Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Πανούσης (doValue): Οι servicers ρύθμισαν δάνεια 40 δισ. την τελευταία 5ετία – Διαχειρίζονται πάνω από 90 δισ. ευρώ

Πανούσης (doValue): Οι servicers ρύθμισαν δάνεια 40 δισ. την τελευταία 5ετία – Διαχειρίζονται πάνω από 90 δισ. ευρώ
Σε κάθε ένα πλειστηριασμό που διενεργείται, αντιστοιχούν τουλάχιστον 20 επιτυχημένες ρυθμίσεις οφειλών
Σχετικά Άρθρα
Δάνεια άνω των 90 δισ. ευρώ από 2,4 εκατ. οφειλέτες διαχειρίζονται αυτή τη στιγμή οι servicers που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, δήλωσε σήμερα 29/5 ο διευθύνων σύμβουλος της doValue και πρόεδρος Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια & Πιστώσεις (ΕΕΔΑΔΠ), Τάσος Πανούσης, στο πλαίσιο του 5ου συνεδρίου NPL Greece που διοργανώνει η SmithNovak.
Σύμφωνα με τον κ. Πανούση, την τελευταία πενταετία έχουν ρυθμιστεί συνολικά δάνεια ύψους περίπου 40 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν σε 800 χιλιάδες δανειολήπτες.
Σε ό,τι αφορά στο 2024, αναμένονται ρυθμίσεις άνω των 5 δισ. ευρώ.
Από τις συνολικές ανακτήσεις των ΕΔΑΔΠ, το 80% προέρχεται από ρυθμίσεις και συναινετικές λύσεις και μόνο ένα 20% αφορά ανακτήσεις από πλειστηριασμούς. Βασικός στόχος, τόνισε ο κ. Πανούσης, είναι και παραμένει να προχωράμε σε βιώσιμες ρυθμίσεις.
«Μόνο με βιώσιμες λύσεις θα εξομαλυνθεί το πρόβλημα και για τη χώρα και για την οικονομία και κυρίως για τους δανειολήπτες. Και μόνο με βιώσιμες λύσεις μπορεί να επανέλθει η οικονομική κανονικότητα. Δεν πρόκειται απλώς για ένα στόχο. Αποτελεί κοινή πρακτική και διέπει όλη τη λειτουργία μας. Μια ρύθμιση την οποία μπορεί να εξυπηρετεί ο οφειλέτης, αποκαθιστά μια υγιή σχέση και δημιουργεί μια σταθερή ροή εσόδων. Αντίθετα, η αναγκαστική εκτέλεση είναι χρονοβόρα και έχει υψηλά κόστη, δεν είναι επωφελής για κανέναν σε σχέση με τη ρύθμιση», δήλωσε ο κ. Πανούσης, προσθέτοντας ότι σε κάθε ένα πλειστηριασμό που διενεργείται, αντιστοιχούν τουλάχιστον 20 επιτυχημένες ρυθμίσεις οφειλών. Τούτου λεχθέντος, το 83% των δανείων που ρυθμίσθηκαν το 2023 περιλάμβαναν διαγραφή οφειλής.
«Χρειαζόμαστε και τη βοήθεια της Πολιτείας και γι’ αυτό στηρίξαμε και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε κάθε προσπάθεια. Στόχος μας είναι να συνδυάσουμε τα μέτρα της Πολιτείας με τις δικές μας προσπάθειες για την ενίσχυση της διαφάνειας και της πληρέστερης ενημέρωσης των δανειοληπτών. Άλλωστε έχουμε τον ίδιο στόχο, την επίλυση του προβλήματος του ιδιωτικού χρέους με τρόπο βιώσιμο και επωφελή τόσο για τους οφειλέτες όσο και για τους επενδυτές και την οικονομία», είπε χαρακτηριστικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης