Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τι συμβαίνει με το Frontier 6,1 δισ της Εθνικής; - Γιατί καθυστερεί, που εμπλέκεται το ΤΧΣ και ο Πρόεδρος της τράπεζας;

Τι συμβαίνει με το Frontier 6,1 δισ της Εθνικής; - Γιατί καθυστερεί, που εμπλέκεται το ΤΧΣ και ο Πρόεδρος της τράπεζας;
Τι συμβαίνει και καθυστερεί η διαδικασία και ο σύμβουλος της Εθνικής η Morgan Stanley αδυνατεί να προτείνει τον τελικό πλειοδότη;
Σχετικά Άρθρα

Τι συμβαίνει με την τιτλοποίηση Frontier ύψους 6,1 δισεκ. προβληματικών κυρίως στεγαστικών δανείων της Εθνικής τράπεζας που έχει προσελκύσει όλες τις μεγάλες εταιρίες διαχείρισης NPEs;
Τι συμβαίνει και καθυστερεί η διαδικασία και ο σύμβουλος της Εθνικής η Morgan Stanley αδυνατεί να προτείνει τον τελικό πλειοδότη;
Που εμπλέκεται το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας το οποίο ως βασικός μέτοχος με 40,3% συμμετέχει ενεργά στο διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής τράπεζας;
Που εμπλέκεται ο απερχόμενος Πρόεδρος της Εθνικής Κώστας Μιχαηλίδης ο οποίος έχει εμπλακεί στην διαδικασία;

Απαντήσεις

Η τιτλοποίηση Frontier 6,1 δισεκ. προβληματικών κυρίως στεγαστικών δανείων – αφορά σχεδόν 90 χιλιάδες δάνεια – έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον 4 μεγάλων εταιριών διαχείρισης προβληματικών δανείων.
Της Intrum (Πειραιώς), την Cepal (Alpha bank -DK), την doValue (Eurobank) με το σχήμα Fortress και Bain Capital και την Qualco.
Οι προσφορές που υποβλήθηκαν κινήθηκαν πέριξ των 165 εκατ με μικρές διαφορές ως προς το τίμημα αλλά μεγάλες διαφορές ως προς τις παραμέτρους.
Ένα βασικό πρόβλημα είναι ότι δεν είχαν προκαθοριστεί οι παράμετροι και κάθε προσφορά έχει διαφορετικές παραδοχές που αποκλίνουν σημαντικά.
Ως προς τα τιμήματα, κινούνται πέριξ των 165 εκατ με Intrum, Cepal και doValue με το σχήμα Fortress και Bain Capital να αποκλίνουν μόλις 8 εκατ.
Ωστόσο και η προσφορά της Qualco έχει πολύ ενδιαφέρουσες παραμέτρους.
Η Morgan Stanley ως σύμβουλος της Εθνικής για την τιτλοποίηση έχει παρουσιάσει 4 διαφορετικές προτάσεις στην διοίκηση της τράπεζας και η αξιολόγηση σίγουρα δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Ασκούν πίεση το ΤΧΣ και ο Πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ως βασικός μέτοχος με ποσοστό 40,3% και με ρόλο στο διοικητικό συμβούλιο πιέζει την Εθνική ώστε να αξιολογήσει με μεγάλη προσοχή τις προσφορές.
Μάλιστα στις 23 Ιουνίου το ζήτημα αυτό εξετάστηκε από το ΤΧΣ.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο Πρόεδρος της Εθνικής ο Κώστας Μιχαηλίδης που αναφέρει ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί καμία από τις 4 δεσμευτικές προσφορές.

Τι θα κερδίσει η Εθνική Τράπεζα;

Όπως έχει αναλυθεί η τιτλοποίηση Frontier 6,1 δισεκ. ευρώ NPEs μπορεί να είναι η πρώτη τιτλοποίηση τράπεζας που μπορεί να έχει και οριακά θετικό κεφαλαιακό όφελος για την Εθνική έναντι όλων των άλλων τιτλοποιήσεων που επέφεραν κεφαλαιακές ζημίες.
Για την Εθνική η συναλλαγή είναι ξεκάθαρα θετική.
Χρονικά ωστόσο δεν θα κλείσει άμεσα, αν και αυτό θα ήθελε η Εθνική μπορεί να φθάσουμε μέσα Ιουλίου 2021 ώστε να έχουμε μια πρώτη σαφή εικόνα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης