Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Eurobank: Συνθετική τιτλοποίηση 1,3 δισ. δολ. με ναυτιλιακά δάνεια - Κέρδη 628 εκατ. από παράγωγα το 2022

Eurobank: Συνθετική τιτλοποίηση 1,3 δισ. δολ. με ναυτιλιακά δάνεια - Κέρδη 628 εκατ. από παράγωγα το 2022
Σύμφωνα με την ενοποιημένη οικονομική κατάσταση του 2022, το όφελος που προέκυψε για την τράπεζα προέκυψε στα εποπτικά κεφάλαια της, ήταν αύξηση κατά 40 μονάδες βάσης
Σχετικά Άρθρα
Σε συνθετική τιτλοποίηση ενήμερων ναυτιλιακών δανείων, ύψους 1,3 δισ. δολαρίων (Wave III) προχώρησε τον Δεκέμβριο του 2022 η Εurobank, προκειμένου να απελευθερώσει κεφάλαια τα οποία ήταν δεσμευμένα σε προβλέψεις για την κάλυψη των προαναφερόμενων δανείων.
Σύμφωνα με την ενοποιημένη οικονομική κατάσταση του 2022, το όφελος που προέκυψε για την τράπεζα προέκυψε στα εποπτικά κεφάλαια της, ήταν αύξηση κατά 40 μονάδες βάσης.
Με την συγκεκριμένη συναλλαγή, δηλαδή, με την συνθετική τιτλοποίηση , τα δάνεια της Eurobank παραμένουν στον ισολογισμό – όπως συμβαίνει και σε άλλες τράπεζες που τιτλοποιούν δάνεια και μεταφέρεται ο πιστωτικός κίνδυνος.
Ένας επενδυτής ή οργανισμός αναλαμβάνει το ρίσκο και πωλεί στην τράπεζα με την μορφή παραγώγου, αναλαμβάνοντας την υποχρέωση να καλύψει ενδεχόμενες ζημιές από το χαρτοφυλάκιο στο μέλλον.
Στην συγκεκριμένη συναλλαγή των ναυτιλιακών δανείων η πιστωτική προστασία αφορούσε το μεσαίο τμήμα ζημιών χαρτοφυλακίου ενήμερων δανείων πρός τη ναυτιλία, ύψους 1,3 δισ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι, η Eurobank είχε προχωρήσει σε δυο ακόμα συνθετικές τιτλοποιήσεις ( wave I, wave II ), οι οποίες αφορούσαν την μεταφορά πιστωτικού κινδύνου για χαρτοφυλάκιο δανείων πρός μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, ύψους 1,3 δισ. ευρώ.
Οι συνθετικές τιτλοποιήσεις ενήμερων δανείων δίνουν την δυνατότητα στις τράπεζες να αυξάνουν τα κεφάλαια τους, τα οποία ήταν δεσμευμένα σε προβλέψεις, και οι τελευταίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για νέα δάνεια.
Σ αυτή την δύσκολη συγκυρία στις αγορές με αυξημένο το κόστος δανεισμού οι συναλλαγές τιτλοποίησης διαθέτουν ένα χαμηλότερο κόστος από μια ομολογιακή έκδοση τίτλων μειωμένης εξασφάλισης ή μια αύξησης κεφαλαίου.

Κέρδη 628 εκατ. από παράγωγα – Αναγνώριση ζημιές απομείωσης 21 εκατ σε ομόλογα (7 εκατ. ρωσικά)

To 2022, τα καθαρά κέρδη που αναλογούν στους μετόχους ανήλθαν σε 1,3 δισ. ευρώ έναντι 328 εκατ. ευρώ του 2021.
Τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη του ομίλου εξαιρουμένων των κερδών, ύψους 230,5 εκατ. ευρώ ( από τον κλάδο αποδοχής καρτών ) και των εξόδων αναδιάρθρωσης, ύψους 75 εκατ. ευρώ, ανήλθαν σε 1,1 δισ. ευρώ απο 425 εκατ. ευρώ το 2021.
Ας σημειωθεί ότι, τα αποτελέσματα του χαρτοφυλακίου συναλλαγών και επενδυτικών τίτλων, ήταν συνολικά 727 εκατ. ευρώ ( 516 εκατ μετά απο φόρους ), εκ των οποίων τα 98 εκατ. ευρώ αφορούσαν ομόλογα (συμπεριλαμβανομένων και short θέσεων) ενω το μεγαλύτερο μέρος 628 εκατ. ευρώ προήλθε απο παράγωγα (ρευστοποίηση συμβάσεων ανταλλαγής επιτοκίων καθώς τα επιτόκια κινήθηκαν ανοδικά).
Μετά την αφαίρεση των παραπάνω σημαντικών χρηματοοικονομικών κερδών ( παράγωγα και short στα ομόλογα ), η απόδοση των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων αυξήθηκε σε 11,4% από 8,2% το 2021.
Το 2022, όμως, η Εurobank αναγνώρισε ζημιές απομείωσης ποσού 108 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων α) 21 εκατ. ευρώ για επενδύσεις σε ομόλογα ( περιλαμβανομένου ενός ποσού 7 εκατ. ευρώ για ρωσικά ομόλογα, β)15 εκατ. ευρώ για ακίνητα γ)23 εκατ. ευρώ για λογισμικό και υπολογιστές δ) 49 εκατ. ευρώ για δικαστικές υποθέσεις.
Επιπρόσθετα, η Eurobank αναγνώρισε έξοδα αναδιάρθωσης 102 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 60 εκατ. ευρώ για το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου και 42 εκατ. ευρώ για έξοδα αναδιάρθρωσης της συγχώνευσης στην Σερβία, μονάδα η οποία πωλήθηκε πρόσφατα.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης