Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τράπεζα Πειραιώς: Κέρδη 299 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2023 - Στο 5,5% τα NPEs, στο 17,1% η κεφαλαιακή επάρκεια

Τράπεζα Πειραιώς: Κέρδη 299 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2023 - Στο 5,5% τα NPEs, στο 17,1% η κεφαλαιακή επάρκεια
Ο δείκτης NPE μειώθηκε στο 5,5%...
Στα 299 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα κέρδη της Τράπεζας Πειραιώς το α' 6μηνο του 2023, με τα εξομαλυμένα κέρδη ανά μετοχή να ανέρχονται στα 0,18 ευρώ/μετοχή και απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (RoΑTBV) 15%, που υπερβαίνει τις αρχικές εκτιμήσεις για το 2023.
Ο δείκτης CET1 ενισχύθηκε στο 12,2% και ο συνολικός δείκτης κεφαλαίων στο 17,0%, τον Ιούνιο 2023.
Σε pro forma επίπεδο για τη μείωση σταθμισμένων βάσει κινδύνων στοιχείων ενεργητικού από τις πωλήσεις NPE που θα ολοκληρωθούν την προσεχή περίοδο, ο δείκτης CET1 διαμορφώθηκε στο 12,3% και ο συνολικός δείκτης κεφαλαίων στο 17,1%.
Ο δείκτης NPE μειώθηκε στο 5,5%, από 9,3% ένα χρόνο πριν, καλύπτοντας ήδη τον στόχο NPE για το τέλος του έτους, καθώς ο Όμιλος προχώρησε στην επιτάχυνση δύο συναλλαγών αποεπένδυσης από NPE. Ο δείκτης κάλυψης NPE ενισχύθηκε κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες ετησίως στο 57%
Το χαρτοφυλάκιο εξυπηρετούμενων δανείων αυξήθηκε κατά €1,5 δισ. το 1ο εξάμηνο 2023 σε ετήσια βάση, με €0,8 δισ. καθαρή πιστωτική επέκταση το 2ο 3μηνο 2023.
Τα καθαρά έσοδα από τόκους ανήλθαν σε €488 εκατ. το 2ο 3μηνο 2023, λόγω του αυξανόμενου περιθωρίου, με αύξηση 9% σε τριμηνιαία βάση.
Το κόστος καταθέσεων διαμορφώθηκε στο 0,4% τον Ιούνιο 2023, με το κόστος των προθεσμιακών καταθέσεων στο 1,6%, ενώ επί του παρόντος οι νέες προθεσμιακές καταθέσεις προσφέρουν επιτόκια της τάξεως του 1,9% περίπου.
Καθαρά έσοδα από προμήθειες το 2ο 3μηνο 2023 στα €141 εκατ., αυξημένα κατά 16% σε τριμηνιαία και ετήσια βάση.
Τα επαναλαμβανόμενα λειτουργικά έξοδα συνέχισαν την πτωτική τους πορεία το 2ο 3μηνο 2023, στα €199 εκατ., -2% σε τριμηνιαία και -4% σε ετήσια βάση, παρά τις πληθωριστικές πιέσεις, με τα γενικά και διοικητικά έξοδα -6% τριμηνιαίως και -10% σε ετήσια βάση. Ο δείκτης κόστους προς βασικά έσοδα του Ομίλου έφτασε στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 32%.
Τα υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία πελατών αυξήθηκαν στα €8,2 δισ. το 2ο 3μηνο 2023, με άνοδο 9% τριμηνιαίως και 26% ετησίως
Ισχυρό προφίλ ρευστότητας, με δείκτη κάλυψης ρευστότητας στο 233% και δείκτη δανείων προς καταθέσεις στο 61%.
Ο Ομιλος ολοκλήρωσε με επιτυχία την άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων 2023 του Single Supervisory Mechanism που διεξήχθη από την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA). Σύμφωνα με το βασικό σενάριο, ο δείκτης fully loaded CET1 ανέρχεται στο 14,3% στο τέλος του έτους 2025, υποδηλώνοντας αύξηση των κεφαλαιακών δεικτών κατά περίπου 2,7% έναντι του 2022. Η μείωση των κεφαλαιακών δεικτών για την τριετή περίοδο του δυσμενούς σεναρίου για την Πειραιώς (-2,4%) είναι η 13η καλύτερη μεταξύ του δείγματος 70 τραπεζών της EBA, σχεδόν στο ήμισυ της μέσης μείωσης των ευρωπαϊκών τραπεζών (-4,6%)
Η Τράπεζα Πειραιώς αναδείχθηκε «Καλύτερη Τράπεζα στην Ελλάδα» στα διεθνή Βραβεία Αριστείας 2023 του περιοδικού Euromoney, λόγω των ισχυρών οικονομικών αποτελεσμάτων της, της συνεχούς βελτίωσης των δεικτών της Τράπεζας και της συνεπούς εφαρμογής του στρατηγικού της σχεδίου.
4_109.JPG
Χρήστος Μεγάλου: Ο δείκτης ΝΡΕ αναμένεται να διαμορφωθεί κάτω από το επίπεδο ορόσημο του 5% στο τέλος του έτους 2023

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της τράπεζας, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου αναφέρει:
"Η επίδοση της Τράπεζας Πειραιώς το 1ο εξάμηνο 2023 επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά την αξία της εμπορικής της δυναμικής και τη συνεπή υλοποίηση των στόχων μας. Το 1ο εξάμηνο 2023 παρουσιάσαμε ένα ισχυρό σύνολο αποτελεσμάτων, παράγοντας €0,33 κέρδη ανά μετοχή και 14% απόδοση κεφαλαίων.
Ο Όμιλός μας πέτυχε διατηρήσιμη κερδοφορία λαμβάνοντας υπόψη τους αναλαμβανόμενους κινδύνους, ενώ ταυτόχρονα ενίσχυσε τα κεφάλαια του, διατήρησε ισχυρό προφίλ ρευστότητας και επέδειξε πειθαρχία στη διαχείριση του λειτουργικού κόστους. Η εξυγίανση του ισολογισμού συνεχίσθηκε, με τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων να μειώνεται περαιτέρω στο 5,5%, καλύπτοντας ήδη τον στόχο μας για το τέλος του έτους, ενώ ο δείκτης κάλυψης αυξήθηκε στο 57%.
Η οργανική παραγωγή κεφαλαίου οδήγησε τον δείκτη CET1 στο 12,3%, αυξημένο κατά 0,7% από την αρχή του έτους.
Οι πρωτοβουλίες μας για τον περιορισμό του κόστους συνεχίσθηκαν με αμείωτο ρυθμό για ακόμα ένα 3μηνο, με τα λειτουργικά έξοδα να μειώνονται περαιτέρω, απορροφώντας τις πληθωριστικές πιέσεις και επιτυγχάνοντας ιστορικά χαμηλό δείκτη κόστους προς βασικά έσοδα στο 32% το δεύτερο 3μηνο.
Το χαρτοφυλάκιο εξυπηρετούμενων δανείων του Ομίλου αυξήθηκε κατά 6% ετησίως, με καθαρή πιστωτική επέκταση €800 εκατ. το δεύτερο 3μηνο και συνεχιζόμενη ροή επιχειρηματικών έργων για το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Επιπλέον, τα υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία πελατών αυξήθηκαν σε €8,2 δισ. τον Ιούνιο του 2023, 9% υψηλότερα σε τριμηνιαία βάση, αξιοποιώντας την εκτεταμένη τεχνογνωσία μας σε αυτόν τον τομέα. Συνολικά, το ενισχυμένο εμπορικό franchise μας, έχει αποφέρει το 1ο εξάμηνο αύξηση 16% των καθαρών εσόδων από προμήθειες σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν.
Επιπλέον, η Τράπεζα Πειραιώς ολοκλήρωσε με επιτυχία την άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων 2023 του SSM που διεξήχθη από την EBA. Η μείωση των κεφαλαιακών δεικτών για την τριετή περίοδο του δυσμενούς σεναρίου για την Πειραιώς (-2,4%) είναι η 13η καλύτερη μεταξύ του δείγματος 70 τραπεζών της EBA, σχεδόν στο ήμισυ της μέσης μείωσης των ευρωπαϊκών τραπεζών (-4,6%).
Με βάση τις ισχυρές επιδόσεις του 1ου εξάμηνου 2023 και το εξελισσόμενο περιβάλλον επιτοκίων, αναβαθμίζουμε τους βασικούς χρηματοοικονομικούς μας στόχους για το έτος 2023, στοχεύοντας πλέον σε απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων περίπου 14%, με δείκτη κόστους προς βασικά έσοδα κάτω του 38%.
Ο δείκτης ΝΡΕ αναμένεται να διαμορφωθεί κάτω από το επίπεδο ορόσημο του 5% στο τέλος του έτους 2023.
Τέλος, είμαστε περήφανοι για την ανάδειξή μας ως "Καλύτερη Τράπεζα στην Ελλάδα" από τα διεθνή Βραβεία Αριστείας 2023 του περιοδικού Euromoney, λόγω των ισχυρών οικονομικών μας αποτελεσμάτων, της συνεχούς βελτίωσης των βασικών δεικτών της Τράπεζας και της συνεπούς εφαρμογής του στρατηγικού μας σχεδίου. Θα συνεχίσουμε να υλοποιούμε τον σχεδιασμό μας και παραμένουμε προσηλωμένοι στη δημιουργία αξίας προς όφελος των μετόχων, των πελατών και των εργαζομένων μας".
Επίσης, σε επί τα βελτίω αναθεώρηση της εκτίμησης για τα κέρδη του 2023, προχώρησε η Τράπεζα Πειραιώς, αναμένοντας πλέον 0,65 ευρώ -έναντι 0,55 ευρώ που έκανε λόγο τον Μάιο.
Την ίδια στιγμή, η τράπεζα κάνει λόγο για απόδοση κεφαλαίων (RoaTBV) περίπου 14%, έναντι 12% που ανέμενε προηγουμένως.
Ο κ. Μεγάλου έδωσε εύσημα στα στελέχη της τράπεζας για τα αποτελέσματα β' τριμήνου 2023, κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης που ακολούθησε τη δημοσιοποίηση των οικονομικών αποτελεσμάτων, ενώ επισήμανε ότι η Τράπεζα Πειραιώς βρίσκεται σε επαφή με πελάτες σε περιοχές που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές για να εξεταστούν τρόποι στήριξής τους.
Τέλος, εκτίμησε ότι το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο (NII) θα κορυφωθεί εντός του τρέχοντος έτους, πιθανότατα το γ' τρίμηνο.

bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης