Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Εθνική: Αύξηση κερδών στο 9μηνο - Δεν θα χρειαστεί ΑΜΚ έως τα μέσα του 2023 – Το ΤΧΣ θα πουλήσει το 20% με τιμή 3,50 ευρώ

Εθνική: Αύξηση κερδών στο 9μηνο - Δεν θα χρειαστεί ΑΜΚ έως τα μέσα του 2023 – Το ΤΧΣ θα πουλήσει το 20% με τιμή 3,50 ευρώ
Οι πληροφορίες του bankingnews που είναι 100% διασταυρωμένες και από πηγές που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης είναι ότι ο Μυλωνάς έχει την πλήρη υποστήριξη όλου του διοικητικού συμβουλίου και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας παρά τις κατά καιρούς… εντάσεις.
Σχετικά Άρθρα

Με την μετοχή να έχει ανακάμψει στα 2,70 ευρώ και την συνολική χρηματιστηριακή αξία στα 2,46 δισεκ. ευρώ η Εθνική τράπεζα έχει ισχυροποιήσει τον ρόλο της στο τραπεζικό σύστημα καθώς μετά την Eurobank θα είναι η επόμενη τράπεζα με μονοψήφιο αριθμό NPEs.
Ωστόσο παρά την βελτίωση της χρηματοοικονομικής της εικόνας η Εθνική (2,46 δισ) δεν έχει καταφέρει να ξεπεράσει σε αποτίμηση την Alpha bank (2,58 δισ)
Ταυτόχρονα ο Παύλος Μυλωνάς ισχυροποιείται στην τράπεζα, ο SSM έχει αναφέρει ότι δεν θα χρειαστεί αύξηση κεφαλαίου η Εθνική τους επόμενους 15-18 μήνες.
Κατά καιρούς κάποιοι για ιδιοτελείς λόγους αναφέρουν ότι ο Μυλωνάς φεύγει και άλλα τέτοια παράταιρα.
Οι πληροφορίες του bankingnews που είναι 100% διασταυρωμένες και από πηγές που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης είναι ότι ο Μυλωνάς έχει την πλήρη υποστήριξη όλου του διοικητικού συμβουλίου και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας παρά τις κατά καιρούς… εντάσεις.

Το ΤΧΣ θα πουλήσει το 20% της Εθνικής στα 3,5 ευρώ

Επίσης το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δεν θα προχωρήσει στην διάθεση του 20% των μετοχών της Εθνικής εάν δεν πληρείται μια προϋπόθεση να έχει ανακάμψει η μετοχή στην ζώνη των 3,5 ευρώ.
Δεν είναι σαφές εάν η μετοχή θα πρέπει να είναι στα 3,5 ευρώ ή το placement θα υλοποιηθεί στα 3,5 ευρώ γιατί στην δεύτερη περίπτωση η χρηματιστηριακή τιμή πρέπει να είναι πάνω από τα 3,5 ευρώ ώστε να υπάρχει και ένα περιθώριο discount.
Θα διατεθεί ένα ποσοστό 10% με 15% σε ξένους επενδυτές και ένα 10% με 5% σε έλληνες ιδιώτες μικροεπενδυτές.
Τα 3,5 ευρώ ισοδυναμούν με συνολική κεφαλαιοποίηση στο χρηματιστήριο 3,2 δισεκ. ευρώ δηλαδή αύξηση 700 εκατ ευρώ.
Το placement του 20% της Εθνικής από το ΤΧΣ θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί στα μέσα του 2022 ή και τέλη του 2022 ή όποτε επιτευχθεί αυτός ο χρηματιστηριακός στόχος.
Το 20% της Εθνικής θα αξίζει… 640 εκατ ευρώ από 490 εκατ της τρέχουσας περιόδου.

Κέρδη για το 2021 περί τα 850 εκατ

Για το 9μηνο του 2021 η Εθνική θα εμφανίσει κέρδη περί τα 675 εκατ ευρώ.
Με 5,5 δισεκ. κεφάλαια και έχοντας μεγάλη υποστήριξη από τα έκτακτα κέρδη του α΄ τριμήνου 2021 η Εθνική θα καταγράψει κέρδη 850 εκατ στην χρήση 2021.
Να σημειωθεί ότι οι μεταβολές στις τιμές των ομολόγων – καθώς κατέχει σχεδόν 9 δισεκ. χαρτοφυλάκιο – δεν επηρεάζουν τα αποτελέσματα καθώς τους τίτλους τους διακρατά έως την λήξη.

Η μείωση της ονομαστικής αξίας λόγω stock options

Με στόχο να δώσει κίνητρα στα βασικά στελέχη της ώστε να εξασκήσουν τα stock options, η Εθνική Τράπεζα αποφάσισε να μειώσει την ονομαστική αξία της μετοχής της από τα 3 ευρώ στο 1 ευρώ, έτσι ώστε να διευκολύνει τη διαδικασία.
Όταν η χρηματιστηριακή τιμή είναι χαμηλότερη της ονομαστικής αξίας (3 ευρώ), αυτό θα λειτουργούσε ουσιαστικά ως αντικίνητρο για την εξάσκηση των stock options.
Οπότε με την μείωση της ονομαστικής αξίας της μετοχής, χωρίς μεταβολή του συνολικού αριθμού των κοινών ονομαστικών μετοχών, η Εθνική Τράπεζα δίνει κίνητρα στα στελέχη της για να προχωρήσουν στην εξάσκηση των stock options.
Ήδη από τις 22 Νοεμβρίου 2021 μεταβλήθηκε η ονομαστική αξία.

Χωρίς αύξηση κεφαλαίου για τους επόμενους 15 με 18 μήνες

Ο SSM ο Μόνιμος Εποπτικός Μηχανισμός των τραπεζών υποστηρίζει – σύμφωνα με πληροφορίες του bankingnews ΒΝ – ότι η Εθνική και η Eurobank δεν χρειάζονται αυξήσεις κεφαλαίου για τους επόμενους 18 μήνες δηλαδή έως τα μέσα του 2023.
Η παράμετρος αυτή είναι ιδιαίτερα κομβικής σημασίας καθώς οποιαδήποτε πίεση είχε ασκηθεί στο χρηματιστήριο ή φήμες θα εκτονωθούν.
Για τους επόμενους 18 μήνες τόσο η Εθνική τράπεζα όσο και η Eurobank δεν θα χρειαστούν αύξηση κεφαλαίου.
Το αιτιολογικό σχετίζεται όχι τόσο με τα πρόσφατα stress tests αλλά
1)Με το γεγονός ότι η Εθνική και η Eurobank έχουν τους καλύτερους δείκτες NPEs ratio στην Ελλάδα.
2)Είναι οι δύο τράπεζες που επιτυγχάνουν κέρδη η μεν Εθνική για το 2021 περί τα 850 εκατ μαζί με έκτακτα και η Eurobank 400-450 εκατ και άλλα 350 εκατ από την πώληση των POS των καρτών.

Η Εθνική μετά από τα υπερκέρδη – έκτακτα έσοδα που ενέγραψε στην 2ετία 2020 με 2021 περί τα 2,3 δισεκ. κατάφερε με τα κεφάλαια αυτά να προχωρήσει στην πλήρη εξυγίανση των NPEs, θα εμφανίσει μονοψήφιο ποσοστό προσεχώς ενώ την διετία 2021 και 2022 θα επιτύχει συνολικά κέρδη 1,3 δισεκ. όσο ήταν η αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς.
Η Εθνική έχει περίπου 5,48 δισεκ. κεφάλαια αλλά με το υψηλότερο DTC αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση 4,3 δισεκ. ευρώ.
Η Eurobank το διάστημα 2021 με 2022 από κέρδη και πώληση των POS θα επιτύχει κέρδη και έσοδα περίπου 1,2 δισεκ. όσα και η Εθνική τράπεζα και με αυτά διασφαλίζει περισσότερα κεφάλαια ενώ όπως έχει αναλυθεί για την χρήση 2022 θα διανείμει και μέρισμα 150 εκατ ευρώ.
Το μέρισμα θα δοθεί μάλλον τον Μάρτιο του 2023 και θα είναι 0,04 ευρώ ανά μετοχή.

Το γεγονός πάντως ότι και οι εποπτικές αρχές όπως ο SSM που υπάγεται στην ΕΚΤ θεωρούν ότι Εθνική και Eurobank είναι κεφαλαιακά επαρκείς και μπορούν να δημιουργήσουν εσωτερικά κεφάλαιο αποτελεί μια άκρως θετική εξέλιξη που θα αξιολογηθεί από τους επενδυτές και το χρηματιστήριο.
Ήδη η Eurobank πλησιάζει το 1 ευρώ ενώ και η Εθνική έχει ανακάμψει σε σχέση με την εικόνα της πριν λίγους μήνες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης