Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Στα 233 εκατ. ευρώ αυξήθηκαν τα κέρδη της Πειραιώς το α' 3μηνο του 2024 - Στα 0,06 ευρώ ανά μετοχή το μέρισμα

Στα 233 εκατ. ευρώ αυξήθηκαν τα κέρδη της Πειραιώς το α' 3μηνο του 2024 - Στα 0,06 ευρώ ανά μετοχή το μέρισμα
Στα 233 εκατ. ευρώ αυξήθηκαν τα κέρδη της Πειραιώς το α' 3μηνο του 2024, η οποία μετά από 16 χρόνια θα καταβάλει μέρισμα σε μετρητά στους μετόχους της, ποσού περίπου 80 εκατ. για τη χρήση 2023, ή 0,06 ευρώ ανά μετοχή.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 1ο τρίμηνο σηματοδοτεί ένα τρίμηνο ποιοτικής κερδοφορίας, με εξομαλυμένα κέρδη ανά μετοχή 0,21 ευρώ και απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (RoaTBV) 16,5%, έναντι στόχων για περίπου 0,80 ευρώ και 14% αντίστοιχα για το σύνολο του 2024.
Τα καθαρά έσοδα από τόκους διαμορφώθηκαν σε €518 εκατ., +16% σε ετήσια βάση, με ανθεκτικά επιτοκιακά περιθώρια πελατείας.
Το κόστος των προθεσμιακών καταθέσεων διαμορφώθηκε στο 2,1%.

1_662.JPG
Τα καθαρά έσοδα από προμήθειες διαμορφώθηκαν στα €145 εκατ., αυξημένα κατά 19% σε ετήσια και κατά 1% σε τριμηνιαία βάση, οδηγούμενα κυρίως από τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων πελατών, τα τραπεζοασφαλιστικά προϊόντα και τις προμήθειες επενδυτικής τραπεζικής.
Τα επαναλαμβανόμενα λειτουργικά έξοδα διαμορφώθηκαν στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο των €193 εκατ., -5% σε ετήσια βάση, λόγω των συνεχιζόμενων ενεργειών ενίσχυσης αποτελεσματικότητας.
Ιστορικά χαμηλό οργανικό κόστος κινδύνου στις 51 μονάδες βάσης.
Εξαιρουμένων των προμηθειών εξυπηρέτησης NPE και των εξόδων συνθετικών τιτλοποιήσεων, το κόστος κινδύνου διαμορφώθηκε στο χαμηλότερο ιστορικά επίπεδο των 17 μονάδων βάσης.
Η Τράπεζα εμφάνισε σταθερή ποιότητα ενεργητικού με τον δείκτη NPE στο 3,5%, και κάλυψη NPE στο 60%, ενισχυμένη κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες ετησίως
Υπήρξε επίσης, καλή εκκίνηση στις εκταμιεύσεις δανείων, οι οποίες διαμορφώθηκαν σε €2,1 δισ. ή +6% σε ετήσια βάση.

2_474.JPG
Αντισταθμιστικά επέδρασαν οι υψηλές αποπληρωμές (€2,3 δισ.) λόγω της αναμενόμενης εποχικότητας του 1ου τριμήνου.
Τα εξυπηρετούμενα δάνεια αυξήθηκαν κατά €1,6 δισ. ετησίως σε €30,0 δισ., με σημαντική ροή έργων προς χρηματοδότηση τους επόμενους μήνες.
Η παραγωγή οργανικού κεφαλαίου ανήλθε σε 0,8%, προ έκτακτων στοιχείων και πρόβλεψης για διανομή μερίσματος.
Ο δείκτης CET1 διαμορφώθηκε στο 13,6% και ο συνολικός δείκτης κεφαλαίων στο 18,4% τον Μαρ.24, συμπεριλαμβάνοντας πρόβλεψη για 25% διανομή μερίσματος.
Σε pro forma επίπεδο για τη μείωση σταθμισμένων βάσει κινδύνων στοιχείων ενεργητικού από τις πωλήσεις NPE που θα ολοκληρωθούν την προσεχή περίοδο, ο δείκτης CET1 διαμορφώθηκε στο 13,7% και ο συνολικός δείκτης κεφαλαίων στο 18,5%.
Ο αντίστοιχος δείκτης MREL διαμορφώθηκε στο 26,0% τον Μάρτιο 2024, σε σύγκριση με εποπτική απαίτηση 24,9% τον Ιανουάριο 2025.
Τα υπό διαχείριση κεφάλαια πελατών αυξήθηκαν περαιτέρω κατά 8% σε τριμηνιαία και 33% σε ετήσια βάση, στα €10,0 δισ., λόγω εισροών σε αμοιβαία κεφάλαια και private banking.
Τέλος, η Πειραιώς εμφάνισε ισχυρό προφίλ ρευστότητας, με δείκτη κάλυψης ρευστότητας 241% και δείκτη δανείων προς καταθέσεις 62%.
3_284.JPG
Μεγάλου: Η Πειραιώς θα καταβάλει μέρισμα στους μετόχους 80 εκατ. ευρώ

Ένα δυναμικό πρώτο τρίμηνο εμφάνισε η Πειραιώς, κατά τον διευθύνοντα σύμβουλό της Χρήστο Μεγάλου, ο οποίος επιβεβαίωσε την πρόοδο προς την επίτευξη των στόχων του έτους.
«Κατά το 1ο τρίμηνο παρουσιάσαμε ένα ακόμη σύνολο ισχυρών οικονομικών αποτελεσμάτων, παράγοντας €0,21 κέρδη ανά μετοχή και 16,5% απόδοση κεφαλαίων.
Η Πειραιώς πέτυχε διατηρήσιμη κερδοφορία λαμβάνοντας υπόψη τους αναλαμβανόμενους κινδύνους, και ενίσχυση των κεφαλαίων της, μέσω διαφοροποιημένων πηγών εσόδων και πειθαρχίας κόστους, διατηρώντας παράλληλα συνετή διαχείριση πιστωτικού κινδύνου.
Τα έσοδά μας επέδειξαν ανθεκτικότητα, με τα καθαρά έντοκα αποτελέσματα να παραμένουν σε υψηλό επίπεδο, ενώ αυξήσαμε τα καθαρά έσοδα από προμήθειες προς το ενεργητικό στις 76 μονάδες βάσης το 1ο τρίμηνο.
Οι προσπάθειές μας για λειτουργική αποτελεσματικότητα διαμόρφωσαν τον δείκτη κόστους προς βασικά έσοδα στο 29%, μεταξύ των χαμηλότερων στην Ευρωπαϊκή τραπεζική αγορά για ακόμη ένα τρίμηνο.
Το σημαντικότερο επίτευγμα αυτών των αποτελεσμάτων ήταν το κόστος κινδύνου, το οποίο υποχώρησε στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο των 17 μονάδων βάσης, ή 51 μονάδες βάσης συμπεριλαμβανομένων των προμηθειών εξυπηρέτησης NPE και των εξόδων συνθετικών τιτλοποιήσεων, αποτέλεσμα της επιτυχούς διαχείρισης των εισροών νέων NPE.
Ο δείκτης NPE διατηρήθηκε στο 3,5% και η κάλυψη των NPE από προβλέψεις στο 60%.
Το χαρτοφυλάκιο ενήμερων δανείων αυξήθηκε κατά 6% ετησίως, με ισχυρή ροή έργων προς χρηματοδότηση τους προσεχείς μήνες.
Η πρωταγωνιστική μας θέση στην αγορά επιβεβαιώνεται από τις εκταμιεύσεις μας μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και του προγράμματος «Σπίτι μου», οι οποίες αθροιστικά ανέρχονται σε περίπου €0,5 δισ.
Τα υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία πελατών αυξήθηκαν στα €10,0 δισ. το 1ο τρίμηνο, λόγω της εκτεταμένης τεχνογνωσίας μας σε αυτόν τον τομέα.
Το 1ο τρίμηνο αποτέλεσε ένα τρίμηνο ορόσημο στην ιστορία της Τράπεζας, καθώς η Πειραιώς επέστρεψε σε καθεστώς πλήρους ιδιωτικοποίησης με την επιτυχημένη προσφορά του 27% του μετοχικού μας κεφαλαίου, το οποίο κατείχε το ΤΧΣ.
Το συνολικό μέγεθος της συναλλαγής ανήλθε σε €1,35 δισ., αποτελώντας τη μεγαλύτερη συναλλαγή ιδιωτικοποίησης τράπεζας τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, με τη συνολική ζήτηση να διαμορφώνεται στα €11 δισ., πέρα από κάθε προσδοκία.
Τέλος, θα ήθελα να εκφράσω την ικανοποίηση μου, καθώς το 2024 αναμένεται να είναι η πρώτη χρονιά, μετά από 16 χρόνια, κατά την οποία η Πειραιώς θα καταβάλει μέρισμα σε μετρητά στους μετόχους της, ποσού περίπου €80 εκατ. για τη χρήση 2023.
Η σχετική αίτηση για έγκριση έχει υποβληθεί στην ΕΚΤ στα μέσα Απριλίου, ενόψει της Γενικής Συνέλευσης του Ιουνίου.
Παράλληλα, η παραγωγή κεφαλαίου στο τρίμηνο οδήγησε τον δείκτη CET1 στο 13,7%, ενσωματώνοντας αυξημένη πρόβλεψη 25% για διανομή μερίσματος στους μετόχους μας από τα κέρδη του 2024.
Συνεχίζουμε να ανεβάζουμε τον πήχη των επιδιώξεών μας και να είμαστε προσηλωμένοι στη δημιουργία αξίας προς όφελος των μετόχων μας, προσφέροντας παράλληλα συνεχή στήριξη προς τους πελάτες μας και ευρύτερα την ελληνική οικονομία», κατέληξε ο κ. Μεγάλου.
4_173.JPG

Επιχειρηματικές εξελίξεις Ομίλου

Πλήρης επιστροφή της Πειραιώς στον ιδιωτικό τομέα με συναλλαγή ορόσημο για τη διάθεση του 27% των μετοχών της Πειραιώς Financial Holdings από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας («ΤΧΣ»)

Η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε στις 11 Μαρτίου 2024, την ολοκλήρωση διάθεσης του 27% των μετοχών της Πειραιώς Financial Holdings από το ΤΧΣ.
H εκδήλωση ισχυρού διεθνούς και εγχώριου επενδυτικού ενδιαφέροντος με προσφορές που προσέγγισαν τα €11δισ., αποτελούν δείγμα της εμπιστοσύνης της επενδυτικής κοινότητας στις ισχυρές προοπτικές της Πειραιώς.
Ακόμη, αντανακλά την πρόοδο που έχει σημειώσει τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα και η ελληνική οικονομία.
Η συναλλαγή σηματοδοτεί την αρχή ενός νέου κεφαλαίου για την Τράπεζα Πειραιώς, στη διαδρομή που έχει χαράξει για τη δημιουργία μιας σύγχρονης, αποτελεσματικής και κερδοφόρου Τράπεζας, με πρωταγωνιστικό ρόλο στη βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας.
Η Τράπεζα Πειραιώς ολοκλήρωσε επιτυχώς την τιμολόγηση Ομολόγου Υψηλής Εξοφλητικής Προτεραιότητας ύψους €500 εκατ.
Στις 10 Απριλίου 2024, η Τράπεζα Πειραιώς ολοκλήρωσε με επιτυχία την τιμολόγηση νέου Ομολόγου Υψηλής Εξοφλητικής Προτεραιότητας ύψους €500 εκατ., με απόδοση 5,00%, προσελκύοντας το ενδιαφέρον σημαντικού αριθμού θεσμικών επενδυτών.
Το Ομόλογο είναι εξαετούς (6) διάρκειας, με δικαίωμα ανάκλησης στα πέντε (5) έτη.
Η ημερομηνία διακανονισμού ήταν η 16η Απριλίου 2024 και τα ομόλογα διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου - Euro MTF Market.
Το συνολικό βιβλίο εντολών της συναλλαγής ξεπέρασε το € 1,3 δισ., υπερκαλύπτοντας κατά περισσότερες από 2,7 φορές τον στόχο έκδοσης.
Με βάση το επενδυτικό ενδιαφέρον, η τελική απόδοση διαμορφώθηκε στο 5,00%, έναντι αρχικού στόχου 5,25%, με άνω των 3/4 της συναλλαγής να διατίθεται σε ξένους θεσμικούς επενδυτές.
Η έκδοση στηρίζει την επίτευξη του στόχου των Ελάχιστων Απαιτήσεων για τα Ίδια Κεφάλαια και τις Επιλέξιμες Υποχρεώσεις (Minimum Requirement for own funds and Eligible Liabilities, «MREL») στο τέλος του 2025.
Η επιτυχία της έκδοσης αποτελεί σαφή επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης των επενδυτών στην Τράπεζα Πειραιώς και αποτυπώνεται στο πιστωτικό περιθώριο των 225μ.β. για τη συναλλαγή, το οποίο είναι χαμηλότερο κατά περισσότερες από 160 μ.β. σε σχέση με το περιθώριο παρόμοιας συναλλαγής τον Νοέμβριο 2023.

Αίτημα από την Τράπεζα Πειραιώς για την 6η δόση ύψους €300 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας

Στις 24 Απριλίου 2024, η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε ότι κατέθεσε αίτημα λήψης της έκτης δόσης κεφαλαίων, ύψους €300 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας («ΤΑΑ»), ύστερα από την επιτυχή απορρόφηση κεφαλαίων ύψους €1,6 δισ. που της έχουν διατεθεί.
Έως σήμερα, η Τράπεζα Πειραιώς έχει ολοκληρώσει τη σύναψη συμβάσεων για τη χρηματοδότηση 83 επενδυτικών σχεδίων, συνολικού προϋπολογισμού €4,78 δισ., αξιοποιώντας τους πόρους του ΤΑΑ ύψους €1,2 δισ. και κεφάλαια της Τράπεζας ύψους €1,02 δισ.
Στο πλαίσιο των ανωτέρω συμβάσεων, η Τράπεζα Πειραιώς έχει εκταμιεύσει ποσά περίπου €400 εκατ. από δάνεια ΤΑΑ και €300 εκατ. από κεφάλαιά της, επιβεβαιώνοντας στην πράξη τη δυναμική της συμμετοχή στο δανειακό πρόγραμμα του εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».
Αξίζει να σημειωθεί ότι έως σήμερα το πρόγραμμα αξιοποιήθηκε με έμφαση στη στήριξη έργων με χαρακτήρα Πράσινης Μετάβασης – συμπεριλαμβάνοντας Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας συνολικής ισχύος της τάξης των 1,2 GW – αλλά και Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Εξωστρέφειας.
Οι επενδύσεις υλοποιούνται στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας, με έμφαση στην Περιφέρεια, με χρηματοδότηση κυρίως μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (άνω του 60% των χρηματοδοτούμενων επιχειρήσεων).
Η Τράπεζα Πειραιώς στηρίζει τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες εντάσσοντας στην αγορά τα Νέα Προϊόντα “Πειραιώς Hotel Financing” και το “InvestEU Microfinance” H Tράπεζα Πειραιώς, στηρίζοντας διαχρονικά τον τουριστικό κλάδο, διαθέτει αποκλειστικά για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο «Πειραιώς Hotel Financing», υποστηρίζοντας τις προσπάθειες εκσυγχρονισμού και ενίσχυσης της βιωσιμότητάς τους, με εξειδικευμένες λύσεις.
To «Πειραιώς Hotel Financing» περιλαμβάνει:
o Πράσινα Συγχρηματοδοτούμενα Δάνεια, σε συνεργασία με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα («ΕΑΑ»): δίνεται η δυνατότητα χρηματοδότησης πράσινων επενδύσεων, ενεργειακής αναβάθμισης και μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας, με άτοκη χρηματοδότηση για το 40% του δανείου από την ΕΑΑ, σε συνδυασμό με προνομιακούς όρους και διετή επιδότηση επιτοκίου για το υπόλοιπο ποσό.
o Εξοικονομώ – Επιχειρώ: δίνεται η δυνατότητα συμμετοχής της ξενοδοχειακής επιχείρησης σε προγράμματα επενδυτικών ενισχύσεων του ΤΑΑ, ειδικά για δαπάνες βελτίωσης ενεργειακής απόδοσης.
o Κεφάλαιο Κίνησης: Η Τράπεζα Πειραιώς καλύπτει τις ανάγκες της επιχείρησης για την επανεκκίνηση της νέας τουριστικής περιόδου με κεφάλαιο κίνησης, το οποίο παρέχεται με προνομιακή τιμολόγηση.
Η Τράπεζα Πειραιώς σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕταΕ) προσφέρουν τις χρηματοδοτήσεις του Ταμείου Εγγυοδοσίας InvestEU Microfinance για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των πολύ μικρών επιχειρήσεων, επαγγελματιών και αγροτών με προνομιακούς όρους και χωρίς πρόσθετες εξασφαλίσεις.

Πρόγραμμα Μετασχηματισμού

Στην Τράπεζα Πειραιώς, αξιοποιώντας τις ψηφιακές δυνατότητες και τις τεχνολογικές ευκαιρίες της νέας εποχής, εισερχόμαστε στη δεύτερη φάση του Προγράμματος Μετασχηματισμού (ACT 2.0), με την προσθήκη νέων στρατηγικών θεματικών και πρωτοβουλιών, οι οποίες εστιάζουν στην αναβάθμιση της πελατειακής εμπειρίας σε όλα τα κανάλια, στη χρήση προηγμένων εργαλείων ανάλυσης δεδομένων και νέων εργαλείων αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας των πελατών μας, στην ανάπτυξη οικοσυστημάτων σε πλατφόρμες τρίτων και στη δική μας τραπεζική πλατφόρμα, και τέλος, στην ενίσχυση μιας κουλτούρας καινοτομίας για τον εντοπισμό και την αξιοποίηση ευκαιριών.
Στο πλαίσιο αυτό, η Τράπεζα Πειραιώς δημιούργησε την υπηρεσία Digital Onboarding για ελεύθερους επαγγελματίες και πολύ μικρές επιχειρήσεις, διευκολύνοντας την εξ αποστάσεως έναρξη τραπεζικής σχέσης.
Η εγγραφή του νέου πελάτη γίνεται χωρίς επίσκεψη σε κατάστημα, μέσω του νέου winbank mobile app ή web banking.
Mε τη χρήση της υπηρεσίας, ο νέος πελάτης αποκτά επαγγελματικό λογαριασμό όψεως (εμπορικό λογαριασμό), επαγγελματική χρεωστική κάρτα (business debit) και πρόσβαση στα κανάλια ψηφιακής εξυπηρέτησης της winbank, σε λιγότερο από 15 λεπτά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Digital Onboarding είναι μία ακόμη υπηρεσία της Τράπεζας Πειραιώς με κοινωνικά χαρακτηριστικά, καθώς επιτρέπει στους επαγγελματίες που κατοικούν σε απομακρυσμένες περιοχές ή αντιμετωπίζουν κινητικές δυσκολίες να γίνουν πελάτες της Τράπεζας χωρίς να απαιτείται η επίσκεψή τους σε κατάστημα.
Επιπροσθέτως, παρέχεται η δυνατότητα εξυπηρέτησης ατόμων με προβλήματα ακοής από εκπροσώπους που έχουν εκπαιδευτεί στις βασικές αρχές της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης