Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ο Enria (SSM) προτρέπει τις τράπεζες να αναθεωρήσουν τις προβλέψεις τους, λόγω του ενεργειακού σοκ

Ο Enria (SSM) προτρέπει τις τράπεζες να αναθεωρήσουν τις προβλέψεις τους, λόγω του ενεργειακού σοκ
O επικεφαλής του SSM προτρέπει τις τράπεζες της Ευρωζώνης να αναθεωρήσουν τις κεφαλαιακές τους προβλέψεις
Να αναθεωρήσουν τις κεφαλαιακές τους προβλέψεις, λόγω του ενεργειακού σοκ, προτρέπει τις τράπεζες της Ευρωζώνης, ο επικεφαλής του SSM, Andrea Enria.
«Ο τραπεζικός τομέας της ευρωζώνης είναι εύρωστος εν όψει μιας πιθανής ύφεσης, αλλά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξακολουθεί να ζητά από τις τράπεζες να αναθεωρήσουν τις κεφαλαιακές προβλέψεις, δεδομένου ότι ο χειμώνας θα είναι δύσκολος», δήλωσε ο Enria, όπως μεταδίδει το Reuters.
Ο επικεφαλής του SSM δήλωσε ότι οι τράπεζες έχουν δημιουργήσει άφθονο κεφάλαιο τα τελευταία χρόνια και μπορούν επίσης να επωφεληθούν από την αύξηση των επιτοκίων, αλλά η σχεδόν βέβαιη ύφεση και το δυσθεώρητο κόστος της ενέργειας είναι βέβαιο ότι θα επιβαρύνουν τμήματα του τομέα.

Προσοχή στα ενεργειακά «ανοίγματα»

«Πιέζουμε τις τράπεζες να εστιάσουν ιδιαίτερα στη συγκέντρωση των ανοιγμάτων τους προς τομείς που εξαρτώνται ιδιαίτερα από την ενέργεια και είναι ευάλωτοι σε ενεργειακά σοκ», δήλωσε ο Enria σε συνέδριο στις Βρυξέλλες.
«Έτσι, ζητάμε από τις τράπεζες να επανεξετάσουν τις κεφαλαιακές τους προβλέψεις υπό σοβαρά, δυσμενή σενάρια και θα ξεκινήσουμε διάλογο μαζί τους», πρόσθεσε.
Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια συνολικά κατά 125 μονάδες βάσης στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις της και δύο ακόμη αυξήσεις επιτοκίων είναι πιθανές φέτος, καθιστώντας τον κύκλο αυτό τον πιο επιθετικό κύκλο σύσφιξης της πολιτικής στην ιστορία της τράπεζας.
Η Enria σημείωσε ότι οι επιχειρήσεις που ασχολούνται με τη χρηματοδότηση εμπορικών ακινήτων, οικιστικών ακινήτων και τη χρηματοδότηση καταναλωτών είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένες στο αυξανόμενο κόστος δανεισμού και χρήζουν προσοχής.
«Στη συνέχεια, υπάρχει επίσης το ζήτημα της έκθεσης στην εκκαθάριση ενεργειακών παραγώγων που έχουμε εξετάσει τον τελευταίο καιρό» δήλωσε ο Enria.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης