Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Νησίδα ασφαλείας η Ιntrum - Προεξοφλεί μελλοντικά έσοδα και δίνει «σωσίβιο» στην μητρική Σουηδίας

Νησίδα ασφαλείας η Ιntrum - Προεξοφλεί μελλοντικά έσοδα και δίνει «σωσίβιο» στην μητρική Σουηδίας
Σε ποιες βελτιώσεις προχώρησε η εταιρεία ύστερα από τον έλεγχο από της Τράπεζας της Ελλάδος;
Ρεκόρ καθαρών κερδών για το 2023 (85,8 εκατ. ευρώ ), αποπληρωμή του δανείου από την Intrum ΑΒ (130 εκατ. ευρώ ), μέρισμα για την χρήση 2023 (83,4 εκατ. ευρώ ) και επιστροφή κεφαλαίου στην μητρική Ιntrum και Πειραιώς (154,6 εκατ. ευρώ) παρουσίασε η Intrum Ηellas για το 2023.
Όμως, όπως θα δούμε, η ελληνική εταιρεία διαχείρισης κόκκινων δανείων εμφανίζεται ως “νησίδα ασφαλείας” - όταν ο μητρικός όμιλος Intrum αντιμετωπίζει προβλήματα αποπληρωμής ομολόγων.
Ωστόσο, συνεχίζει να προεξοφλεί μελλοντικά έσοδα (έσοδα επόμενων χρήσεων), ύψους 87,9 εκατ. ευρώ έναντι 117 κατ. ευρώ του 2022.
Μάλιστα, η λογιστική αυτή πρακτική εφαρμόστηκε και σε προηγούμενες χρήσεις και δεν ακολουθείται από άλλες εταιρείες. Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή.
Την περασμένη χρονιά, η Intrum διαχειρίστηκε τα εξής χαρτοφυλάκια: Πειραιώς, ΗΑPS (Phoenix, Vega, Sunrises ), Intrum ΑΒ και πραγματοποίησε κύκλο εργασιών 223,4 εκατ. ευρώ έναντι 232 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 112,5 εκατ. ευρώ από 110,8 της χρήσης του 2022.
Σύμφωνα με την εταιρεία, η αύξηση των καθαρών κερδών προ φόρων οφείλεται στην μείωση των εξόδων και στην ταυτόχρονη διατήρηση του υψηλού κύκλου εργασιών της εταιρείας.

Η θυγατρική επιστρέφει κεφάλαιο και ο Σουηδικός όμιλος πληρώνει το ομολογιακό – Έσοδα επόμενων χρήσεων;

Τα καθαρά κέρδη μετά φόρων ανήλθαν σε 85,8 εκατ. ευρώ έναντι 84,8 εκατ. ευρώ του 2022 και η εταιρεία πρότεινε για την χρήση του 2023 την συνολική διανομή μερίσματος 83,4 εκατ. ευρω.
Tον Μάϊο του 2023, η Ιntrum Ηellas προχώρησε σε μείωση του μετοχικού κεφαλαίου και σε επιστροφή κεφαλαίου προς του μετόχους, ύψους 154,6 εκατ. ευρώ, δηλαδή 80% Ιntrum ΑΒ και 20% Πειραιώς.
Με άλλα λόγια, η Σουηδική μητρική έλαβε 123 εκατ. ευρώ.
Στην συνέχεια, τον Ιούνιο του 2023, η θυγατρική εισέπραξε το σύνολο του ομολογιακού δανείου, ύψους 130 εκατ. ευρώ από τη μητρική Intrum AB. Στον ισολογισμό του 2023, όπως και σε προηγούμενες οικονομικές καταστάσεις η Intrum συμπεριέλαβε έσοδα επομένων χρήσεων τα οποία ανήλθαν σε 87,9 εκατ. ευρώ, από 117 εκατ. ευρώ του 2022
Τα έσοδα αυτά αντιπροσωπεύουν έσοδα που εισπράττονται εκ των προτέρων για την εξυπηρέτηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και όπως αναφέρεται “ Τα ανωτέρω έσοδα αφορούν έσοδα που απορρέουν από τον τερματισμό της αρχικής σύμβασης διαχείρισης με την Τράπεζα Πειραιώς και της υπαγωγής των τιτλοποιημένων δανειακών χαρτοφυλακίων στο πρόγραμμα «Ηρακλής» (HAPS)”
Μάλιστα, η Διοίκηση εκτιμά ότι η αναγνώριση του εσόδου με τη μέθοδο του φθίνοντος υπολοίπου είναι η κατάλληλη, καθώς αντικατοπτρίζει την είσπραξη των μελλοντικών ταμειακών ροών.
Ο τζίρος για την χρήση του 2023 ( 223 εκατ. ευρώ ) προήλθε από 75 εκατ. ευρώ αμοιβές διαχείρισης ( 2022 : 83 εκατ. ευρώ ) και 148 εκατ. ευρώ αμοιβές αποδοτικότητας (success fee 149 εκατ. ευρώ).
Οι συνολικές αμοιβές μισθοί και αμοιβές αποδοτικότητας για τον διευθύνοντα σύμβουλο κ. Γ. Γεωργακόπουλο και την ομάδα του ανήλθαν σε 6,1 εκατ. ευρώ από 3 εκατ. ευρω το 2022.
Yπενθυμίζεται ότι, η Intrum ελέγχθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος για “εταιρική διακυβέρνηση, λήψη αποφάσεων, παραλείψεις κα” συντάχθηκε πόρισμα και ζητήθηκαν βελτιώσεις. Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, η εταιρεία έχει προχωρήσει σε θεραπεία σχετικά με τα προαναφερόμενα θέματα.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης