Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Διαγραφή τόκων 5 εκατ. και πληρωμή 200 εκατ. ευρώ από τράπεζα Πειραιώς για τα ακίνητα της RKB στην Σερβία (ΜΙΓ) ανάβουν φωτιές

Διαγραφή τόκων 5 εκατ. και πληρωμή 200 εκατ. ευρώ από τράπεζα Πειραιώς για τα ακίνητα της RKB στην Σερβία (ΜΙΓ) ανάβουν φωτιές
Η Τράπεζα Πειραιώς, σύμφωνα με την στρατηγική της, προσδοκά σε μεταγενέστερο χρόνο ότι, θα πωλήσει την Αttica - ANEK, αλλά μέχρι τότε καταβάλλει στο Blantyre 2% ετησίως επί περιουσιακών στοιχείων 2 δισ. ευρώ ενώ θα καταβάλλει 25% bonus στην περίπτωση εξαγοράς
Σχετικά Άρθρα
Ένα από τα ερωτήματα της αντιπαράθεσης της Τράπεζας Πειραιώς με τους μετόχους μειοψηφίας της MIG είναι για ποιους λόγους η Τράπεζα δαπανά 200 εκατ. ευρώ μέσω της Δημόσιας Πρότασης (0,217 ευρώ ) για να αποκτήσει τις μετοχές της ΜIG.
Η Τράπεζα Πειραιώς έχει αποκτήσει το 62,8% των μετοχών και έλαβε παράταση μέχρι τις 21 Απριλίου, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει δώσει πειστικές εξηγήσεις.
Το ερώτημα, όπως θα δούμε, αφορά και τους μετόχους της Τράπεζας Πειραιώς, αλλά και το Ταμείο χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και δεν πρόκειται απλώς για μια αντιπαράθεση ανταγωνιστών στην ακτοπλοΐα – ορισμένοι εκ των οποίων πλήττονται ουσιαστικά καθώς διαγράφονται δάνεια και νοθεύεται ο ανταγωνισμός.

Εάν λοιπόν πράγματι η αξία των ακινήτων της Σερβίας ανέρχεται σε 203 εκατ. ευρώ (American Appraisal , τότε γιατί η Τράπεζα τον Ιούνιο του 2022 διέγραψε 5 εκατ. ευρώ από τα δάνεια 90 εκατ. ευρώ και μείωσε το επιτόκιο σε 1% από 3,25% (βλέπε ισολογισμό RKB 2022);

Σύμφωνα, με τον ισολογισμό του 2022 στο τελευταίο περιουσιακό στοιχείο της ΜIG (20 ακίνητα RΚΒ Σερβίας), η αρνητική καθαρή θέση είναι 134 εκατ. ευρώ τα λειτουργικά κέρδη ανήλθαν σε 2,7 εκατ. ευρώ, έναντι 2,8 εκατ. ευρώ ενώ σύμφωνα με την Grant Thornton Σερβίας υπάρχουν σημαντικές αβεβαιότητες.
Όμως, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Colliers – Millenial (Σερβία) η αξία των ακινήτων υπολογίστηκε σε 70 και 60 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Τα δάνεια προς την RΚΒ κληρονομήθηκαν στην Τράπεζα Πειραιώς και τα ακίνητα επί 15 χρόνια δεν έχουν εμφανίσει υπεραξίες καθώς οι αποδόσεις είναι μικρότερες του 3%.
Συνεπώς, τα 2,7 εκατ. ευρώ δεν μπορούν να αποτιμώνται 203 εκατ. ευρώ, όπως υποστηρίζει η διοίκηση της ΜIG κι αυτό αποδεικνύεται από την διαγραφή των τόκων.
Συνεπώς, όταν διαγράφονται τόκοι, η Δημόσια Πρόταση της Πειραιώς επιφέρει ζημία στους μετόχους της Πειραιώς καθώς η τιμή των 0,217 ευρώ πραγματοποιείται σε πολλαπλάσια αξία της πραγματικής.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στέλεχος της τράπεζας έχει αναφέρει ότι, η τράπεζα θα έπρεπε να δαπανήσει πρόσθετα 25 εκατ. ευρώ για να απαλλαγεί οριστικά από την RΚΒ.

Σήμερα, δίνει σχεδόν μια δεκαπλάσια αξία.

Για ποιους λόγους λοιπόν η Τράπεζα Πειραιώς “καίει” 200 εκατ. ευρώ από τα κεφάλαια της για να αποκτήσει ακίνητα τα οποία έχουν χαμηλότερη αξία;
Η απάντηση προς τους μετόχους της Πειραιώς μπορεί να δοθεί μόνο απο το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (σ.σ εφόσον ασκεί έλεγχο για τις μετοχές τις οποίες κατέχει).
Η Τράπεζα Πειραιώς, σύμφωνα με την στρατηγική της, προσδοκά σε μεταγενέστερο χρόνο ότι, θα πωλήσει την Αttica- ANEK, αλλά μέχρι τότε καταβάλλει στο Blantyre 2% ετησίως επί περιουσιακών στοιχείων 2 δισ. ευρώ ενώ θα καταβάλλει 25% bonus στην περίπτωση εξαγοράς.
Πώς, όμως, η δεύτερη μεγαλύτερη ακτοπλοϊκή περιέρχεται στον έλεγχο ενός fund με απόληξη στα Cayman islands; Έχουν τεθεί δικλείδες ασφαλείας για την λειτουργία της εταιρείας σ ότι αφορά τις άγονες γραμμές αλλά και την εθνική ασφάλεια ;

Μηδέν για τους μέτοχους της ΜIG – Η συναλλαγή για την Attica με την Strix

Από την συμφωνία μεταξύ ΜIG- Strix (διαγραφή ομολογιακών 440 εκατ. ευρώ με αντάλλαγμα το 79% της Attica) οι μέτοχοι δεν προσδοκούν να λάβουν οποιοδήποτε αντάλλαγμα.
Αντίθετα, θα μείνουν με ακίνητα τα οποία η αξία τους αμφισβητείται από τον ισολογισμό της RKB του 2022.
Εαν για παράδειγμα, στην συναλλαγή με την Strix είχε πραγματοποιηθεί μια ανταλλαγή χρέους 340 εκατ. ευρω., τότε οι μέτοχοι της ΜIG θα μπορούσαν να λάβουν 100 εκατ. ευρώ.
Στην συναλλαγή με την Strix, η ακτοπλοϊκή Αttica αποτιμήθηκε (ΚPMG – Εuroxx) δίχως να υπολογιστεί η αξία του στόλου της η οποία με βάση τους ισολογισμούς 2021-2022 ανερχόταν σε 652 εκατ. ευρώ σε καθαρή αναπόσβεστη αξία.
Επίσης οι σύμβουλοι στην αποτίμηση τους δεν έλαβαν την καθαρή θέση της εταιρείας η οποία ανερχόταν σε 592 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, η διακύμανση της τιμής του πετρελαίου δεδομένου της συμμετοχής στο κόστος (60%) αλλάζει τα καθαρά κέρδη, άρα και την αποτίμηση της αξίας της εταιρείας.
Επιπλέον, στο Fairness opinion δεν υπολογίστηκαν οι συνέργειες της συγχώνευσης με την Ανεκ, η διαγραφή δανείων 80 εκατ. ευρώ και το γεγονός ότι προστίθενται άλλα 250 εκατ. ευρώ στην Attica.
Oι μέτοχοι μειοψηφίας της ΜIG ανέφεραν επίσης ότι, η Attica θα έπρεπε να δημοσιεύσει τους ισολογισμούς του 2022 και στην συνέχεια να προχωρήσει η συναλλαγή με την Strix.
Σε ερώτημα γιατί η ΜIG δεν περίμενε την έγκριση της συγχώνευσης ( Ανεκ ) από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της η ΜIG αντέτεινε ότι, “ήταν πολύ καλό deal “ πως υπήρχε “κίνδυνος υπαναχώρησης από την Strix” και ότι, υπήρχε “όρος συγκεκριμένης περιόδου αποδοχής”.

H θέση της ΜIG για τον διαχειριστικό έλεγχο

H MIG για τον διαχειριστικό έλεγχο αναφέρει “Kατόπιν της μέχρι σήμερα μελέτης της υπόθεσης, εκτιμάται ότι η Αίτηση Διαχειριστικού Ελέγχου τυγχάνει ανομιμοποίητη, αόριστη, νόμω και ουσία αβάσιμη και καταχρηστική. Ειδικότερα, το αίτημα ελέγχου των οικονομικών χρήσεων 2020, 2021 και 2022 είναι αόριστο, δεν εξηγείται από τους αιτούντες πώς συνδέεται με τις κατ’ ισχυρισμόν καταγγελλόμενες πράξεις, ενώ όπως διατυπώνεται δεν αποτελεί νόμιμο δικαίωμα της λεγόμενης μικρής μειοψηφίας (1/20 του μετοχικού κεφαλαίου), η οποία μάλιστα έχει αποκτήσει μετοχές σε μεταγενέστερο χρονικό σημείο.”

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης