Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η Εθνική τράπεζα, ούτε σχέδιο έχει να εξαγοράσει μέρος της τράπεζας Κύπρου, ούτε να προχωρήσει σε ΑΜΚ 1 με 1,5 δισ

Η Εθνική τράπεζα, ούτε σχέδιο έχει να εξαγοράσει μέρος της τράπεζας Κύπρου, ούτε να προχωρήσει σε ΑΜΚ 1 με 1,5 δισ
Επί της ουσίας δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί αύξηση πριν το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δεν πραγματοποιήσει placement τουλάχιστον το 20% των μετοχών, εξέλιξη που δεν αναμένεται πριν από τα μέσα του 2022.
Σχετικά Άρθρα

Η Εθνική τράπεζα, παρά τις κατά καιρούς φήμες, ούτε σχεδιάζει να εξαγοράσει ποσοστό στην Τράπεζα Κύπρου, ούτε έχει επεξεργαστεί πλάνο για αύξηση κεφαλαίου 1 με 1,5 δισεκ. ευρώ.
Το τελευταίο διάστημα έχουν επανέλθει σενάρια που φέρουν την Εθνική τράπεζα που διαθέτει 81 δισεκ. ενεργητικό και 5,49 δισεκ. κεφάλαια και εμφάνισε κέρδη 575 εκατ στο α΄ 6μηνο του 2021 να εξετάζει την επέκταση στο εξωτερικό – παρά τις αντίθετες αναφορές της διοίκησης Μυλωνά -.
Μάλιστα έχει αναφερθεί ως στόχος η Τράπεζα Κύπρου η οποία διαθέτει 24,2 δισεκ. ενεργητικό και 1,82 δισεκ. κεφάλαια με 16,8 δισεκ. καταθέσεις.
Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η Εθνική άπαξ και έκλεισε ουσιαστικά την δραστηριότητα της στην Κύπρο – παρ΄ ότι είχε ενδιαφέρον για να εξαγοραστεί η θυγατρική η διοίκηση αποφάσισε να την κλείσει αντί να την πουλήσει – θα επιδίωκε να ακολουθήσει το μοντέλο της Eurobank που απέκτησε το 12,6% της Ελληνικής Τράπεζας με προοπτική να φθάσει στο 20%.
Ωστόσο κάτι αντίστοιχο δεν φαίνεται να είναι ακριβές, ειδικά στην περίπτωση της Κύπρου που είναι και η μεγαλύτερη τράπεζα στην Κύπρο.
Να σημειωθεί ότι οι ελληνικές τράπεζες αποσυνδέθηκαν από την Κύπρο και οι Κυπριακές που δραστηριοποιούνταν στην Ελλάδα πουλήθηκαν στην τράπεζα Πειραιώς την εποχή της κρίσης χρέους της Ελλάδος και ακόμη βαρύνονται με αυτό το παρελθόν.
Συν τοις άλλοις η τράπεζα Κύπρου σε αυτή την χρονική φάση ακόμη εξυγιαίνεται αφού εμφανίζει οριακά κέρδη μόλις 1,15 εκατ το α΄ 6μηνο του 2021.
Υπό κάποιες προϋποθέσεις θα μπορούσε να κάνει νόημα μια στρατηγική συμμαχία της Εθνικής τράπεζας με την τράπεζα Κύπρου.
Με όρους ενεργητικού η Εθνική τράπεζα της Ελλάδος με 81 δισεκ. ενεργητικό έναντι της Κύπρου με 24,2 δισεκ. ενεργητικό είναι 3,3 φορές μεγαλύτερη και με όρους κεφαλαίων είναι 3 φορές μεγαλύτερη η Εθνική τράπεζα.
Πάντως κάποιος σχεδιασμός ή βλέψεις της Εθνικής στην Κύπρο δεν φαίνεται να υπάρχουν παρ΄ ότι έκλεισε την δραστηριότητα της…

Δεν υπάρχει πλάνο για αύξηση κεφαλαίου

Με 575 εκατ κέρδη το α΄ 6μηνο του 2021 και με την στήριξη των εκτάκτων κερδών από τις αρχές του 2020 σχεδόν κατά 2,2 δισεκ. μαζί με τα swaps και τα ομόλογα, η Εθνική τράπεζα κατάφερε να συγκεντρώσει κεφάλαια ώστε να υλοποιήσει την εξυγίανση της.
Οπότε για το ορατό μέλλον δεν σχεδιάζει αύξηση κεφαλαίου 1 με 1,5 δισεκ ευρώ.
Επί της ουσίας δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί αύξηση πριν το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δεν πραγματοποιήσει placement τουλάχιστον το 20% των μετοχών, εξέλιξη που δεν αναμένεται πριν από τα μέσα του 2022.
Το ΤΧΣ με ποσοστό 40,3% πιθανότητα θα μειώσει σε βάθος ετών το ποσοστό στην Εθνική σε 10% περίπου και αυτό θα το διατηρήσει έως την θεωρητική λήξη της θητείας του Ταμείου στο 2027 μετά την 5ετή παράταση που έχει λάβει.
Εάν η Eurobank υλοποιήσει αύξηση κεφαλαίου σε βάθος 16 με 20 μηνών αποκλείεται και η Εθνική τράπεζα να μην ακολουθήσει... οπότε ένας παράγοντας που θα μπορούσε να επιδράσει στους σχεδιασμούς της Εθνικής θα ήταν η Eurobank που αποτελεί σημείο αναφοράς με χρηματιστηριακούς όρους.

Σοβαρή υποσημείωση

Λόγω του placement που θα πραγματοποιηθεί κάποια στιγμή μέσα στο 2022 η μετοχή της Εθνικής τράπεζας έχει εγκλωβιστεί στην ζώνη των 2,40 με 2,50 ευρώ και η κεφαλαιοποίηση στα 2,24 δισεκ. ευρώ.
Παρά το ενεργητικό, τα κεφάλαια και τα κέρδη η Εθνική τράπεζα βρίσκεται στην 3η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Μετοχική σύνθεση της τράπεζας Κύπρου

KyproyBN.png

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης