οι τράπεζες θα αναβαθμιστούν στους δείκτες της Morgan Stanley Capital International.

Δ)Με την ολοκλήρωση όλων αυτών των κινήσεων η Morgan Stanley Capital International θα αναβαθμίσει την Ελληνική χρηματιστηριακή αγορά σε ώριμη - ανεπτυγμένη από αναδυόμενη, σε development από emerging market με εκτιμώμενες εισροές στην Ελλάδα άνω των 1,2 εκατ με 1,5 δισεκ. ευρώ και εκτιμώμενες εκροές άνω των 800 εκατ ευρώ.

E)Όλες οι ελληνικές τράπεζες θα μειώσουν κατά 1 δισεκ. σε μέσους όρους το DTC την αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση και από 15,4 δισεκ. θα μειωθεί στα 10 με 11 δισεκ. ευρώ αυτή θα είναι μια μεγάλη χρηματιστηριακή κίνηση.

Στ)Όλες οι τράπεζες στην Ελλάδα θα έχουν NPEs ratio περίπου 3% με 5% δηλαδή ακριβώς στον μέσο όρο της ευρωζώνης.
Οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν πραγματοποιήσει την μεγάλη επαναφορά, το Great Reset.

Ζ)Όλες οι τράπεζες σε 12 μήνες από σήμερα θα έχουν δει να μηδενίζεται ή να μειώνεται το ποσοστό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Να τονίσουμε ότι το ΤΧΣ κατέχει σήμερα το 40,3% της Εθνικής τράπεζας, το 27% της Πειραιώς, το 10,98% της Alpha bank και το 1,4% της Eurobank.
Σε βάθος 12 μηνών το 1,4% του ΤΧΣ στην Eurobank θα είναι μηδέν
Σε βάθος 12 μηνών το 40,3% του ΤΧΣ στην Εθνική τράπεζα θα είναι 20%
Σε βάθος 12 μηνών το 27% του ΤΧΣ στην Πειραιώς θα είναι 27%
Σε βάθος 12 μηνών το 10,98% του ΤΧΣ στην Alpha bank θα είναι 5% ή μηδέν.
Trapezzzz2_2.png

NBGALPAHHA_3.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης