Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

To TXΣ εξετάζει και μετάθεση του placement του 20% της Εθνικής 3-4 μήνες – Η Reggeborgh βιάζεται, αλλά το 9% της Alpha... 2024

To TXΣ εξετάζει και μετάθεση του placement του 20% της Εθνικής 3-4 μήνες – Η Reggeborgh βιάζεται, αλλά το 9% της Alpha... 2024
Βιάζεται η Reggeborgh στην Alpha bank που κατέχει 8% αλλά δηλώνει 5,5%... αλλά όχι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, θα πουλήσει το 9% στα μέσα του 2024 ή αργότερα....
Ενώ εδώ και πολλούς μήνες το bankingnews αναφέρει ότι μέσα στον Νοέμβριο 2023 θα πραγματοποιηθεί το placement της Εθνικής τράπεζας που αφορά το 20% των μετοχών σε σύνολο 40,34% που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) εντούτοις και όπως έχουμε αναλύσει και ορθά, στο ΤΧΣ επεξεργάζονται και σενάριο μετάθεσης της πώλησης για 3-4 μήνες εάν οι χρηματιστηριακές συνθήκες δεν είναι καλές…
Η απόφαση θα ληφθεί την τελευταία στιγμή με βάση την χρηματιστηριακή συγκυρία… ήδη το περιβάλλον έχει κατακλυστεί από κινδύνους...

Υπάρχουν ισχυρά αντικίνητρα στο placement της Εθνικής τράπεζας... αλλά δεν αφορούν την κάλυψη... 

Όταν αναφέρουμε αντικίνητρα σε καμία περίπτωση δεν θεωρούμε ότι σχετίζονται με την κάλυψη.
Υπάρχουν ενδιαφερόμενοι και όπως έχει αποκαλύψει και το bankingnews υπάρχει και σχήμα ελλήνων εφοπλιστών και επιχειρηματιών που θα ήθελε να αγοράσει το 5% με 8% της Εθνικής τράπεζας.
Επίσης υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από το εξωτερικό…
Η κάλυψη του 20% των μετοχών ή 182,9 εκατ μετοχών δεν αμφισβητείται…
Το πρόβλημα είναι στο τίμημα…
Το μοντέλο της Eurobank με βάση το οποίο το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας πούλησε το 1,4% της Eurobank με κεφαλαιοποίηση προς λογιστική αξία, 0,95x... και με premium 18% επί της χρηματιστηριακής τιμής, είναι άκρως αποτρεπτικό για το placement του 20% της Εθνικής τράπεζας που σχεδιάζεται για τον Νοέμβριο 2023… εάν τελικώς δεν μετατετεθεί…
Με βάση το σχεδιασμό, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα πουλήσει το 20% της Εθνικής τον Νοέμβριο 2023… ωστόσο η απόφαση θα ληφθεί την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου.

Η άποψη του bankingnews είναι ξεκάθαρη εάν δεν πληρείται αυτός ο όρος αποτίμησης το placement της Εθνικής τράπεζας πρέπει να μετατεθεί, δεν έχει νόημα να πωληθεί το 10% αντί 20% γιατί το πρόβλημα εδώ δεν είναι το ποσοστό πώλησης αλλά η αποτίμηση...
Η κυβέρνηση να μην πιέσει τον Ξηρουχάκη τον επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας... και λάβει λάθος απόφαση....
Ήδη το ΤΧΣ πουλάει με τεράστια ζημιά και ο μόνος γνώμονας του πρέπει να είναι πόσα κεφάλαια περισσότερα μπορεί να ανακτήσει...

Η Εθνική πρέπει να πωληθεί στα 7,22 ευρώ με βάση το μοντέλο... Eurobank

Αν λάβουμε υπόψη το μοντέλο αποτίμησης της Eurobank, το 20% της Εθνικής θα πρέπει να πουληθεί στα 7,22 ευρώ από 5,44 ευρώ της τρέχουσας περιόδου με την αποτίμηση της Εθνικής να φτάνει στα 6,6 δισ. που αντιστοιχεί στο 0,95x P/BV.
Ωστόσο η Εθνική σήμερα αποτιμάται στο χρηματιστήριο 4,97 δισεκ. χρηματιστηριακή αξία προς 7 δισεκ. ίδια κεφάλαια 0,71 P/BV.
To πιο σημαντικό όμως τα κεφάλαια της Εθνικής από 7 δισεκ. το α΄ 6μηνο 2023 θα ανέλθουν στα 7,2 δισεκ. στο 9μηνο 2023.
Οπότε το πραγματικό P/BV ανέρχεται σε 0,68 η Εθνική και 0,95 P/BV η Eurobank όπου πούλησε το ΤΧΣ...
Να σημειωθεί η ζημία από την Εθνική τράπεζα είναι 7,3 δισεκ. ευρώ περίπου... οπότε τουλάχιστον πρέπει να πουληθεί με όρους Eurobank, οτιδήποτε άλλο θα είναι αποτυχία...
Η ζημιά των 7,3 δισεκ. είναι υπαρκτή αλλά υπάρχει και το αντεπιχείρημα ότι τα κεφάλαια για τις ανακεφαλαιοποιήσεις δόθηκαν για να διασωθεί το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και να προστατευθούν οι καταθέσεις που τότε όντως κινδύνευαν.

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που θα χάσει 50 δισεκ. από την επένδυση στις τράπεζες πρέπει να διασφαλίσει όχι ότι θα μετριάσει την ζημιά – η ζημιά δεν μετριάζεται – αλλά ότι έχει σταθερούς αλλά και δυναμικούς κανόνες αποτίμησης…
Εάν δεν πληρούνται αυτά τα κριτήρια η πώληση του 20% της Εθνικής θα πρέπει να μεταφερθεί για αργότερα… αν και εικάζουμε ότι ο Νοέμβριος θα είναι καλύτερος μήνας χρηματιστηριακά από τον Οκτώβριο με βάση την παρελθούσα εμπειρία…

Ας θυμηθούμε λίγο ορισμένα γεγονότα…

Το ΤΧΣ επένδυσε
Στην Εθνική 8,46 δισεκ. σε κεφάλαια
Καθώς και funding gap το χρηματοδοτικό κενό τραπεζών που έσπασαν σε καλές και κακές π.χ. FBBank 456 εκατ που κατέληξε στην Εθνική τράπεζα και πλήθος συνεταιριστικών τραπεζών…
Άθροισμα περίπου 9,38 δισεκ. ευρώ.

Το ΤΧΣ κατέχει πλέον το 40,34% της Εθνικής που αξίζει 2 δισεκ.
Η ζημία από την Εθνική τράπεζα είναι 7,38 δισεκ. ευρώ περίπου σε σημερινές τιμές...

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας επένδυσε συνολικά 54 δισεκ. στις ελληνικές τράπεζες και η αξία αυτών είναι 3,71 δισεκ. ή υποαξία -93%...
Το ΤΧΣ θα χάσει σχεδόν 50 δισεκ. ευρώ από τις επενδύσεις του στις ελληνικές τράπεζες…
Στις ΗΠΑ το 2009 όταν κρατικοποιήθηκε η Citigroup και άλλες τράπεζες και εταιρίες… το αμερικανικό δημόσιο… όταν ξεκίνησε να πουλάει από το 2010 και 2011 μετοχές εξήλθε με σημαντικό κέρδος περίπου 43 δισεκ. δολαρίων…


Βιάζεται η Reggeborgh στην Alpha bank αλλά όχι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας


Το ολλανδικό family office, οικογενειακό επενδυτικό γραφείο Reggeborgh του Holterman κατέχει το 8% της Alpha bank και όχι 5,15% που εμφανίζεται στο μετοχολόγιο…
Η Reggeborgh θέλει να φθάσει στο 20% αυτός είναι ο στόχος… θα ήθελαν και 30% αλλά και με 20% θεωρούν ότι ελέγχουν την Alpha bank.
Με το 8% που κατέχουν… βέβαια γεννάται το ερώτημα ανακοινώνουν 5,15% και κατέχουν 8%... «παλιές κλασσικές συνταγές» μέσω τρίτων επενδυτών και θέλουν το 9% του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και το εναπομείναν ποσοστό του Paulson… που έχει πέσει πολύ κάτω του 5%.
Ωστόσο ο σχεδιασμός των ολλανδών προσκρούει σε τρία πολύ σοβαρά εμπόδια…παρ΄ ότι υπάρχει καλή σχέση με τον Βασίλη Ψάλτη τον επικεφαλής της Alpha bank που τον θεωρούν ικανότατο…

1)Το πρώτο σοβαρό εμπόδιο είναι η κυβέρνηση.
Η Reggeborgh περιμένει να πάρει το πράσινο φως αλλά πράσινο φως δεν βλέπει…
Η κυβέρνηση έχει δει τις κινήσεις της Reggeborgh στον Ελλάκτωρ και έχει προβληματιστεί.
Επίσης ο ίδιος προβληματισμός επικρατεί και στην Τράπεζα της Ελλάδος… η οποία θα αξιολογήσει με μεγάλη προσοχή ποιος επενδυτής είναι ικανός να κατέχει στρατηγικό ποσοστό σε ελληνική τράπεζα.

2)Ο δεύτερος σοβαρός λόγος είναι ο Paulson ο οποίος κατέχει το 18,8% της Πειραιώς και κάτω από 5% στην Alpha bank.
Την επένδυση στην Alpha bank την είχε ως μηχανισμό αντιστάθμισης κινδύνου και αποκομιδής υπεραξιών.
Βλέπουμε ότι ο Paulson πιστεύει στο σενάριο Πειραιώς και γεννάται το ερώτημα έχει εγκαταλείψει το plan Β της Alpha bank όχι είναι η απάντηση… αφού και από την Alpha bank θέλει να αποκομίσει υπεραξίες και μάλιστα πιο εύκολα από ότι από την Πειραιώς.

3)Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δεν βιάζεται να πουλήσει το 9% της Alpha bank.
Αυτό θα συμβεί στα μέσα του 2024.
Η Reggeborgh διακινεί ότι θέλει να πάρει αποφάσεις έως τέλη του 2023… αλλά δεν υπάρχει καμία περίπτωση να ακολουθήσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας

Συμπέρασμα

Το κεφάλαιο πώλησης του 9% της Alpha bank δεν υπάρχει καμία περίπτωση να ανοίξει.... εμπροσθοβαρώς….
Η Reggeborgh εάν βιάζεται ή θα αγοράσει από την αγορά ή στο τέλος εάν δεν δει φως… θα πουλήσει το 8% που κατέχει και το οποίο απέκτησε με τιμές κτήσης κάτω από 0,88 ευρώ… οπότε ήδη αποκομίζει υπεραξίες…
Όλα τα σενάρια είναι ανοικτά…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης