Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Μετά την εκτίναξη… εκτονώνονται οι πιέσεις στα CDS των ευρωπαϊκών τραπεζών, καμία ανησυχία για την Eurobank

Μετά την εκτίναξη… εκτονώνονται οι πιέσεις στα CDS των ευρωπαϊκών τραπεζών, καμία ανησυχία για την Eurobank
Τα CDS εκτινάχθηκαν αρχικά και αποκλιμακώνονται στην συνέχεια... καμία ανησυχία για την Eurobank
Η κατάρρευση της Credit Suisse και οι ανησυχίες για την Deutsche bank πυροδότησαν τα παράγωγα χρηματοοικονομικά προϊόντα που προεξοφλούν τον κίνδυνο χρεοκοπίας, τα Credit Default Swaps ή CDS ή ασφάλιστρο έναντι ρίσκου ή ανταλλαγές πιστωτικής αθέτησης.
Οι συμβάσεις ανταλλαγής πιστωτικής αθέτησης είναι παράγωγα που προσφέρουν ασφάλιση έναντι του κινδύνου ενός εκδότη ομολόγων - όπως μια εταιρεία, μια τράπεζα ή ενός κράτους, στην περίπτωση αθέτησης πληρωμών.
Η αναταραχή στις τράπεζες της Ευρώπης μετά την κατάρρευση της Ελβετικής Credit Suisse επέδρασε σε όλες τις τράπεζες της ευρωζώνης αρνητικά τόσο στις μετοχές όσο και στα CDS.

Ο Andrea Enria, ο επικεφαλής της τραπεζικής εποπτείας στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στον SSM, επικεντρώθηκε στην μεταβλητότητα των τίτλων της Deutsche Bank - συμπεριλαμβανομένων των CDS - ως ανησυχητικό σημάδι για το πόσο εύκολα θα μπορούσαν να τρομάξουν οι επενδυτές.

«Υπάρχουν αγορές όπως η ενιαία αγορά CDS που είναι πολύ αδιαφανείς, πολύ ρηχές και πολύ μη ρευστοποιημένες, και με μερικά εκατομμύρια (ευρώ) ο φόβος εξαπλώνεται στις τράπεζες τρισεκατομμυρίων ευρώ και μολύνει τις τιμές των μετοχών και επίσης επιδρά στις καταθέσεις» ανέφερε ο επικεφαλής της τραπεζικής εποπτείας στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Οι επενδυτές ομολόγων λαμβάνουν τόκους για τα ομόλογά τους τα οποία θα πάρουν πίσω στην λήξη ή νωρίτερα εφόσον τα ομόλογα είναι ρευστοποιήσιμα.
Τα CDS βοηθούν στον μετριασμό του κινδύνου παρέχοντας μια μορφή ασφάλισης.
Η αγορά CDS αξίζει περίπου 3,8 τρισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση Ανταλλαγών και Παραγώγων (ISDA).
Αλλά η αγορά έχει υποχωρήσει σημαντικά σε σχέση με τα 33 τρισεκατομμύρια δολάρια της ακμής της το 2008, με βάση τα δεδομένα ISDA.

Τα CDS εκτινάχθηκαν αρχικά και αποκλιμακώνονται στην συνέχεια... καμία ανησυχία για την Eurobank

H εκτίναξη των τραπεζικών CDS επέδρασε και στις ελληνικές τράπεζες και επειδή βρέθηκε η Eurobank στις 411 μονάδες βάσης ή 4,11% τέλη Μαρτίου 2023 για να υποχωρήσει στις 386 μονάδες στην συνέχεια ορισμένοι – λανθασμένα – θεώρησαν ότι κάτι συμβαίνει.
Η Eurobank ακολουθεί την τάση των ευρωπαϊκών τραπεζών, οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν φθάσει στα επίπεδα των ευρωπαϊκών αφού μόλις πρόσφατα τα NPEs τους υποχώρησαν στο 5%...
Προέρχονται από μια μακρά περίοδο εξυγίανσης, ωστόσο η αύξηση της κερδοφορίας και η εσωτερική δημιουργία κεφαλαίου αυξάνουν την ασφάλεια.
Η Eurobank με 1,17 δισεκ. κέρδη το 2022 ή 885 εκατ και διατήρηση της δυναμικής και το 2023 και διαθέτοντας 6,36 δισεκ. κεφάλαια αποτελεί μια από τις πιο ασφαλείς τράπεζες στην Ελλάδα.
Για να δώσουμε μια τάξη μεγέθους η Intesa San Paolo μια μεγάλη ιταλική τράπεζα με πολλαπλάσιο μέγεθος από την Eurobank είχε CDS στις 327 μονάδες βάσης πρόσφατα και η εξυγιασμένη – μετά την χρεοκοπία Banca Monte di Paschi 373 μονάδες βάσης.
Επίσης η μεγάλη ιταλική τράπεζα Unicredit εμφάνισε CDS στις 330 μονάδες βάσης και είναι μια από τις μεγαλύτερες στην ευρωζώνη, οπότε οι 411 μονάδες βάσης που έφθασε η Eurobank δεν εμπνέει καμία ανησυχία...

Απόκλιση μεταξύ CDS κράτους και τραπεζών

Σχεδόν πάντα καταγράφεται διακριτή απόκλιση μεταξύ των CDS ενός κράτους και μιας τράπεζας.
Το ρίσκο μιας τράπεζας είναι μεγαλύτερο από το ρίσκο ενός κράτους.
Στην Ελλάδα από τον Νοέμβριο του 2022 το ελληνικό CDS στα 5 χρόνια έχει σταθεροποιηθεί στις 92 μονάδες βάσης ενώ των τραπεζών κινείται σε συνήθως 3-4 φορές υψηλότερα τουλάχιστον με βάση τα ελληνικά δεδομένα…

Intesa_san_bbnn.png

Monte_dei_paschiiibn.png

unicredttt1.png

Deutechebankk_bn.png
Το ελληνικό CDS στα 5 χρόνια - Ελληνικό δημόσιο -
CDS_Ellada.png
Ένας πίνακας που χρησιμοποιήθηκε για να καλλιεργήσει λανθασμένες εντυπώσεις...
38276A0B-99E7-4AFD-813A-6C3C4EEB0FFE.jpg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης