Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Πέτυχε η αύξηση των 800 εκατ της Alpha - Κλείδωσε το 1 στοχεύει στο 1,05 ευρώ - Στα 1,45 δισ οι προσφορές, υπερκάλυψη 1,8 φορές

Πέτυχε η αύξηση των 800 εκατ της Alpha - Κλείδωσε το 1 στοχεύει στο 1,05 ευρώ - Στα 1,45 δισ οι προσφορές, υπερκάλυψη 1,8 φορές
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το παράταιρο πείραμα της Alpha bank ως προς την διαδικασία της αύξησης είναι επιτυχημένο και αυτό αποδεικνύει ότι η Alpha bank καταφέρνει να συγκεντρώνει κεφάλαια σε πολύ καλή τιμή, λαμβάνοντας ψήφο εμπιστοσύνης από τους επενδυτές. 
Σχετικά Άρθρα

Η Alpha bank συγκέντρωσε τα 800 εκατ της αύξησης κεφαλαίου και η προσπάθεια της διοίκησης Ψάλτη μπορεί να χαρακτηριστεί πλήρως επιτυχημένη για τους εξής βασικούς λόγους

1)Είναι η πρώτη αύξηση κεφαλαίου εδώ και πολλά χρόνια που πραγματοποιείται με ελάχιστο discount σε σχέση με την τρέχουσα χρηματιστηριακή τιμή.
Η Alpha bank κατάφερε και κλείδωσε το 1 ευρώ και προσβλέπει στο 1,05 ευρώ τιμή αύξησης κεφαλαίου που μεταφράζεται σε 10-11% discount σε σχέση με τα 1,12 ευρώ της μετοχής στο ταμπλό του χρηματιστηρίου.
Η εξέλιξη αυτή θεωρείται μεγάλη επιτυχία εάν ληφθεί υπόψη ότι η μετοχή προ της αύξησης είχε υποχωρήσει έως τα 0,86 ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι η Alpha bank καθόρισε μόνο την μέγιστη τιμή της αύξησης κεφαλαίου τα 1,20 ευρώ.
Αξίζει να αναφερθεί ότι το bankingnews παρουσίασε και προέβλεψε τις εξελίξεις με πολύ μεγάλη ακρίβεια ειδικά ως προς το πιο αξιόλογο σκέλος της όλης διαδικασίας την τιμή της αύξησης κεφαλαίου κόντρα σχεδόν σε όλα τα δημοσιεύματα και αναφορές. 

2)Αν και δεν ήταν στόχος η υπερκάλυψη, τελικώς η ιδιωτική τοποθέτηση έφθασε στα 1,45 δισεκ. ευρώ που μεταφράζεται σε 1,8 φορές υπερκάλυψη έναντι του επιδιωκόμενου στόχου τα 800 εκατ ευρώ.

3)Η Alpha bank συγκέντρωσε επιτυχώς τα 800 εκατ ευρώ και έτσι καταφέρνει και την εξυγίανση του ισολογισμού της να ολοκληρώσει και να υλοποιήσει τον αναπτυξιακό της προγραμματισμό.
Πλέον για το 2021 η Alpha bank συγκεντρώνει 5,4 δισεκ. σε κεφάλαια και για το 2022 περί τα 5,7 δισεκ. ευρώ.

4)Οι νέες μετοχές που θα εκδοθούν στο βασικό σενάριο με τιμή 1 ευρώ αύξησης θα είναι 800 εκατ μετοχές ή συνολικά μαζί με τις παλαιές 2,34 δισεκ. μετοχές.
Με βάση τις τρέχουσες αποτιμήσεις η κεφαλαιοποίηση της Alpha bank θα διαμορφωθεί στα 2,57 δισεκ. ευρώ εξέλιξη που θα την κατατάξει στην δεύτερη θέση των χρηματιστηριακών αποτιμήσεων πίσω από την Eurobank που βρίσκεται στα 3,2 δισεκ.
Με αποτίμηση 2,57 δισεκ. η Alpha bank εμφανίζει P/BV με κεφάλαια 5,4 δισεκ. = 0,47

Πως θα κινηθεί η μετοχή της Alpha bank μετά την αύξηση κεφαλαίου;

Ένα πολύ ενδιαφέρον ερώτημα είναι πως θα κινηθεί η μετοχή της Alpha bank μετά την αύξηση κεφαλαίου.
Το πιθανότερο σενάριο είναι υποθέτοντας ότι η τιμή της αύξησης θα είναι μεταξύ 1 με 1,05 ευρώ οριακά να υποχωρήσει η μετοχή στο χρηματιστήριο από 1,12 στα 1,05 ευρώ αλλά στην συνέχεια να ανακάμψει προς την ζώνη των 1,20 ευρώ.
Τα 1,20 ευρώ συνεπάγονται κεφαλαιοποίηση 2,8 δισεκ. ευρώ.

Ποιοι συμμετείχαν στην αύξηση κεφαλαίου;

  • Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με ποσοστό 10,94% θα συμμετάσχει πλήρως
  • Ο Paulson με ποσοστό 5,6% επίσης θα συμμετάσχει πλήρως
  • Υπάρχουν πληροφορίες ότι θα συμμετάσχει το μεγαλύτερο ασφαλιστικό ταμείο – pension fund της Ιαπωνίας με στόχο να αποκτήσει 2% με 3%.
  • Επίσης θα συμμετάσχει ένα μεγάλο Ταμείο από τον Νότια Κορέα.
  • Το Vanguard Group με 3,5% θα συμμετάσχει
  • Το Norges Bank Investment Management με 3,2% επίσης θα συμμετάσχει.
  • Το Capital με ποσοστό 3% επίσης θα συμμετάσχει
  • Η Schoders θα συμμετάσχει διατηρώντας ποσοστό περίπου 5%.
  • Η Blackrock με 3% επίσης θα συμμετάσχει
  • Η Amundi με 2% επίσης θα συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου
  • Το ΕΦΚΑ με ποσοστό 2% επίσης θα συμμετάσχει
  • Η Somerset Capital Management με 1,8% θα συμμετάσχει
  • Επίσης επενδυτικές θέσεις θα διατηρήσουν η Odey Asset Management, η Charles Schwab, η Dimensional Fund, η RBC Global, η Baring Asset Management, η Russell Investment κ.α.

Θα συμμετάσχει η Reggeborgh;

Επειδή αναφέρεται ότι θα συμμετάσχει η Reggeborgh στην αύξηση κεφαλαίου, δήθεν για να λαμβάνει με καλύτερους όρους εγγυητικές, βρίσκουμε το επιχείρημα αυτό φαιδρό.
Η ολλανδική Reggeborgh εάν συμμετάσχει δεν θα πάρει πάνω από το 1,5% ποσοστό άνευ ουσίας όταν υπάρχουν ήδη 12-14 ξένοι μέτοχοι που ήδη ξεπερνούν αυτό το ποσοστό.

Συμπέρασμα

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το παράταιρο πείραμα της Alpha bank ως προς την διαδικασία της αύξησης είναι επιτυχημένο και αυτό αποδεικνύει ότι η Alpha bank καταφέρνει να συγκεντρώνει κεφάλαια σε πολύ καλή τιμή, λαμβάνοντας ψήφο εμπιστοσύνης από τους επενδυτές. 
Η τιμή της αύξησης στο 1 ευρώ ή 1 με 1,05 ευρώ καθιστά την διαδικασία επιτυχημένη και αυτό πρέπει να πιστωθεί στην διοίκηση Ψάλτη.
Χωρίς να μηδενιστεί το μετοχικό κεφάλαιο και χωρίς να πριμοδοτηθεί κανείς επενδυτής… η Alpha bank διασφάλισε όλους τους παλαιούς μετόχους δίνοντας το δικαίωμα της ίσης συμμετοχής.
Η αύξηση κεφαλαίου ήταν επιτυχημένη όχι γιατί καλύφθηκε αλλά γιατί η διαδικασία που ακολουθήθηκε ήταν υψηλού ρίσκου αλλά αποδείχθηκε επιτυχημένη.
Η Alpha bank θα είναι η δεύτερη τράπεζα βάσει αποτιμήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο από την 4η θέση που βρισκόταν.
Σίγουρα στην Alpha bank αισθάνονται μεγάλη ικανοποίηση για την εξέλιξη της όλης διαδικασίας πέτυχαν όλους τους στόχους που είχαν θέσει...
Alphaaaaaa2_3.png

Alphhaaaaa4_2.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης