Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Στις 1.500 μονάδες θα τελειώσει το πάρτι - φούσκα κερδοσκοπίας – Οι ελληνικές τράπεζες τέλος 2024 θα έχουν 30 δισ κεφάλαια

Στις 1.500 μονάδες θα τελειώσει το πάρτι - φούσκα κερδοσκοπίας  – Οι ελληνικές τράπεζες τέλος 2024 θα έχουν 30 δισ κεφάλαια
Οι ελληνικές τράπεζες το διάστημα 2023 με 2024 θα εμφανίσουν κέρδη πάνω από 7,5 δισεκ. και εκτιμούμε ότι τα κεφάλαια των τραπεζών θα έχουν φθάσει στα 30 δισεκ. ευρώ από 26 δισεκ. την τρέχουσα περίοδο.
Αν και εσχάτως το ελληνικό χρηματιστήριο έχει κολλήσει στις 1.300 μονάδες, ο στόχος παραμένει για τις 1.500 μονάδες.
Στις 1.500 μονάδες θα κορυφώσει η κερδοσκοπία και θα τελειώσει το πάρτι – φούσκα που εκτίναξε την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά από τις 850 μονάδες… στις 1.500 μονάδες.
H αγορά μπορεί να κινηθεί και υψηλότερα αλλά πάνω από τις 1.500 μονάδες θα είναι ευκαιρία για πωλήσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Ποια είναι τα μεγάλα γεγονότα;

1)Η αναβάθμιση της Ελλάδος σε επενδυτική βαθμίδα.
Ήδη βλέπουμε ότι ενώ η Scope αναβάθμισε την Ελλάδα σε BBB- δηλαδή σε επενδυτική βαθμίδα και παρ΄ ότι ο οίκος δεν είναι αναγνωρισμένος… το χρηματιστήριο αντέδρασε ατάραχο.
Η Ελλάδα θα αναβαθμιστεί επίσημα από την DBRS στις 8 Σεπτεμβρίου και στις 20 Οκτωβρίου από την Standard and Poor’s.
Ωστόσο στις 1.300 μονάδες το ελληνικό χρηματιστήριο έχει προεξοφλήσει σχεδόν 80% την επενδυτική βαθμίδα… το υπόλοιπο 20% θα συντηρηθεί με την κεκτημένη ταχύτητα και την διάθεση διατήρησης της κερδοσκοπίας.
Ωστόσο όπως έχει αναλυθεί, η επενδυτική βαθμίδα δεν κάνει καμία ουσιώδη διαφορά στα ομόλογα και μόνο ελάχιστη επίδραση θα έχει στο χρηματιστήριο.

2)Κέρδη τραπεζών…
Τα κέρδη των τραπεζών λόγων των εντόκων εσόδων που θα φθάσουν στα 8 δισεκ… θα διαμορφωθούν στα 3,8 δισεκ. ευρώ.
Οι ελληνικές τράπεζες το διάστημα 2023 με 2024 θα εμφανίσουν κέρδη πάνω από 7,5 δισεκ. και εκτιμούμε ότι τα κεφάλαια των τραπεζών θα έχουν φθάσει στα 30 δισεκ. ευρώ από 26 δισεκ. την τρέχουσα περίοδο.
Επίσης όλες οι τράπεζες θα διανείμουν μέρισμα και θα επαναγοράζουν μετοχές τους.
Η παράμετρος αυτή δεν έχει προεξοφληθεί πλήρως από το χρηματιστήριο.
Η εκτίμηση μας είναι ότι όταν δούμε P/BV δηλαδή η χρηματιστηριακή αξία να ισούται με τα κεφάλαια ή οριακά υψηλότερα έως 1,1 φορές σε Εθνική και Eurobank και 0,80 με 0,90 σε Πειραιώς και Alpha bank θα έχουν εξαντληθεί τα ανοδικά περιθώρια στις τράπεζες.

3)Τον Νοέμβριο του 2025 θα αναβαθμιστεί η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά σε ώριμη από αναδυόμενη… εκεί πιστεύουμε ότι θα υπάρξει μια μεγάλη ανακατανομή κεφαλαίων – εκτιμάται άνω των 10 δισεκ. – αλλά είμαστε μακριά έως το 2025.

4)Πολιτικές εξελίξεις που μπορεί να εκτροχιάσουν την κατάσταση δεν αναμένονται ενώ η Ελλάδα θα διατηρήσει ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ κατά 3% ετησίως σε μέσους όρους.
Η αύξηση του ΑΕΠ για τα επόμενα 3 χρόνια σημαίνει αύξηση 9% με 10%, η εξέλιξη αυτή δεν έχει προεξοφληθεί από το χρηματιστήριο αλλά δεν αποτελεί έκπληξη ή μη προβλέψιμο γεγονός.

5)Τα κέρδη των μεγάλων εταιριών θα οριοθετηθούν παρά τις επενδύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί… οι ρυθμοί αύξησης της κερδοφορίας δεν μπορούν να συντηρηθούν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης