Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Σε προχωρημένες συζητήσεις η Probank με επενδυτικό σχήμα και τράπεζα εκτός Ελλάδος για να καλύψουν μέρος της νέας κεφαλαιακής ενίσχυσης των 220 εκατ ευρώ – Λήγει η προθεσμία 28/9 και στόχος είναι να συγκεντρωθούν άνω των 100 εκατ

tags :
Σε προχωρημένες συζητήσεις η Probank με  επενδυτικό σχήμα και  τράπεζα εκτός Ελλάδος για να καλύψουν μέρος της νέας κεφαλαιακής ενίσχυσης των 220 εκατ ευρώ – Λήγει η προθεσμία 28/9 και στόχος είναι να συγκεντρωθούν άνω των 100 εκατ
Σε προχωρημένες ζητήσεις βρίσκεται η Probank με επενδυτικά σχήματα και τράπεζα εκτός Ελλάδος για να καλύψουν μέρος της νέας κεφαλαιακής ενίσχυσης των 220 εκατ ευρώ.
Σύμφωνα με ορισμένες πηγές η Probank στην προσπάθεια της να καλύψει το κεφαλαιακό κενό των 220 εκατ ευρώ μέσω ομολογιακών και διαβλέποντας ότι η συμμετοχή των παλαιών μετόχων παρά την καλή απόδοση που δίδεται 12% είναι χαμηλή έχει ξεκινήσει επαφές με 2 επενδυτικά σχήματα και ξένη τράπεζα ώστε να καλύψουν μέρος των 220 εκατ ευρώ.

Οι διαπραγματεύσεις είναι πολύ προχωρημένες και εκτιμάται ότι αν υπάρξει συμφωνία μεταξύ της Probank και των επενδυτικών σχημάτων θα ανακοινωθεί πολύ άμεσα καθώς στις 28 Σεπτεμβρίου λήγουν οι διαδικασίες άντλησης κεφαλαίων από την Probank μέσω των ομολογιακών 150 και 70 εκατ ευρώ με πιθανότητα να υπάρξει παράταση.
Το ομολογιακό των 150 εκατ φέρει ετήσια απόδοση 12% και μπορεί να φθάσει έως το 18% αν μέρος του ομολογιακού μετατραπεί σε μετοχές.
Η Probank από την αύξηση κεφαλαίου συγκέντρωσε 59,24 εκατ έναντι στόχου 106 εκατ ευρώ ενώ από το ομολογιακό ΜΟΔ που ολοκληρώνεται στις 28 Σεπτεμβρίου ύψους 150 εκατ εκτιμάται ότι θα συγκεντρώσει επιπλέον 50  εκατ.
Συνολικά δηλαδή διαθέτει 135 εκατ και συγκεντρώνοντας επιπλέον 50  εκατ θα φθάσει τα 185 εκατ ευρώ.
Η τράπεζα προχωράει και σε ομολογιακή έκδοση 71,6 εκατ με τιμή 0,80 ευρώ και με αναλογία 4,551 ομολογίες προς 10 μετοχές.
Να σημειωθεί ότι προ της αμκ είχε συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 2,14% ενώ μετά την αμκ και το ομολογιακό εφόσον καλυφθεί φθάνει το 6,77% ή 191 εκατ ενώ ο στόχος ήταν να διαθέτει 316 εκατ ευρώ. Χρειάζεται επιπλέον 180-200 εκατ ευρώ τουλάχιστον σε κεφάλαια.
Είναι προφανές ότι ακόμη και αν καλυφθεί το ομολογιακό που ολοκληρώνεται προς τα τέλη Σεπτεμβρίου η Probank θα συνεχίζει να αντιμετωπίζει κεφαλαιακό πρόβλημα.
Αν δεν ευοδωθεί η προσπάθεια για αναζήτηση στρατηγικού συμμάχου, - εξέλιξη που θα διαφανεί μέσα στις επόμενες μέρες -  η διοίκηση Δαμανάκη θα πρέπει να προχωρήσει σε ένα μεγάλο βήμα να επιχειρήσει deal με άλλη μικρή τράπεζα – υποψήφιοι υπάρχουν πολλοί – ώστε να καταθέσουν από κοινού αίτημα ανακεφαλαιοποίησης από το ΤΧΣ.
Αν η Probank καταθέσει αίτημα ανακεφαλαιοποίησης στο ΤΧΣ μόνη της θα πρέπει να λάβει την έγκριση βιωσιμότητας της ΤτΕ.
Επειδή τίποτε δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο η Probank θα αποκτήσει την βούλα της βιωσιμότητας αν εξαγοράσει άλλη τράπεζα ή συγχωνευθεί με άλλη.
Μετά το λογικό σενάριο συγχώνευσης με το ΤΤ που όμως προσκρούει σε εμπόδια δύο είναι τα εναλλακτικά σενάρια.
Η Probank να εξαγοράσει την Νέα Proton bank. Να σημειωθεί ότι αναλογικά οι δύο τράπεζες θα διαθέτουν περίπου τα ίδια κεφάλαια.
Η Νέα Proton bank 220 εκατ και η Probank 200 εκατ. Δηλαδή στο νέο σχήμα το dilution δεν θα είναι σημαντικά μεγάλο για τους παλαιούς μετόχους της Probank.
Άλλο εναλλακτικό σενάριο είναι η τριπλή συγχώνευση Attica bank, Probank και νέα Proton bank.
Και στις δύο περιπτώσεις θα προέκυπταν δύο βιώσιμα σχήματα – προφανώς η τριπλή συγχώνευση θα αντιμετωπιζόταν θετικότερα από την ΤτΕ.
Πρέπει να ειπωθεί ξεκάθαρα προς όλες τις μικρές τράπεζες και προς τις διοικήσεις τους που μπορεί να διαβάσουν το θέμα αυτό.
Μόνη μικρή τράπεζα να απευθυνθεί στο ΤΧΣ για να ανακεφαλαιοποιηθεί πρέπει να αποκλειστεί. Η ΤτΕ δεν πρόκειται να κρίνει βιώσιμη καμία  μικρή τράπεζα.
Η Probank είναι μια από τις ελάχιστες τράπεζες που δεν έκανε χρήση του νόμου Αλογοσκούφη και δεν έχει λάβει επίσης και ELA από την ΤτΕ και όλα αυτά αποτελούν ένδειξη ότι η τράπεζα προσπαθεί να κρατήσει την αυτοτέλεια της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης