Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Μυλωνάς (Εθνική): Ήλθε η ώρα για την ανταμοιβή των μετόχων - Στο 15% η απόδοση κεφαλαίων

Μυλωνάς (Εθνική): Ήλθε η ώρα για την ανταμοιβή των μετόχων - Στο 15% η απόδοση κεφαλαίων
Τρίμηνο με τρίμηνο δημιουργούμε νέο κεφάλαιο, ανέφερε ο Παύλος Μυλωνάς
Η οργανική κερδοφορία βελτιώθηκε ουσιωδώς καθώς τρίμηνο με τρίμηνο η Εθνική Τράπεζα δημιουργεί νέο κεφάλαιο, υποστήριξε ο διευθύνων σύμβουλος κ. Παύλος Μυλωνάς κατά την γενική συνέλευση των μετόχων.
Συγκεκριμένα, τα επαναλαμβανόμενα κέρδη ανήλθαν πάνω από 500 εκατ. ευρώ το 2022 και πάνω από 200 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2023, αντιστοιχώντας σε μια απόδοση ιδίων κεφαλαίων 15%.
Ο ισχυρός ισολογισμός είναι το πλεονέκτημα της τράπεζας επισήμανε ο CEO της Εθνικής, καθώς α) τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια προ προβλέψεων είναι μόλις 5% ή 200 εκατ. ευρώ σε απόλυτο νούμερο, β) η ευρεία καταθετική βάση προσφέρει πλεονάζουσα ρευστότητα σε μια περίοδο νομισματικής σύσφιξης και γ) η κεφαλαιακή βάση είναι ισχυρή, στο 16,5% το πρώτο τρίμηνο του 2023.
Ο κ. Μυλωνάς, τόνισε επίσης ότι ήλθε η ώρα για την ανταμοιβή των μετόχων ενώ επισήμανε ιδιαίτερα ότι στόχος είναι η Εθνική να αποτελεί τράπεζα πρώτης επιλογής.
Σε ερώτηση μετόχου, πάντως, επανέλαβε ότι για το μέρισμα το 2024 χρειάζεται η έγκριση του επόπτη.
Το δανειακό χαρτοφυλάκιο αυξήθηκε κατά 2,5 δισ. ευρώ ή 10% με συμμετοχή σε μεγάλα αναπτυξιακά έργα και μερίδιο 29% στα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης και ιδιαίτερα στα έργα της πράσινης μετάβασης και του ψηφιακού μετασχηματισμού η Τράπεζα διοχέτευσε περισσότερα από 500 εκατ. ευρώ σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Η Εθνική Τράπεζα όπως και οι ελληνικές τράπεζες είναι ισχυρές στο σημείο ακριβώς που άλλες τράπεζες σε ΗΠΑ και Ελβετία αντιμετώπισαν προβλήματα, δηλαδή την ρευστότητα.
Η Εθνική πρόσθεσε αλλάζει σελίδα και είναι έτοιμη να πρωταγωνιστήσει τόνισε ο πρόεδρος της κ. Γκίκας Χαρδούβελης προσθέτοντας , ότι διαθέτει ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτημα , ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια και ισχυρή ρευστότητα.
Ο δείκτης κεφαλαίου core Tier 1 ανήλθε σε 15,7% ενώ ο δείκτης συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας ανήλθε σε 16,8%.

Δημ. Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης