Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Εθνική Τράπεζα: Οφέλη 6 εκατ. ευρώ από τις αγορές μισθωμένων ακινήτων - Επαναδιαπραγμάτευση 87 μισθώσεων με την Prodea

Εθνική Τράπεζα: Οφέλη 6 εκατ. ευρώ από τις αγορές μισθωμένων ακινήτων - Επαναδιαπραγμάτευση 87 μισθώσεων με την Prodea
Απόκτηση ακινήτου στην Πειραιώς 74 έναντι 30 εκατ. ευρώ – Αναγνωρίστηκαν οικόπεδα και κτίρια 151 εκατ. ευρώ
Σχετικά Άρθρα
Την απόκτηση ακινήτων τα οποία μίσθωνε μέχρι σήμερα, ολοκλήρωσε προ ημερών η Εθνική Τράπεζα.
Στις αρχές Φεβρουαρίου, ένα ακόμη ακίνητο πέρασε στην ιδιοκτησία της, καθώς ολοκλήρωσε την απόκτηση ακινήτου από την “Γκρέκο Γιώτα Επενδύσεις” έναντι τιμήματος 30 εκατ. ευρώ.
Η εταιρεία κατείχε ακίνητο στην Οδό Πειραιώς 74 το οποίο μέχρι σήμερα μίσθωνε η Εθνική Τράπεζα από την Prodea και αργότερα από το Dromeus Capital.
Σύμφωνα με την αποτίμηση της εταιρείας η οποία πραγματοποιήθηκε από την Εrnst & Young από το ΓΕΜΗ, η αξία του ακινήτου ανήλθε σε 29,5 εκατ. ευρώ ενω οι συνολικές υποχρεώσεις leasing ήταν 14,7 εκατ. ευρώ.
Το ακίνητο δεν είναι το μοναδικό που αγόρασε η Εθνική καθώς το τελευταίο εξάμηνο προχώρησε σε μια σειρά ακινήτων, τα οποία στο παρελθόν τα μίσθωνε.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα είχε ανακοινώσει στο πρώτο εννεάμηνο, με το σύνολο των αγορών έγινε αναγνώριση οικοπέδων και κτιρίων συνολικού ποσού 151 εκατ. ευρώ ενώ τερματίστηκαν οι μισθώσεις και ως εκ τούτου μειώθηκαν κατά 173 εκατ. ευρώ και 179 εκατ. ευρώ τα περιουσιακά στοιχεία με δικαίωμα χρήσης, για την τράπεζα και τον όμιλο.
Με τις εξαγορές των ακινήτων η Εθνική πραγματοποίησε τελικώς κέρδος 6 εκατ. ευρώ.

Επαναδιαπραγμάτευση 87 μισθώσεων με την Prodea

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με την Τράπεζα, κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου του 2023, τα στελέχη της επαναδιαπραγματεύθηκαν συγκεκριμένες συμβάσεις μισθώσεων που αφορούν 87 μισθώσεις με την Prodea Investments. Η επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων οδήγησε στην επανεκτίμηση της υποχρέωσης από μισθώσεις, χρησιμοποιώντας νέο επιτόκιο προεξόφλησης, με τελικό αντίκτυπο τη μείωση των υποχρεώσεων από μισθώσεις και των περιουσιακών στοιχείων με δικαίωμα χρήσης κατά 88 εκατ. ευρώ για τον Όμιλο. Επιπρόσθετα, στα τέλη Ιουνίου 2023, η Τράπεζα συνήψε δεσμευτικό μνημόνιο συμφωνίας με την Prodea Investments Α.Ε. για την αγορά ακινήτων τα οποία, επί του παρόντος, μισθώνει. Το υπόλοιπο ποσό αυτής της δέσμευσης ήταν 154 εκατ. ευρώ και η Τράπεζα ανέμενε να ολοκληρώσει σταδιακά την απόκτηση των υπόλοιπων ακινήτων μέχρι το τέλος του 2023.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης