World Sports

Mutaz Essa Barshim: Το «πουλί» από το Κατάρ που «κυνηγά» τον Sotomayor

Mutaz Essa Barshim: Το «πουλί» από το Κατάρ που «κυνηγά» τον Sotomayor
Ο Mutaz Essa Barshim έχει κατακτήσει τα πάντα, εκτός από ένα χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Σχετικά Άρθρα
Ο 29χρονος αθλητής του ύψους έχει γράψει με χρυσά γράμματα το όνομα του στην ιστορία του στίβου, έχοντας κατακτήσει ήδη 20 μετάλλια σε επίπεδο Ανδρών, εκ των οποίων τα 14 χρυσά. Ωστόσο δύο είναι τα επιτεύγματα που λείπουν από το παλμαρέ του: Να πάρει χρυσό μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες και να περάσει το «στοιχειωμένο» 2.45μ. του Javier Sotomayor.

Το αθλητικό υπόβαθρο και η καταξίωση σε Ασία και κόσμο

Ο Barshim γεννήθηκε στις 24 Ιουνίου του 1991 στο Κατάρ από Σουδανούς γονείς, με τον πατέρα του να είναι πρώην αθλητής. Τόσο ο Mutaz, όσο και τα 4 αδέρφια του και η 1 αδερφή του, επέλεξαν να ασχοληθούν με τον αθλητισμό, καθώς μετά την απόσυρση του, ο πατέρας τους ανέλαβε χρέη προπονητή σε έναν τοπικό σύλλογο στην Ντόχα. Ο ίδιος είχε πρώτα δοκιμάσει το ταλέντο του στα δρομικά αθλήματα και το άλμα εις μήκος, ωστόσο στα 15 επέλεξε να ασχοληθεί με το ύψος, καθώς το θεώρησε «πιο διασκεδαστικό».

Barshim_1.jpg

Το πρώτο του μετάλλιο ήρθε το 2010 στο Ασιατικό κλειστό πρωτάθλημα, κατακτώντας το χρυσό με άλμα στα 2.20 μέτρα. Την ίδια χρονιά σημείωσε Εθνικό ρεκόρ με 2.31 στο πρωτάθλημα νέων, το οποίο ένα χρόνο αργότερα «απογείωσε» κατά 4 πόντους. Έκανε ντεμπούτο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2012 στην Κωνσταντινούπολη, ωστόσο έμεινε στα «ρηχά» για τα δεδομένα του, τερματίζοντας 9ος στον τελικό με 2.28.

Το πρώτο Ολυμπιακό μετάλλιο και η καθιέρωση του... πουλιού

Ο Barshim συμμετείχε για πρώτη φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες στο Λονδίνο το 2012, κατακτώντας μάλιστα το χρυσό μετάλλιο με άλμα στα 2.29, μαζί με τους Robert Grabarz και Derek Druin, με τον Erik Kynard να είναι 2ος. Ο Ρώσος Ivan Ukhov έκανε το καλύτερο άλμα, ωστόσο λίγους μήνες αργότερα του αφαιρέθηκε το μετάλλιο, έπειτα από κατηγορίες για ντόπινγκ.

Barshim_London_1.jpg

Αυτό το μετάλλιο ήταν το πρώτο για το Κατάρ στους αγώνες από το 1992 και 4ο συνολικά στην ιστορία του. Μάλιστα ο Barshim αποκάλυψε πως δεν αγωνίστηκε υγιής στους αγώνες, καθώς είχε «κληρονομήσει» ένα πρόβλημα στην μέση από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα λίγους μήνες νωρίτερα. Τα επόμενα 2 χρόνια ήταν άκρως επιτυχημένα για το «πουλί», μετά από κάποια άλματα τέντωνε τα χέρια του και «πετούσε» σαν πουλί, μετρώντας 3 χρυσά μετάλλια και ένα αργυρό, όπως και το νέο ρεκόρ Ασίας με 2.38 στο Παγκόσμιο του Σόποτ το 2014.

Οι «πτήσεις» στο 2.42 και ο Sotomayor

Στο «Adidas Grand Prix» της Νέας Υόρκης το 2014, ο Barshim μαζί με τον Ουκρανό, Bohdan Bondarenko, πραγματοποίησαν έναν από τους καλύτερους αγώνες στην ιστορία. Αμφότεροι πέρασαν τα 2.42, με τον Καταριανό να κάνει νέο ρεκόρ Ασίας, ενώ στην συνέχεια άφησαν το 2.44. Αποφάσισαν να ανεβάσουν τον πήχη στο 2.46, ένα εκατοστό πάνω από το ρεκόρ του Κουβανού, Javier Sotomayor, από τις 27 Ιουλίου του 1993.

Qatar's Mutaz Essa Barshim clears 2m43 to win the Men's High Jump during the Memorial Van Damme athletics Diamond League meeting in Brussels, September 5, 2014.  AFP PHOTO/Emmanuel DunandEMMANUEL DUNAND/AFP/Getty Images

Σε συνολικά πέντε απόπειρες, κανείς δεν κατάφερε να σπάσει το ρεκόρ, ωστόσο τα άλματα των δύο αθλητών αποτελούν τα καλύτερα στην ιστορία, μετά από αυτά του Sotomayor. Λίγους μήνες αργότερα στο Diamond League στις Βρυξέλλες ο Barshim πέρασε τα 2.43, πραγματοποιώντας το 2ο υψηλότερο άλμα στην ιστορία, μετά από τα 2.44 και 2.45 του Κουβανού.

Η μάχη με τον Druin και η εντός «έδρας» νίκη

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016 στο Ρίο, ο Barshim ήταν και πάλι ένα από τα φοβαρί για την κατάκτηση του τίτλου, μαζί με τον Druin. Οι δύο είχαν καταφέρει να περάσουν όλα τους τα άλματα με την πρώτη προσπάθεια, ωστόσο ο Καταρινός «κόλλησε» στο 2.38, το οποίο είχε περάσει με την πρώτη ο Druin, μένοντας στο 2ο σκαλί του βάθρου. Το βάθρο συμπλήρωσε και πάλι ο Bohdarenko, μένοντας στο 2.33.

Το 2018 το απίστευτο σερί 12 συνεχόμενων νικών του Barshim έφτασε στο τέλος του, καθώς τερμάτισε 2ος στο 24ο «Banska Bystricia High-Jump Meet». Η επόμενη χρονιά ήταν σημαντική για τον 29χρονο, καθώς το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα θα γινόταν στην Ντόχα του Κατάρ, με τον ίδιο να καλείται να υπερασπιστεί το χρυσό μετάλλιο που είχε κερδίσει στο Λονδίνο το 2017. Στο τελικό του ύψους, οι Ρώσοι Akimenko και Ivanyuk, οι οποίοι αγωνίστηκαν ως ανεξάρτητοι αθλητές, έβαλαν δύσκολα στο φαβορί, με τον πρώτο να περνά το 2.33 με την 1η προσπάθεια, ενώ ο «γηπεδούχος» Barshim χρειάστηκε 3.

Barshim_Doha_1.jpg

Τελικά οι δύο του αντίπαλοι δεν μπόρεσαν να πάνε ψηλότερα από το 2.35, με τον 29χρονο να κατακτά το δεύτερο συνεχόμενο χρυσό μετάλλιο σε παγκόσμιο πρωτάθλημα, με άλμα στα 2.37μ, μπροστά στους συμπατριώτες του, αν και τραυματίας. Από το 2019 και έπειτα τα προβλήματα τραυματισμών και ο COVID-19 δεν έχουν επιτρέψει στο «πουλί» να αγωνιστεί σε πολλές διοργανώσεις, με τον ίδιο να δηλώνει πως στόχος είναι το χρυσό στο Τόκιο.

Ένα χρυσό σε Ολυμπιακούς Αγώνες είναι άλλωστε το μοναδικό μετάλλιο που λείπει από την συλλογή του. Πλησιάζοντας τα 30 του, ο Barshim έχει ήδη καθιερωθεί ως ένας από τους καλύτερους άλτες στην ιστορία του στίβου, ωστόσο το «παράσημο» του παγκόσμιου ρεκόρ του Sotomayor, είναι κάτι το οποίο σίγουρα θέλει να αποκτήσει στο μέλλον.

Μάριος Αγγελέτος

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης