Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Στουρνάρας (ΤτΕ): Η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερες τράπεζες - Μείωση των επιτοκίων από τον Ιούνιο 2024

Στουρνάρας (ΤτΕ): Η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερες τράπεζες - Μείωση των επιτοκίων από τον Ιούνιο 2024
Συνέντευξη του διοικητή της ΤτΕ
Σχετικά Άρθρα
«Η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερο ανταγωνισμό, διότι όπως προκύπτει από μελέτες της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) έχουμε ολιγοπώλια στα τρόφιμα, στα καύσιμα, στις τράπεζες και στην ιδιωτική νοσοκομειακή περίθαλψη», ανέφερε σε συνέντευξή του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, υπογραμμίζοντας πως χρειαζόμαστε «περισσότερο ανταγωνισμό και στις τράπεζες».
«Οι μεγάλες τράπεζες εστιάζουν στις μεγάλες επιχειρήσεις και συχνά δεν ασχολούνται με τους μικρούς. Η γνώμη μου είναι πως η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερες τράπεζες από όσες έχει τώρα. Και χαίρομαι διότι έχουμε απόλυτη συναντίληψη με την κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών σ΄ αυτό το θέμα, ότι δηλαδή χρειαζόμαστε ανταγωνισμό στο τραπεζικό σύστημα», είπε χαρακτηριστικά.
Επίσης, υπογράμμισε ότι ο «πέμπτος τραπεζικός πόλος δεν είναι μόνο η Attica Bank με την Παγκρήτια, είναι και η Optima, είναι και η Viva», τονίζοντας επίσης τον σημαντικό ρόλο που έχουν παίξει οι συνεταιριστικές τράπεζες όπως για παράδειγμα οι συνεταιριστικές τράπεζες Καρδίτσας και Ιωαννίνων που πηγαίνουν πολύ καλά και στηρίζουν τις τοπικές οικονομίες. Μάλιστα, επισημαίνει πως «υπάρχει χώρος να μπουν και άλλοι παίκτες στην τραπεζική αγορά, όπως οι fintech και οι microfinance εταιρείες παροχής πιστώσεων».

«Τέσσερις μειώσεις επιτοκίων μέχρι το τέλος του έτους»

Ο Διοικητής της ΤτΕ, σε συνέντευξή του στο mononews.gr, σημειώνει πως η μείωση των επιτοκίων θα ξεκινήσει καλώς εχόντων των πραγμάτων από τον Ιούνιο κι αισιοδοξεί ότι μέχρι το τέλος του έτους μπορούν να γίνουν τέσσερις. «Εξαρτόμαστε από τα στοιχεία, αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις μας, είναι βέβαιο ότι τον Ιούνιο θα προχωρήσουμε στην πρώτη μείωση των επιτοκίων. Ήδη η Τράπεζα της Ελβετίας ξεκίνησε. Θα σας πω ότι στις ΗΠΑ όπου τα μέλη της FED σε έναν πίνακα ανώνυμα καταθέτουν τις προβλέψεις τους, η μέση πρόβλεψη είναι για τρεις μειώσεις φέτος. Εμείς στην
ΕΚΤ δεν έχουμε κάτι τέτοιο. Μίλησα για τέσσερις μειώσεις, τις θεωρώ λογικές, εφόσον ο πληθωρισμός συνεχίσει να μειώνεται. Ας μην ξεχνάμε ότι εξαρτόμαστε από την εξέλιξη του πληθωρισμού, αλλά και από τον ρυθμό ανάπτυξης. Ο πληθωρισμός πέφτει στην Ευρώπη, πέφτει όμως και ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης. Δεν είμαστε βέβαια στο μείον, εκεί είναι η Γερμανία και η Γαλλία, όμως είμαστε ως Ευρώπη στο 0,4%, στο 0,3%.»
Στο ερώτημα εάν η ΕΚΤ θα προλάβει την Fed και θα μειώσει πρώτη τα επιτόκια της, τόνισε πως «Δεν το αποκλείω. Δεν έχουμε κανένα λόγο να περιμένουμε την Αμερική, οι λόγοι του πληθωρισμού στην Ευρώπη είναι διαφορετικοί από τις ΗΠΑ. Η Αμερική έχει ένα δημοσιονομικό πακέτο πολύ μεγάλο, που δίνει ώθηση στην οικονομία, εμείς δεν έχουμε κάτι ανάλογο. Πιστεύω λοιπόν, ότι οι λόγοι μείωσης των επιτοκίων στην Ευρώπη σήμερα είναι ισχυρότεροι απ΄ ότι στην Αμερική».

Έχει δρόμο το ράλι των ελληνικών τραπεζών - Αυξάνει τις τιμές στόχους η Euroxx

Διευκρινίζει δε πως προηγείται η συγχώνευση Attica Bank – Παγκρήτιας, με την ΑΜΚ να πραγματοποιείται τον Σεπτέμβριο ενώ για το τέλος του έτους πάει το placement για τη διάθεση του υπολοίπου 18% της Εθνικής Τράπεζας που έχει στην κατοχή του το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Στο ερώητημα εάν επαρκούν οι εγγυήσεις του Ηρακλή να καλύψουν τις τιτλοποιήσεις των συστημικών τραπεζών και των Αττικής-Παγκρήτιας, δήλωσε πως «ίσως χρειαστεί να αυξηθεί, ίσως τα 2 δισ. ευρώ εγγυήσεων να μην επαρκούν. Τα 2 δισ. ευρώ ενδεχομένως να γίνουν 2,5 με 2,6 δισ. ευρώ, όμως σε καμία περίπτωση δεν θα γίνουν 4 δισ. ευρώ».

Servicers και τραπεζική απληστία

Για την συγκέντρωση στον κλάδο των servicers και το πόσοι θα αδειοδοτηθούν εκ νέου τελικά, τόνισε πως «θεωρεί βέβαιο ότι θα μειωθεί ο αριθμός τους, θα υπάρξει συγκέντρωση, θα μείνουν λίγες εταιρείες», αναφέροντας πως «σαφώς υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης σε ό,τι αφορά τη δικαιοσύνη, τους πλειστηριασμούς. Από την άλλη το πλαίσιο έχει δώσει μία δομή αμοιβών που «βρέξει χιονίσει» οι διαχειριστές θα παίρνουν τα χρήματα, ακόμα και αν δεν κάνουν τις ενέργειες που πρέπει, οπότε πρέπει να δούμε ένα intensive mechanism».

Κάλυψη των ελληνικών τραπεζών ξεκινά εκ νέου η BofA - Η επιφυλακτική της στάση και οι νέες τιμές στόχοι

Ερωτώμενος για την πρόσφατη μελέτη του ΚΕΠΕ περί ύπαρξης τραπεζικής απληστίας, ο κ. Στουρνάρας σημείωσε: «Υπάρχουν μεγάλα spreads, οι ελληνικές τράπεζες έχουν υψηλότερα NPLs οπότε έχουν και μεγαλύτερο ρίσκο, που έχει επίπτωση στα επιτόκια. Επίσης στην Ελλάδα τα δάνεια είναι κυμαινόμενου επιτοκίου, που σημαίνει ότι αμέσως πέρασαν οι αυξήσεις των επιτοκίων, ενώ στις άλλες χώρες είναι fixed rates. Σίγουρα είδαμε άμεση αύξηση στα επιτόκια δανείων και ένα πολύ μικρό τμήμα τους πέρασε στα επιτόκια καταθέσεων».
Σχολιάζοντας το γεγονός πως οι τράπεζες να εμφανίσουν κέρδη 3,6 δισ. ευρώ το 2023 και αντί να πληρώσουν για να μειώσουν την υποχρέωση σε αναβαλλόμενο φόρο, ακολουθούν μερισματική πολιτική, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος τόνισε πως «χρειάζεται αναλογικότητα. Μεταξύ του 0 και του 100 υπάρχει και το 50, δεν μπορείς να μην δώσεις τίποτα, ούτε όμως να δώσεις 100. Διότι οι συστημικές τράπεζες έχουν υψηλή αναβαλλόμενη φορολογία και πρέπει να θωρακιστούν για το μέλλον. Σύμφωνα με τη Moody’s με τη μείωση των επιτοκίων θα περιοριστούν τα κέρδη, οπότε χρειάζεται προσοχή. Δεν είναι ώρα για θριαμβολογίες».
«Έχουμε ένα διεθνές περιβάλλον πολύ πιο επίφοβο και αβέβαιο, δεν ξέρεις τι θα φέρει η επόμενη μέρα. Μία μεγάλη πρόκληση είναι η κλιματική αλλαγή, που επηρεάζει και τις τράπεζες. Πρέπει λοιπόν να «κτίσουν» μαξιλάρια. Εμείς, ως ΕΚΤ και SSM αυτό λέμε στις τράπεζες, ότι πλέον ζούμε σε ένα περιβάλλον πολύ πιο επικίνδυνο, πολύ πιο αβέβαιο. Χρειαζόμαστε «μαξιλάρια» από τις κυβερνήσεις, από τις τράπεζες, από τις ασφαλιστικές εταιρείες» πρόσθεσε.

«Χρειαζόμαστε περισσότερη και πιο ομοσπονδιακή Ευρώπη»

«Η γνώμη μου είναι ότι χρειαζόμαστε περισσότερη και πιο ομοσπονδιακή Ευρώπη. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν χώρες-μέλη της Ε.Ε., που επιθυμούν να γίνει πρώτα η μείωση των κινδύνων και χώρες-μέλη που επιθυμούν τη διαμοίραση των κινδύνων. H γνώμη μου είναι γιατί να μην τα κάνουμε και τα δύο. Γιατί σε κάθε συμβούλιο να είναι ένα zero-sum game και να μην είναι ένα παίγνιο win-win. Να κερδίσουμε όλοι. Δηλαδή εκεί που παίρνουμε μέτρα μείωσης κινδύνων να πάρουμε και μέτρα διαμοίρασης κινδύνων» δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, αναφερόμενος στην πρόταση του Πρωθυπουργού για νέο ευρωομόλογο.
«Αυτή η πολιτική πρέπει να συνεχιστεί, διαφορετικά η Ευρώπη θα βλέπει την πλάτη της Αμερικής και της Κίνας. Ότανοι άλλοι προχωρούν με τεράστια βήματα, εσύ δεν μπορείς να πηγαίνεις βήμα σημειωτόν. Κυρίως όμως χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη. Δεν έχει προχωρήσει ακόμα η ένωση κεφαλαιαγορών, δεν έχουμε τραπεζική ένωση, δεν έχουμε ακόμα ενιαίο σύστημα εγγύησης καταθέσεων. Και αυτός είναι ο λόγος που δεν υπάρχουν πανευρωπαϊκές ενοποιήσεις τραπεζών.

Επίσης, στο «Βήμα της Κυριακής», ο διοικητής της ΤτΕ είχε δημοσιοποιήσει την Κυριακή 24 Μαρτίου 2024 το παρακάτω άρθρο γνώμης: 

«Οι προοπτικές της ελληνικής κεφαλαιαγοράς»

Οι κεφαλαιαγορές, όταν λειτουργούν αποτελεσματικά, παρέχουν αξιόπιστη απεικόνιση των επερχόμενων οικονομικών εξελίξεων. Ταυτόχρονα, η χρηματοοικονομική ανάπτυξη συμβάλλει σημαντικά στην οικονομική ανάπτυξη. Ειδικά η χρηματοδότηση παραγωγικών τομέων της οικονομίας, αυξάνει το οικονομικό προϊόν μακροχρόνια. Η οικονομική ανάπτυξη, από την άλλη πλευρά, δημιουργεί χρηματοδοτικούς πόρους, οι οποίοι μετατρέπονται μέσω των κεφαλαιαγορών σε πραγματικές επενδύσεις, με αποτέλεσμα τόσο την αλληλοτροφοδότηση οικονομικής και χρηματοοικονομικής ανάπτυξης όσο και τη βάθυνση της κεφαλαιαγοράς.
Η εύρυθμη λειτουργία της κεφαλαιαγοράς ενισχύει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, αποτελώντας έτσι προϋπόθεση για την αύξηση της ζήτησης των αξιογράφων σε μία οικονομία. Η συμμετοχή διεθνών επενδυτών στην ελληνική κεφαλαιαγορά αφενός διευκολύνει τη χρηματοδότηση του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, και αφετέρου αυξάνει το βάθος της κεφαλαιαγοράς, με αποτέλεσμα την ενίσχυση της ανθεκτικότητάς της σε εξωγενείς διαταραχές.
Σε αυτό το πλαίσιο, είναι πολύ ενθαρρυντικό ότι τα τελευταία χρόνια βλέπουμε μία σημαντική αύξηση της ζήτησης για ελληνικά ομόλογα και μετοχές από διεθνείς επενδυτές. Συγκεκριμένα, με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία της διεθνούς επενδυτικής θέσης, η διακράτηση μετοχών και μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων από ξένους επενδυτές έχει αυξηθεί κατά 10 δισεκ. ευρώ, σε σύγκριση με την περίοδο πριν την πανδημία, δηλαδή το δ΄ τρίμηνο του 2019. Το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης αυτής πραγματοποιήθηκε τα τελευταία τέσσερα τρίμηνα. Την ίδια περίοδο παρατηρείται αύξηση της διακράτησης ελληνικών ομολόγων από ξένους επενδυτές κατά 4,5 δισεκ. ευρώ.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της Τράπεζας της Ελλάδος, η εξέλιξη αυτή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση των επενδυτικών θέσεων μεγάλων διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων σε ελληνικές μετοχές και ομόλογα από το δ΄ τρίμηνο του 2022. Έτσι, καθώς τα επενδυτικά κεφάλαια υποχρεούνται να επενδύουν 85% έως 90% των χαρτοφυλακίων τους σε θέσεις υψηλής πιστοληπτικής αξιολόγησης, φαίνεται ότι η προοπτική για αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας στην επενδυτική κατηγορία οδήγησε σε αύξηση των θέσεών τους σε ελληνικά αξιόγραφα. Κατά συνέπεια μειώθηκαν οι αποδόσεις τόσο των ελληνικών κρατικών ομολόγων όσο και των τραπεζικών ομολόγων, και η χρηματοδότησή τους από νέες εκδόσεις πραγματοποιήθηκε με χαμηλότερο κόστος.
Επίσης, αποτέλεσμα της αναβάθμισης είναι η αύξηση στις συμμετοχές των ξένων επενδυτών σε ελληνικές επιχειρήσεις. Η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό με τη μεγέθυνση των επιχειρήσεων λόγω αυξημένων εξαγορών και συγχωνεύσεων, αναμένεται να βελτιώσει σημαντικά την εταιρική διακυβέρνηση των ελληνικών επιχειρήσεων. Ως εκ τούτου, αναμένεται περαιτέρω βάθυνση και ωρίμανση της εγχώριας κεφαλαιαγοράς.
Η αναβάθμιση στην επενδυτική κατηγορία ήλθε ως αποτέλεσμα των καλύτερων των αναμενομένων επιδόσεων της ελληνικής οικονομίας. Σύμφωνα με μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδος, η αναβάθμιση στην επενδυτική κατηγορία έχει σημαντικές θετικές επιδράσεις στην οικονομία, προσθέτοντας στο ΑΕΠ έως 2,5% μακροχρόνια, ενώ ενισχύει και την ανθεκτικότητα τόσο της οικονομίας εν γένει όσο και του τραπεζικού συστήματος απέναντι σε εξωγενείς διαταραχές. Συνεπώς, οι εγχώριες οικονομικές εξελίξεις, στο βαθμό που διαμορφώνουν τις προοπτικές για την ελληνική κεφαλαιαγορά για το 2024, αποτελούν θετικό παράγοντα, καθώς ενισχύουν τη ζήτηση ελληνικών αξιογράφων από διεθνείς επενδυτές.
Ταυτόχρονα, οι παράγοντες που διαμορφώνουν τις χρηματοπιστωτικές συνθήκες διεθνώς, επίσης επηρεάζουν, αναπόδραστα, τις εξελίξεις στην ελληνική κεφαλαιαγορά. Οι αγορές ομολόγων διεθνώς διακρίνονται από ιδιαίτερα υψηλή μεταβλητότητα, η οποία σε μεγάλο βαθμό σχετίζεται με την αβεβαιότητα – και την αναθεώρηση των προσδοκιών των επενδυτών – σχετικά με την πορεία της νομισματικής πολιτικής των μεγάλων κεντρικών τραπεζών. Συγκεκριμένα, μέχρι το τέλος του 2023 είχαν διαμορφωθεί προσδοκίες από τους επενδυτές για μεγάλες και γρήγορες μειώσεις επιτοκίων εντός του 2024. Για παράδειγμα, οι επενδυτές στις αγορές επιτοκιακών παραγώγων για την ευρωζώνη ανέμεναν, το Δεκέμβριο του 2023, ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μειώσει τα επιτόκιά της πολύ νωρίς στη διάρκεια του 2024, ακόμη και από την περασμένη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου. Μέχρι τώρα οι προσδοκίες των επενδυτών έχουν αναθεωρηθεί προς τα πάνω και οι επενδυτές αναμένουν ότι τα επιτόκια των μεγάλων κεντρικών τραπεζών στο τέλος του 2024 θα είναι υψηλότερα από ό,τι ανέμεναν στο τέλος του 2023.
Η αναθεώρηση των προσδοκιών των επενδυτών για τα επιτόκια των κεντρικών τραπεζών σχετίζεται και με την ανθεκτικότητα μεγάλων οικονομιών όπως της οικονομίας των ΗΠΑ, η οποία συνεχίζει να καταγράφει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης παρά την αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής. Ταυτόχρονα, οι αγορές ομολόγων διεθνώς τιμολογούν υψηλότερα ασφάλιστρα κινδύνου καθώς αυξάνονται οι δημόσιες δαπάνες για την πράσινη μετάβαση, οδηγώντας τις αποδόσεις των ομολόγων υψηλότερα. Έτσι, παρατηρούμε άνοδο των αποδόσεων των 2ετών και 10ετών ομολόγων, τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ, κατά περίπου 50 μονάδες βάσης από τις αρχές του 2024. Ευτυχώς, για τους λόγους που προανέφερα, η αύξηση των αποδόσεων είναι μικρότερη για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, ενώ οι αποδόσεις των εταιρικών και τραπεζικών ομολόγων δεν έχουν επηρεαστεί ιδιαίτερα από την αναθεώρηση των προσδοκιών των επενδυτών προς τα πάνω.
Υπάρχουν σημαντικές αβεβαιότητες και κίνδυνοι στο διεθνές επενδυτικό περιβάλλον, οι οποίοι ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά τη ζήτηση και για τα ελληνικά αξιόγραφα. Εν κατακλείδι, όσον αφορά τις προοπτικές της ελληνικής κεφαλαιαγοράς για το 2024, υπάρχουν εγχώριοι παράγοντες που λειτουργούν θετικά όσο και ανασχετικοί παράγοντες που σχετίζονται με τις προοπτικές της διεθνούς οικονομίας και των αγορών. Συνολικά όμως, η καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας έχει συμβάλει στη σημαντική βελτίωση των συνθηκών χρηματοδότησης στην εγχώρια κεφαλαιαγορά. Η διατήρηση αυτής της καλής πορείας αποτελεί σημαντικό αντιστάθμισμα απέναντι σε αβεβαιότητες που σχετίζονται με το διεθνές πολιτικοοικονομικό περιβάλλον.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης