Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Όλα τα μυστικά του deal Εθνικής και doValue για το Frontier – Στα 165 εκατ το τίμημα, οι όροι, τα κίνητρα και οι λόγοι της απόφασης

Όλα τα μυστικά του deal Εθνικής και doValue για το Frontier – Στα 165 εκατ το τίμημα, οι όροι, τα κίνητρα και οι λόγοι της απόφασης
Οι εξελίξεις δικαιώνουν πλήρως τις πληροφορίες του bankingnews που εδώ και πολλές εβδομάδες φωτογραφίζει την doValue ως τελικό νικητή στην τιτλοποίηση Frontier.
Σχετικά Άρθρα

Η τιτλοποίηση Frontier ύψους 5,7 δισεκ. ή συνολικά 6 δισεκ. προβληματικών στεγαστικών δανείων της Εθνικής τράπεζας μεταβιβάστηκε και επίσημα στην doValue ή κατά το ορθότερο στο σχήμα doValue, Bain Capital και Fortress.
Εάν διερωτάστε γιατί η ιταλική doValue με την ελληνική δραστηριότητα της doValue Greece συνεργάζεται με τα αμερικανικά fund Bain και Fortress η απάντηση είναι απλή… η Bain Capital και η Fortress είναι βασικοί μέτοχοι στην doValue Ιταλίας.
Η Εθνική επέλεξε την doValue από τις 4 προσφορές που είχαν υποβληθεί από doValue, Intrum, Cepal και Qualco.
Οι εξελίξεις δικαιώνουν πλήρως τις πληροφορίες του bankingnews που εδώ και πολλές εβδομάδες φωτογραφίζει την doValue ως τελικό νικητή στην τιτλοποίηση Frontier.

Ποια είναι τα βασικά στοιχεία που οδήγησαν την Εθνική να επιλέξει την doValue;

Οι βασικοί λόγοι που οδήγησαν την Εθνική τράπεζα να επιλέξει το σχήμα της doValue, Bain Capital και Fortress είναι οι εξής

1)Το τίμημα ήταν 165 εκατ ευρώ.
Αν και υπήρχε και τίμημα περίπου 4-5 εκατ υψηλότερο, ωστόσο η Εθνική συνυπολόγισε και άλλες παραμέτρους.

2)Για την Εθνική τράπεζα είχε μεγάλη σημασία ποια εταιρία διαχείρισης προβληματικών δανείων θα αναλάμβανε ένα τόσο ευαίσθητο χαρτοφυλάκιο καθώς περιλαμβάνονται χιλιάδες στεγαστικά προβληματικά δάνεια.
Μέτρησε η γνώση και η διαδρομή του Θεόδωρου Καλαντώνη του εκτελεστικού Προέδρου της doValue ο οποίος έχοντας μεγάλη εμπειρία στα στεγαστικά έπεισε την διοίκηση της Εθνικής.

3)Ένα στοιχείο που πρέπει να αξιολογηθεί είναι ότι τα βασικά στελέχη της Εθνικής τράπεζας ήθελαν την doValue ως βασικό συνεργάτη στην διαχείριση αυτής τη μεγάλης τιτλοποίησης περίπου 6 δισεκ. στεγαστικών NPEs.
Είχαν υπάρξει συναντήσεις μεταξύ της doValue και της Εθνικής και το κλίμα που καταγραφόταν εδώ και εβδομάδες ήταν πολύ θετικό.

4)Η doValue δεσμεύτηκε ότι θα βοηθήσει και την Εθνική τράπεζα στην εθελουσία έξοδο που ετοιμάζει.
Με αφορμή την τιτλοποίηση Frontier για την οποία θα εκδοθούν 2,5 δισεκ. senior bond και 500 εκατ mezzanine bond η Εθνική τράπεζα θα προχωρήσει σε εθελουσία 700-900 ατόμων.
Η doValue θα μπορούσε να πάρει 150 εργαζομένους – τουλάχιστον – αλλά ακόμη και εάν αρνηθούν θα πληρώσει ως συμμετοχή σε αυτή την εθελουσία κατά μια έννοια.

5)Για την doValue το deal με την Εθνική συμβάλλει στην αύξηση των υπό διαχείριση NPEs από 27 σε 33 δισεκ. ευρώ.
Τον Σεπτέμβριο θα προχωρήσει και η πώληση των NPEs της PQH περίπου άλλα 5 δισεκ. τα οποία θα επιδιώξει να αποκτήσει – ξανά – η doValue.
Δυνητικά θα φθάσει στα 40 δισεκ. ευρώ NPEs θα είναι η μεγαλύτερη εταιρία διαχείρισης προβληματικών δανείων στην Ελλάδα.

To κέρδος;

6)Το gross value του deal ή κατά το ορθότερο το μεικτό κέρδος υπολογίζεται σε 280 με 300 εκατ ευρώ.
Ωστόσο το τελικό καθαρό κέρδος για την doValue είναι 50 εκατ σε ένα θετικό σενάριο.
Πλήρωσε σχετικά ακριβά την τιτλοποίηση.

7)Τα 165 εκατ του τιμήματος πως κατανέμονται;
Υπολογίζεται ότι 60 εκατ θα εισφέρει η Bain Capital, άλλα 60 εκατ η Fortress και doValue περίπου 45 εκατ προφανώς και υφίσταται τραπεζικός δανεισμός για το deal αυτό.

8)Για την Εθνική τράπεζα είναι ένα θετικό deal γιατί είναι κεφαλαιακά ουδέτερο, ίσως και οριακά θετικό… θα πρόκειται για την πρώτη τιτλοποίηση στην Ελλάδα που δεν έχει επίδραση στα κεφάλαια.
Η διοίκηση Μυλωνά και η ομάδα που αξιολόγησε την τιτλοποίηση έκαναν καλή δουλειά διασφαλίζοντας πλήρως τα συμφέροντα της Εθνικής τράπεζας.

9)Η επιστολή της Intrum προς το διοικητικό συμβούλιο τς Εθνικής δεν κατανοήσαμε τι σκοπιμότητα εξυπηρετούσε, μάλλον λειτούργησε αρνητικά παρά θετικά. 
Υπήρξαν και άλλες παρεμβάσεις που ωστόσο δεν είναι ακόμη της παρούσης να αποκαλυφθούν.

Συμπέρασμα

Για την Εθνική η πώληση της τιτλοποίησης Frontier είναι ένα καλό deal που θα έχει και χρηματιστηριακό ενδιαφέρον.
Για την doValue ήταν ένα ακριβό αλλά στρατηγικού ενδιαφέροντος deal που την καθιστά την μεγαλύτερη εταιρία διαχείρισης NPEs στην Ελλάδα.
Υπάρχουν και άλλα… ωστόσο έχουμε υποσχεθεί ότι δεν θα τα γράψουμε όλα για το Frontier τουλάχιστον σε αυτή την φάση.
Προφανώς υπάρχουν και άλλα καλά αλλά και λιγότερο… καλά σημεία της συμφωνίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης