Τραπεζικά νέα

Μπαράζ συναλλαγών στα κόκκινα δάνεια από τις εταιρείες διαχείρισης - Τα deals περισσότερα από τους επενδυτές

Μπαράζ συναλλαγών στα κόκκινα δάνεια από τις εταιρείες διαχείρισης - Τα deals περισσότερα από τους επενδυτές
Ποιά είναι, όμως, τα χαρτοφυλάκια τα οποία πωλούνται ή προετοιμάζονται προς πώληση;
Παρά την άνοδο των επιτοκίων και τις σταθερές πωλήσεις τιτλοποιημένων δανείων - όπως την χθεσινή συναλλαγή Souq από την DoValue – οι συναλλαγές πώλησης χαρτοφυλακίων οι οποίες έχουν συσσωρευτεί είναι περισσότερες από τους τρεις βασικούς “παίκτες” - επενδυτές της αγοράς, δηλαδή τις Fortress, Bain και Davidson Kempner.
Συγκεκριμένα, στην προσπάθεια των εταιρειών διαχείρισης να επιτύχουν υψηλότερα έσοδα για τα business plans, έχουν βγει ή προετοιμάζονται προς πώληση στην δευτερογενή αγορά μια σειρά από τιτλοποιημένα χαρτοφυλάκια, ωστόσο οι επενδυτές είναι συγκεκριμένοι και εκ των πραγμάτων λόγω του όγκου των δανείων δεν μπορούν να παρακολουθήσουν και να καταθέσουν προσφορές για όλες τις συναλλαγές. Γι αυτό και προχωρούν σε κοινοπραξίες με άλλους επενδυτές ή και εταιρείες διαχείρισης προκειμένου να μοιράσουν το ρίσκο.

Τέσσερις επιπλέον συναλλαγές από Dovalue – Intrum και Τιτλοποιήσεις Attica bank 

Ποιά είναι, όμως, τα χαρτοφυλάκια τα οποία πωλούνται ή προετοιμάζονται προς πώληση;
Η DoValue ολοκλήρωσε χθες την πώληση δυο χαρτοφυλακίων ΝPLs (συναλλαγή Souq), μικτής αξίας 630 εκατ. ευρώ, τα οποία θα παραμείνουν στην διαχείριση της.
Eν μέσω δυσμενούς αγοράς (αύξηση επιτοκίων ) η πώληση ολοκληρώθηκε προς την Intrum, με χρηματοοικονομικό σύμβουλο την Hellenic Finance (κ. A. Θωμόπουλος).
Τα δυο χαρτοφυλάκια, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, συνδέονται με τις τιτλοποιήσεις Cairo 1 και Cairo 2 που έγιναν μέσω του προγράμματος “Ηρακλής” που περιλαμβάνει εγγυήσεις του ελληνικού Δημοσίου στα ομόλογα υψηλής διαβάθμισης.
Όπως ήδη έχει αναφέρει το Bankingnews, η Do Value, έχει θέσει προς πώληση και το χαρτοφυλάκιο Heliopolis, λογιστικής αξίας 400 εκατ. ευρώ και συνολικής απαίτησης 800 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για οφειλές από 7000 στεγαστικά και μικρά επιχειρηματικά δάνεια. Υποψήφιοι διεκδικητές είναι η Mountstreet, και οι κοινοπραξίες Fortress- Bain, Deva- Intrum.
Την ίδια περίοδο, επίσης η Intrum έχει θέσει πρός πώληση 7 χαρτοφυλάκια πρός ισάριθμους επενδυτές (συναλλαγή Ermis).
Στην αγορά, όμως, προέκυψαν και οι τιτλοποιήσεις δανείων της Attica bank (Αstir 1), αξίας 320 εκατ. ευρώ (στεγαστικά) και η Metexelixis, αξίας 670 εκατ. ευρώ.
Επιπλέον, άγνωστο είναι εάν η Attica bankαναζητήσει επενδυτές και για το χαρτοφυλάκιο κόκκινων δανείων Omega, αξίας 1,3 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τις εταιρείες διαχείρισης, το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν και νέες πωλήσεις – ακόμα και από παλιότερους διαγωνισμούς – διευρύνοντας την αγορά για τούς επενδυτές.

Το 2022, πραγματοποιήθηκαν 5 ολοκληρωμένες συναλλαγές συνολικής μικτής αξίας 2,4 δις. ευρώ. (ναυτιλιακά Dory- Πειραιώς), (λιανική Orbit- Alpha bank), (Cepal – ενυπόθηκα), (ανεξασφάλιστα Dovalue – Virgo) και (ανεξασφάλιστα light – Αlpha bank)

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης