Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Μυλωνάς (Εθνική Τράπεζα): Η μείωση του Euribor θα είναι πιο επιθετική – Ακριβές οι τράπεζες για εξαγορά στο εξωτερικό

Μυλωνάς (Εθνική Τράπεζα): Η μείωση του Euribor θα είναι πιο επιθετική – Ακριβές οι τράπεζες για εξαγορά στο εξωτερικό
Κομβικής σημασίας ο μετασχηματισμός της τράπεζας
Με αφορμή τον ριζικό μετασχηματισμό της Εθνικής, που περιλαμβάνει μέχρι και τον σχεδιασμό νέου εμπορικού σήματος, ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Παύλος Μυλωνάς, τόνισε πως τα τελευταία 5 χρόνια ο χρηματοπιστωτικός οργανισμός του οποίου ηγείται έχει αλλάξει ριζικά…
Μάλιστα ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το 2018 η Εθνική είχε 22 δισ. μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) και οριακά κεφάλαια και έφτασε σήμερα να έχει εξυγιάνει πλήρως τον ισολογισμό της και τα κεφάλαια της να είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη.
Οπότε αυτά τα πέντε χρόνια, ο μετασχηματισμός ήταν θεαματικός, ενώ μεγάλες αλλαγές έχουν γίνει στο δίκτυο με σημαντικές βελτιώσεις στη λιανική και επιχειρηματική τραπεζική.
Σε κάθε περίπτωση, είπε ο κ. Μυλωνάς, ο μετασχηματισμός της Εθνικής αποτελεί ηχηρό μήνυμα προς το τραπεζικό σύστημα πως θα ηγηθεί του κλάδου στηρίζοντας την εθνική οικονομία.
Όπως είπε, έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών, κάτι που αποτυπώθηκε ξεκάθαρα στο πρόσφατο placement, που υπερκαλύφθηκε 8 φορές, αλλά και την κοινωνία, χάρη στην άρτια εξυπηρέτηση που προσφέρει.
Σε ερώτηση για το πώς βλέπει να διαμορφώνεται το Euribor, το οποίο και καθορίζει την κερδοφορία των τραπεζών, ο Μυλωνάς βλέπει επιθετικότερη μείωση και οι τράπεζες είτε μέσω αλλαγών στον αναβαλλόμενο φόρο (DTA) και την αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση (DTC), είτε μέσω των θεραπευμένων δανείων (πρώην NPEs) θα βελτιώσουν ακόμη περισσότερο την ποιότητα του ενεργητικού τους.
Επίσης τόνισε ότι η εξαγορά τράπεζας στο εξωτερικό είναι στόχος, ωστόσο μέχρι τώρα το πρόβλημα είναι ότι είναι ακριβές οι προς πώληση τράπεζες αφού πωλούνται με P/BV 1,5-2 φορές.

Τον Ιούλιο του 2024 η διάθεση του ποσοστού του ΤΧΣ

Ο Γκίκας Χαρδούβελης, ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, με τη σειρά του αναφέρθηκε στη μεγάλη επιτυχία που είχε το placement, αφού το 22% των μετοχών που πούλησε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας υπερκαλύφθηκε κατά 8 φορές
Με βάση πληροφορίες του ΒΝ το επόμενο placement που αφορά το 18% των μετοχών θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο του 2024.
Σε ερώτηση εάν το ΤΧΣ θα ήθελε να κρατήσει ένα 5%, ο Μυλωνάς τόνισε ότι δεν θα ήταν αντίθετος υπό την αίρεση όμως ότι δεν θα έχει ειδικά δικαιώματα το Ταμείο, όπως το δικαίωμα βέτο.
Επίσης σε ερώτηση για το πώς είδε τη μεγάλη ανάκαμψη της Πειραιώς (με αφορμή τα αποτελέσματα του 2023 που ανακοινώθηκαν σήμερα) αναγνώρισε ότι είναι εντυπωσιακή, δίνοντας εύσημα στη διοίκηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης