Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Tι θα συμβεί με την συγχώνευση Ημίθεα – Euromedica και η στρατηγική της Πειραιώς και Farallon...

Tι θα συμβεί με την συγχώνευση Ημίθεα – Euromedica και η στρατηγική της Πειραιώς και Farallon...
Κομβικές οι αποφάσεις του Farallon στο νέο σχήμα.
Καταλυτικό ρόλο θα έχουν πλέον οι αποφάσεις του Αμερικανικού fund Farallon για τον κλάδο υγείας σε ότι αφορά την συγχώνευση της Euromedica με την Ημίθεα, εξέλιξη η οποία αναμένεται με ενδιαφέρον απο το σύνολο της αγοράς.
Άλλωστε, ο κλάδος της υγείαςκυριαρχείται από αμερικανικά funds (CVC στο Υγεία), (Oaktree στο Ιασώ) αλλά και το εγχώριο Ιατρικό κέντρο, συνεπώς εαν το Farallon αποφάσιζε μια αποεπένδυση τότε θα είχε αρκετούς δυνητικούς αγοραστές.

Tι έχει συμβεί, όμως, με την Ημίθεα ύστερα από τις αποφάσεις της διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς;

Στις αρχές Αυγούστου η Επιτροπή Ανταγωνισμού ενέκρινε τον αποκλειστικό έλεγχο 100% της Ημίθεα (Ερρίκος Ντυνάν) από το fund Blantyre που είναι διαχειριστής της Πειραιώς.
Συγκεκριμένα, στις αρχές του χρόνου, η Tράπεζα Πειραιώς είχε αναθέσει την διαχείριση των συμμετοχών της στην Blantyre μέσω της Strix Holdings – Strix management και προχώρησε σε ανακεφαλαιοποίηση χρέους 142 εκατ. ευρώ με συνέπεια το Ερρίκος Ντυνάν να περάσει στην διαχείριση της Blantyre, ελεύθερο βαρών.
Με την κίνηση αυτή η Πειραιώς, υποστήριξε πως απελευθέρωσε κεφάλαια ωστόσο, ο έλεγχος της τράπεζας επι της Ημίθεα παραμένει ασαφής καθώς στηρίζεται στην συμφωνία μετόχων της Πειραιώς με το Blantyre μέσω της Ιρλανδικής Strix Ηoldings.
Και στην αγορά έχουν δημιουργηθεί ερωτηματικά για το γεγονός ότι στην Επιτροπή Ανταγωνισμού εξετάστηκε το Blantyre και όχι η ελέγχουσα Τράπεζα Πειραιώς.
Στα τέλη Ιουλίου, η εταιρεία, ιδιοκτήτρια του νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν, δημοσιοποίησε ότι, ήρθε σε καταρχήν συμφωνία για την απορρόφηση του Ομίλου EUROMEDICA, με στόχο τη δημιουργία ενός από τους μεγαλύτερους ομίλους υγείας στην Ελλάδα.
Δεδομένου ότι, η Τράπεζα Πειραιώς διατηρούσε ποσοστό 30% στην Euromedica - λόγω δανείων - στο νέο σχήμα, η Strix Holdings θα κατέχει ποσοστό 52% και το fund Farallon 48%.

Η συγχώνευση δεν σημαίνει υπεραξίες

Αν και ο σχεδιασμός της Τράπεζας Πειραιώς προβλέπει ότι, η νέα συγχωνευμένη εταιρεία θα καταγράψει κέρδη Ebidta 50-55 κατ. ευρώ, το ερώτημα είναι εαν οι δυο εταίροι καταβάλλουν τα κεφάλαια για την συμμετοχή τους και ειδικότερα τι θα πράξει το Farallon που διαθέτει πλέον μειοψηφική συμμετοχή.
Υπενθυμίζεται ότι, και οι δυο εταιρείες των νοσοκομείων Ημίθεα και Euromedica εμφανίζουν ζημιές, η πρώτη ύψους 13,1 εκατ. ευρώ για την χρήση του 2020, και η Euromedica ζημιές ύψους 28,6 εκατ. ευρώ.
Δεδομένων των ζημιών δεν είναι βέβαιο ότι, απο την συγχώνευση θα δημιουργηθούν υπεραξίες ή συνέργειες οικονομικής κλίμακας όπως τονίζουν στο bankingnews στελέχη της αγοράς.
Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε πως στην οικονομική κατάσταση του εξαμήνου, η Τράπεζα Πειραιώς αποδέχεται τις δυσκολίες του εγχειρήματος, καθώς ανέφερε ότι επειδή η απορρόφηση των δυο εταιρειών βρίσκεται σε αρχικό στάδιο δεν μπορεί να παράσχει “αξιόπιστη εκτίμηση ως προς την χρηματοικονομική θέση και τα αποτελέσματα”.
Το επόμενο βήμα στην υπόθεση, όπως προαναφέρθηκε, είναι τι θα συμβεί με την χρηματοδότηση της νέας εταιρείας, ενώ θα ακολουθήσουν και οι απαραίτητες εγκρίσεις από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Παφίλας Δημήτρης
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης