Ολυμπιακοί Αγώνες Τόκιο 2020

Η Laurel Hubbard θα γίνει η πρώτη τρανσέξουαλ αρσιβαρίστας στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Η Laurel Hubbard θα γίνει η πρώτη τρανσέξουαλ αρσιβαρίστας στους Ολυμπιακούς Αγώνες
Η αθλήτρια της άρσης βαρών, Laurel Hubbard, θα συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς αγώνες του Τόκιο και θα γίνει η πρώτη τρανσέξουαλ που θα παίρνει μέρος στις Ολυμπιάδες.

Η Hubbard έκανε αλλαγή φύλου στα 35 της χρόνια και ποτέ δεν είχε καταφέρει να συμμετάσχει σε διεθνείς διοργανώσεις μέχρι τότε. Ασχολείται με το άθλημα από την παιδική της ηλικία και φέτος, στα 43 της χρόνια, θα γίνει η γηραιότερη αθλήτρια της άρσης βαρών που θα πάρει μέρος σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

Το 2015, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, δημοσίευσε οδηγίες που επιτρέπουν σε οποιονδήποτε τρανσέξουαλ αθλητή να αγωνιστεί ως γυναίκα, αρκεί τα επίπεδα τεστοστερόνης να είναι κάτω από 10 νανογραμμομόρια ανά λίτρο για τουλάχιστον 12 μήνες πριν από τον πρώτο τους διαγωνισμό.

Αξιοσημείωτο είναι πως το 2018, η ομοσπονδία άρση βαρών της Αυστραλίας θέλησε να απαγορεύσει στην Hubbard να λάβει μέρος στους αγώνες της Βρετανικής Κοινοπολιτείας, αλλά οι διοργανωτές την δέχτηκαν. Παρόλα αυτά εκείνη τραυματίστηκε και δεν κατάφερε να αγωνιστεί.

Το ενδεχόμενο συμμετοχής της στους Ολυμπιακούς Αγώνες είχε «σηκώσει» αντιδράσεις, αφού, κάποιες συναθλήτριες είχαν σχολιάσει το θέμα δυσμενώς.

Σε δηλώσεις της η ίδια υπεραμύνθηκε του δικαιώματος της:

«Από το 2003 έχω κερδίσει το δικαίωμα να αγωνίζομαι. Νομίζω ότι δέκα χρόνια πριν ο κόσμος δεν ήταν έτοιμος για μια αθλήτρια σαν κι εμένα. Και πιθανότατα δεν είναι ούτε τώρα. Έχω την αίσθηση όμως, ότι τουλάχιστον οι άνθρωποι με υπολογίζουν σε αυτούς τους αγώνες και μοιάζει ως την ιδανική στιγμή να ανέβω στην πλατφόρμα».

Η Van Bellinghen, η οποία αγωνίζεται στην ίδια κατηγορία με την Hubbard, είπε ότι υποστήριξε πλήρως μέχρι τώρα την τρανσέξουαλ κοινότητα, αλλά η αρχή της ένταξης δεν πρέπει να γίνεται "εις βάρος άλλων".

«Όποιος έχει κάνει προετοιμασία στην άρση βαρών σε υψηλό επίπεδο, το γνωρίζει αυτό πραγματικά στα κόκκαλά του: αυτή η συγκεκριμένη κατάσταση είναι άδικη για το άθλημα και για τους αθλητές» δήλωσε η Βελγίδα αθλήτρια.

Δημήτρης Φεραδούρος

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης