Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Συγκρίνοντας Eurobank και Alpha και γιατί έχουν απόκλιση στο χρηματιστήριο σχεδόν 1 δισ; - Δικαιολογείται το premium;

Συγκρίνοντας Eurobank και Alpha και γιατί έχουν απόκλιση στο χρηματιστήριο σχεδόν 1 δισ; - Δικαιολογείται το premium;
To βασικό ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι γιατί η Eurobank κατάφερε να διαθέτει 1 δισεκ. μεγαλύτερη αποτίμηση από την Alpha bank και εάν αυτό το premium δικαιολογείται
Σχετικά Άρθρα

Η Eurobank έχει σήμερα αποτίμηση στο ελληνικό χρηματιστήριο 3,36 δισεκ. ή 0,91 ευρώ ανά μετοχή.
Η Alpha bank έχει αποτίμηση στο ελληνικό χρηματιστήριο 2,43 δισεκ. ή 1,04 ευρώ ανά μετοχή.
Οι δύο τράπεζες έχουν διαφορά αποτίμησης σχεδόν 1 δισεκ. ή 930 εκατ για να είμαστε πιο ακριβείς.
Με βάση την τελευταία έκθεση της Bank of America Merrill Lynch η τιμή στόχος για την Eurobank είναι τα 1,20 ευρώ σε διάρκεια 12 μηνών και της Alpha bank 1,50 ευρώ.
Η Eurobank έχει ανοδικά περιθώρια 31% δηλαδή ένα ημερήσιο limit up και η Alpha bank περιθώρια ανόδου 44% ή 1,5 limit up.

To βασικό ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι γιατί η Eurobank κατάφερε να διαθέτει 1 δισεκ. μεγαλύτερη αποτίμηση από την Alpha bank;
Όταν υλοποιήθηκε η αύξηση κεφαλαίου των 800 εκατ στο 1 ευρώ της Alpha bank η εικόνα που είχε καλλιεργηθεί ήταν ότι η ψαλίδα μεταξύ της Eurobank και Alpha bank θα κλείσει…
Όμως αντί να κλείσει η ψαλίδα άνοιξε στο 1 δισεκ. ευρώ.
Γιατί ξεχώρισε η Eurobank και γιατί αξίζει υψηλότερη αποτίμηση η Alpha bank;

Η μέθοδος της ατόπου απαγωγής

Τι είναι αυτό που κάνει την Eurobank να ξεχωρίζει σε σχέση με την Alpha bank;
Μήπως τα προ προβλέψεων έσοδα;
Προφανώς και όχι εμφανίζουν παραπλήσιες επιδόσεις, η Eurobank στο 9μηνο 675 εκατ και η Alpha bank 657 εκατ.
Οι διαφορές είναι μηδενικές που δεν δικαιολογούν το 1 δισεκ. διαφορά στις αποτιμήσεις στο χρηματιστήριο.
Μήπως τα κεφάλαια;
Η Alpha bank έχει 5,4 δισεκ. κεφάλαια και η Eurobank έχει 5,47 δισεκ. κεφάλαια που θα διαμορφωθούν στα 5,8 δισεκ. μετά το deal με τα POS.
Οι διαφορές είναι μηδενικές που δεν δικαιολογούν το 1 δισεκ. διαφορά στις αποτιμήσεις στο χρηματιστήριο.
Μήπως οι αυξήσεις κεφαλαίου;
Η αλήθεια είναι ότι και η Eurobank υλοποίησε αύξηση κεφαλαίου σε είδος με την απορρόφηση της Grivalia ύψους 940 εκατ και η Alpha bank αύξηση κεφαλαίου σε μετρητά 800 εκατ.
Και πάλι δεν δικαιολογούν αυτή την διαφορά του 1 δισεκ. στις αποτιμήσεις…
Μήπως οι διοικήσεις;
Προφανώς και δεν κάνουμε δημόσιες σχέσεις, μας γνωρίζουν πολύ καλά όλοι, ότι εάν χρειαστεί όλοι περνούν από την αμείλικτη κριτική… αλλά ας είμαστε ρεαλιστές τόσο η διοικητική ομάδα της Eurobank υπό τον Καραβία όσο και η διοικητική ομάδα της Alpha bank υπό τον Ψάλτη διοικούν καλά τις τράπεζες….
Η μέθοδος της ατόπου απαγωγής μας οδηγεί σε ένα συμπέρασμα

Η Eurobank αξίζει περίπου 1 δισεκ. περισσότερο από την Alpha bank γιατί έχει δύο ισχυρά assets.

1)Η Eurobank έχει βασικό μέτοχο με ποσοστό 33% που δεν πουλάει, άλλαξε άποψη.

Οι νεότερες πληροφορίες θέλουν το Fairfax να σχεδιάζει να πουλήσει μόνο εάν δει την μετοχή στο 1,20 με 1,30 ευρώ αντί πάνω από 1 ευρώ που εξέταζε στο παρελθόν.
Βλέπουν κέρδη, θα επιτύχει πάνω από 500 εκατ το 2022, θα δώσει μέρισμα 150 εκατ δηλαδή το Fairfax θα πάρει 50 εκατ τον Μάρτιο του 2023… οπότε δεν βιάζονται.
Το Fairfax δεν βγαίνει το 2022 από την Eurobank και μάλλον ούτε το 2023… οπότε για το ορατό μέλλον ο βασικός μέτοχος στηρίζει.

2)Η δομή κερδοφορίας της Eurobank είναι πιο πειστική.
Ας δούμε λίγο τα δεδομένα σε προ φόρων βάση – γιατί όπως θα δείτε υπάρχει ένα ζήτημα διαφορετικών φορολογικών συντελεστών –
Η Eurobank θα εμφανίζει κέρδη 200 εκατ προ φόρων από το εξωτερικό η τράπεζα με την μακράν καλύτερη κερδοφορία από το εξωτερικό, αυτό είναι δυνατό χαρτί…
Η Eurobank θα επιτυγχάνει 120 εκατ κέρδη από τα ακίνητα σε ετήσια βάση.
Δηλαδή πάνω από 300 εκατ μόνο από αυτές τις δύο πηγές και βεβαίως άλλα 300-340 εκατ από την Eurobank Ελλάδος.
Η Eurobank όπως έχει αναφέρει και το bankingnews… δεν θα χρειαστεί αύξηση κεφαλαίου… αφού μόνο την 3ετία 2021 με 2023 θα συγκεντρώσει σε μετά φόρων βάση σχεδόν 1,5 δισεκ. μόνο από τα κέρδη…τα οποία κατά βάση μετατρέπονται σε κεφάλαιο…

Το premium της Eurobank δικαιολογείται

Η Eurobank έχει σταθερό μέτοχο που δεν πουλάει, δεν σχεδιάζει αύξηση κεφαλαίου, καθάρισε με τα NPEs και έχει προβλέψιμες και αποδεκτές από τους επενδυτές πηγές εσόδων.
Το μείγμα αυτό δίνει ορατότητα στους επενδυτές να προβλέψουν ότι το σενάριο που παρουσιάζει η Eurobank θα βγει…
Οπότε προσφέρουν στην μετοχή της Eurobank ένα premium πάνω από 35% σε σχέση με την Alpha bank…

Αξίζει η Alpha bank υψηλότερη αποτίμηση;

Η απάντηση μας είναι ναι αλλά γιατί;
Προηγουμένως εξηγήσαμε ότι Eurobank και Alpha bank είναι περίπου ισοδύναμες σε κεφάλαια και προ προβλέψεων έσοδα.
Όμως η Alpha bank ακόμη θέλει χρόνο – έως Μάρτιο 2022 – για να καθαρίσει με τα NPEs αλλά γενικά πάει γρήγορα στην εξυγίανση, τα πήγε άσχημα στην Κύπρο με ζημίες σχεδόν 1,3 δισεκ.
Με το πρόγραμμα Sky καθαρίζει την προβληματική Κύπρο ενώ εμφανίζει και ένα πλεονέκτημα έχει μόλις 2,9 δισεκ. DTC αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση.
Όταν θα τελειώσει με τις τιτλοποιήσεις η Alpha bank και αποκρυσταλλωθεί τι μπορεί να πετύχει στα καθαρά έσοδα από τόκους – θα φύγουν τελείως οι λογιστικοποιημένοι τόκοι από τα NPEs και υλοποιήσει τον σχεδιασμό της στα ακίνητα που εκεί φαίνεται ότι γίνεται μια πολύ ενδιαφέρουσα προεργασία… η Alpha bank θα δώσει ξανά ορατότητα στους επενδυτές….
Η Alpha bank δεν έχει βασικό μέτοχο όπως η Eurobank αυτό το πλεονέκτημα της Eurobank είναι πολύ ισχυρό χαρτί… αλλά η Alpha bank θα αποκτήσει ξανά επενδυτική ορατότητα… οι επενδυτές θα αρχίσουν να βλέπουν πιο μακριά από την μύτη τους… για να χρησιμοποιήσουμε μια φράση του επικεφαλής της Blackrock.
Η επενδυτική ορατότητα πιστεύουμε θα επιτρέψει στην μετοχή της Alpha bank να ανακάμψει και να κλείσει η ψαλίδα…
Π.χ. η Alpha bank έχει P/BV 2,43 δισεκ. δια 5,4 δισεκ. = 0,45… πιστεύουμε ότι πρέπει να είναι πάνω από 0,50 δικαιολογείται…

Τι θα συμβεί με τις μετοχές μια πρόβλεψη του bankingnews

Είχαμε εκτιμήσει ότι η μετοχή της Eurobank δεν θα ξεφύγει από την ζώνη των 0,90 ευρώ έως τέλος 2021, έφθασε έως τα 0,98 ευρώ αλλά εκτιμούμε ότι σε αυτή την ζώνη θα παραμείνει έως τον Μάρτιο του 2022.
Για το τέλος του 2022 δεν θα αποκλείαμε το 1,15 με 1,20 ευρώ ως στόχο ή συνολική αποτίμηση 1,15 ευρώ Χ 3,7 δισεκ. μετοχές = 4,2 δισ. ή P/BV με ΒV 6 δισ σε ένα χρόνο από τώρα = 0,70 οτιδήποτε υψηλότερο είναι απλά ακραία πανάκριβο.
Για την Alpha bank θεωρούμε ότι το 1,15 ευρώ - μεσοβραχυχρόνια - αντικατοπτρίζει πιο δίκαια την αποτίμηση της τράπεζας αλλά δεν είμαστε σίγουροι για το 1,50 ευρώ.
Πιο ρεαλιστικό θεωρούμε το 1,30 ευρώ – σε βάθος 12μήνου - που σημαίνει 1,30 ευρώ Χ 2,345 δισεκ. μετοχές = 3 δισεκ. ευρώ που σημαίνει P/BV 0,53… για να δικαιολογήσουμε και γιατί θεωρούμε ότι η χρηματιστηριακή τιμή προς λογιστική αξία της Alpha bank πρέπει να είναι οριακά πάνω από 0,50…
Πάνω από τα επίπεδα αυτά η Alpha bank θα είναι ακραία υπερτιμημένη και δεν δικαιολογεί τις αποτιμήσεις, αντιθέτως θα δικαιολογεί άνοιγμα short θέσεων... εάν έως τότε δεν έχει κάνει κάτι φαντασμαγορικό.

Υπάρχουν και άλλα πράγματα που θα μπορούσαμε να γράψουμε αλλά για την ώρα μένουμε σε αυτά για τις δύο τράπεζες....
Την επόμενη φορά που θα δείτε ανάλογο κείμενο στο bankingnews κάτι θα έχει συμβεί στο μεσοδιάστημα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης