Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η Εθνική, παρά την απόρριψη στην Eurobank, έστειλε αίτημα στον SSM για διανομή μερίσματος – Εξετάζει εξαγορά στο εξωτερικό

Η Εθνική, παρά την απόρριψη στην Eurobank, έστειλε αίτημα στον SSM για διανομή μερίσματος – Εξετάζει εξαγορά στο εξωτερικό
Η Εθνική τράπεζα πάντως λαμβάνει προτάσεις από επενδυτικές τράπεζες για πιθανούς στόχους εξαγοράς.
Η Εθνική τράπεζα μετά τα άκρως ικανοποιητικά stress tests με παραδοχές ICAP, έστειλε αίτημα στο SSM στον Μόνιμο Εποπτικό Μηχανισμό των τραπεζών ώστε να διανείμει μέρισμα στους μετόχους, το 20% των καθαρών κερδών για την χρήση 2022. 
Το ενδιαφέρον είναι ότι η Εθνική τράπεζα έστειλε το αίτημα για την διανομή μερίσματος, παρ΄ ότι η Eurobank δεν κατάφερε να πάρει το πράσινο φως.
Η Eurobank είχε αιτηθεί την διανομή μερίσματος αλλά το αίτημα απορρίφθηκε.
Αν και οι κεφαλαιακοί δείκτες της Εθνικής είναι οριακά καλύτεροι από της Eurobank κυρίως των χαμηλότερων κρατικών εγγυήσεων στο σύνολο των 18 δισεκ. για το σύνολο των τραπεζών, εντούτοις, θα ήταν παράταιρο ο SSM να εγκρίνει στην Εθνική την διανομή μερίσματος για την χρήση 2022.
Το επιχείρημα ότι η Unicredit στην Ιταλία διένειμε μέρισμα δεν σημαίνει ότι θα δοθεί το πράσινο φως και στις ελληνικές τράπεζες.
Η πιθανότητα της Εθνικής τράπεζας να διαφοροποιηθεί από την Eurobank είναι περίπου μηδενική, ο SSM δεν θα εγκρίνει την διανομή μερίσματος ούτε στην Εθνική. 

Θεωρητικά ωστόσο η Εθνική εάν διένειμε μέρισμα θα ήταν ύψους 180 εκατ ευρώ περίπου με βάση τα κέρδη 881 εκατ ευρώ και όχι τα 1,120 δισεκ.
Οι ελληνικές τράπεζες μόλις πρόσφατα έφθασαν στο 5% NPEs και επίσης διαθέτουν κρατικές εγγυήσεις 18 δισεκ. από τις τιτλοποιήσεις του Ηρακλή.
Θα ήταν απίθανο να επιτραπεί στην Εθνική η διανομή μερίσματος, παρ΄ ότι διαθέτει καλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας…

Εξετάζει εξαγορά στο εξωτερικό

Η Εθνική τράπεζα έχει αναγνωρίσει ότι η Eurobank έχει ένα πλεονέκτημα αφού διαθέτει καλό δίκτυο στο εξωτερικό και διαθέτει επίσης σημαντική πηγή εσόδων ενισχύοντας το τελικό αποτέλεσμα.
Σχεδιάζει να ενισχύσει τις δραστηριότητες της στην FYROM και στην Κύπρο με οργανική ανάπτυξη.
Η Εθνική τράπεζα πάντως λαμβάνει προτάσεις από επενδυτικές τράπεζες για πιθανούς στόχους εξαγοράς.
Το κριτήριο που έχει θέσει η Εθνική είναι το τίμημα της εξαγοραζόμενης τράπεζας στο εξωτερικό να μην έχει υψηλότερη αποτίμηση από ότι της Εθνικής στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ας δώσουμε ένα παράδειγμα.
Η Εθνική έχει 4,08 δισεκ. συνολική χρηματιστηριακή αξία με κεφάλαια 6,45 δισεκ. που σημαίνει P/BV χρηματιστηριακή τιμή προς ίδια κεφάλαια 0,63.
Το P/BV της εξαγοραζόμενης τράπεζας δεν μπορεί να είναι π.χ. 1 θα ήταν άτοπο και οικονομικά προκλητικό.

Για το 2023 η Εθνική τράπεζα θα επιτύχει κέρδη 0,75 ευρώ ανά μετοχή ή 686 εκατ ευρώ και το 2025 περίπου 0,9 ευρώ κέρδη ανά μετοχή ή 823 εκατ ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης