Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Χρήστος Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς): Στα 35 δισ. ευρώ τα εξυπηρετούμενα δάνεια το 2026

Χρήστος Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς): Στα 35 δισ. ευρώ τα εξυπηρετούμενα δάνεια το 2026
Ο επικεφαλής του ομίλου σημείωσε ότι η τράπεζα διατηρεί ηγετική θέση σε όλο το φάσμα των τραπεζικών δραστηριοτήτων καθώς προχώρησε σε νέες χορηγήσεις ύψους 8,4 δισ. ευρώ ενώ η πιστωτική επέκταση διαμορφώθηκε σε 1,6 δισ. ευρώ
Σχετικά Άρθρα
Εξυπηρετούμενα δάνεια στα 35 δισ. ευρώ είναι ο στόχος της Τράπεζας Πειραιώς για το 2026, όπως τόνισε σε ομιλία του προς τους μετόχους ο διευθύνων σύμβουλός της κ. Χρήστος μεγάλου κατά τη γενική συνέλευση της Piraeus Financial Holdings.
Ο επικεφαλής του ομίλου σημείωσε ότι η τράπεζα διατηρεί ηγετική θέση σε όλο το φάσμα των τραπεζικών δραστηριοτήτων, καθώς προχώρησε σε νέες χορηγήσεις ύψους 8,4 δισ. ευρώ, ενώ η πιστωτική επέκταση διαμορφώθηκε σε 1,6 δισ. ευρώ.
Σε ό,τι αφορά τα εξυπηρετούμενα δάνεια, αυτά ανήλθαν σε 30,1 δισ. ευρώ σημειώνοντας άνοδο 5%, εξασφαλίζοντας την πρώτη θέση στην τράπεζα με μερίδιο αγοράς 25%.
Oι χρηματοδοτήσεις της Τράπεζας προωθηθήκαν κυρίως σε επιχειρήσεις ενέργειας, τουρισμού, μεταφορών ενώ μεγάλο μερίδιο είχαν τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, όπου η τράπεζα διατηρεί ηγετική θέση.
Συνολικά, από τις χρηματοδοτήσεις 13 δισ. ευρώ έλαβαν οι μεγάλες επιχειρήσεις, 8 δισ. ευρώ οι μικρομεσαίες, 1 δισ. ευρώ σε αγρότες, 2 δισ. ευρώ σε ΑΠΕ και 2 δισ. ευρώ σε ξενοδοχεία και τουρισμό.
Ο CEO της Πειραιώς αναφέρθηκε στις μεγάλες χρηματοδοτήσεις της Τράπεζας, όπως η νέα Περιφερειακή Οδός Θεσσαλονίκης, η νέα γραμμή του μετρό στην Αθήνα, το Ελληνικό, η ανάπλαση του χώρου ΦΙΞ στη Θεσσαλονίκη, η ανάπτυξη δικτύων οπτικών ινών σε όλη την Ελλάδα και η κατασκευή μεγάλων data centers.
Σε ό,τι αφορά τις καταθέσεις, το 2023 κατέγραψαν άνοδο κατά 2% σε ετήσια βάση, φτάνοντας στα 59,6 δισ. ευρώ, καθώς και τα υπό διαχείριση κεφάλαια πελατών κατά 34% σε ετήσια βάση, στα 9,3 δισ. ευρώ λόγω σημαντικών εισροών σε προϊόντα διαχείρισης περιουσίας και της θετικής δυναμικής της αγοράς.
Επίσης, το 2023 η ποιότητα του ενεργητικού εμφάνισε περαιτέρω βελτίωση, με τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων να βελτιώνεται στο 3,5%,
Ο κ. Μεγάλου επανέλαβε τους βασικούς χρηματοοικονομικούς στόχους της περιόδου 2024-2026 οι οποίοι περιλαμβάνουν επαναλαμβανόμενη καθαρή κερδοφορία περίπου 1 δισ. ευρώ ανά έτος, περαιτέρω αύξηση του δείκτη CET1 σε περίπου 15% το 2026, άνοδο των ενήμερων δανείων τουλάχιστον 5% ανά έτος και δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων περίπου 2,5% το 2026.
Επίσης, στόχος είναι πλέον το ποσοστό διανομής κερδών να ανέλθει 30% το 2024 και 50% από το 2025 και μετά, υπό την αίρεση εκπλήρωσης των απαραίτητων προϋποθέσεων και λήψη εποπτικής έγκρισης.
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Πειραιώς, η πορεία του πρώτου φετινού εξαμήνου είναι ενθαρρυντική ως προς την επίτευξη των χρηματοικονομικών στόχων της περιόδου 2024-2026
Ο κ. Μεγάλου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην πώληση του 27% των μετοχών μια συναλλαγή ύψους 1,35 δισ. ευρώ, η οποία αποτέλεσε τη “μεγαλύτερη προσφορά μετοχών στον τραπεζικό τομέα τα τελευταία έτη στην Ελλάδα, με τη συνολική ζήτηση να διαμορφώνεται στα 11 δισ.ευρώ.
Η επιτυχία αυτή είναι ψήφος εμπιστοσύνης στην Πειραιώς, το τραπεζικό σύστημα και την ελληνική οικονομία”.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και για την έγκριση από την ΕΚΤ και της λήψης τραπεζικής άδειας για Neonank Snappi, με έδρα τα Ιωάννινα, η οποία φιλοδοξεί να παρέχει ευρύ φάσμα τραπεζικών εργασιών με αποδοχή καταθέσεων και χορήγηση δανείων.

Δημήτρης Παφίλας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης