Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Μεγάλο το ενδιαφέρον για το placement της Πειραιώς – Το ΤΧΣ θα διαθέσει και το 27%, το 22% σε ξένους θεσμικούς σε διασπορά

Μεγάλο το ενδιαφέρον για το placement της Πειραιώς – Το ΤΧΣ θα διαθέσει και το 27%, το 22% σε ξένους θεσμικούς σε διασπορά
Ίσως υπάρξουν πιέσεις να πωληθεί κάτω από τα 4 ευρώ ώστε να πάρουν όλο το upside οι ξένοι επενδυτές… σενάριο που είδαμε και στην Εθνική τράπεζα
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) κατέχει το 27% ή 338 εκατ μετοχές της τράπεζας Πειραιώς και σχεδιάζει να πουλήσει αρχές Μαρτίου 2024 τελικά και το 27%.
Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, παρ΄ ότι δεν έχει αποφασιστεί το τελικό ποσό διάθεσης εντούτοις, η έρευνα που έχει πραγματοποιηθεί δείχνει ότι μπορεί να πουληθεί και το 27% χωρίς στρατηγικό επενδυτή.
"Το ενδιαφέρον από το εξωτερικό είναι εντυπωσιακό για την Πειραιώς φθάνει τα επίπεδα της Εθνικής, οπότε ο στόχος είναι να διατεθεί και το 27%" αναφέρει αρμόδια πηγή στο BN (bankingnews)
Είναι ξεκάθαρο ότι δεν θα υπάρξει στρατηγικός επενδυτής.
Το 22% θα διατεθεί σε ξένους θεσμικούς σε ευρεία διασπορά και το 5% σε μικρομετόχους.

Σε ποια τιμή;

Το 27% της Πειραιώς αναλογεί σε 338 εκατ μετοχές Χ 4 ευρώ = 1,35 δισεκ. ευρώ.
Η τιμή της Πειραιώς στο χρηματιστήριο ανέρχεται στα 3,95 ευρώ αλλά για να πραγματοποιηθεί το placement στα 4 ευρώ η μετοχή στο χρηματιστήριο πρέπει να φθάσει στα 4,30 με 4,40 ευρώ.
Οπότε οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι κρίσιμες…
Ίσως υπάρξουν πιέσεις να πωληθεί κάτω από τα 4 ευρώ ώστε να πάρουν όλο το upside οι ξένοι επενδυτές… σενάριο που είδαμε και στην Εθνική τράπεζα.
Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι εάν η Πειραιώς ακολουθήσει το παράδειγμα της Εθνικής π.χ. η τιμή της μετοχής μετά το placement θα αυξηθεί στα 5 ευρώ.
Στην Εθνική υλοποιήθηκε το placement στα 5,30 ευρώ και η τρέχουσα τιμή ανέρχεται στα 7,17 ευρώ (15 Φεβρουαρίου 2024) άνοδος 34%.
Το ΤΧΣ επένδυσε στην Πειραιώς 19,68 δισεκ εκ των οποίων 6,84 δισεκ. σε κεφάλαια και μαζί με τα 3 δισεκ. cocos και 9,84 δισεκ. funding gap το χρηματοδοτικό κενό τραπεζών που έσπασαν σε καλές και κακές.
Θυμίζουμε 7,47 δισεκ. στην Αγροτική τράπεζα που κατέληξε στην Πειραιώς και δεν περιλαμβάνουμε τις συναλλαγές όπως Geniki Bank ή Κυπριακές τράπεζες…
Το 27% της τράπεζας Πειραιώς σε σημερινές τιμές (3,95 ευρώ 2 Φεβρουαρίου 2024) αποτιμάται 1,3 δισεκ. ευρώ.
Με το placement η Πειραιώς θα αυξήσει το free float δηλαδή την διασπορά μετοχών άρα και την εμπορευσιμότητα.
Επίσης δεν υπάρχει θέμα στρατηγικού επενδυτή, το θέμα Santander απλά δεν υπάρχει…
Το 27% της Πειραιώς θα διατεθεί σε ευρεία διασπορά ενώ ο Paulson θα κρατήσει το 18,62% θα παραμείνει ο βασικός μέτοχος της τράπεζας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης